Creștinul cu cont de Facebook

Ne pierdem încet identitatea. Ne negăm valorile și ne murdărim istoria. Ne e rușine cu povești, poate înfrumusețate pe alocuri, dar care ne ofereau eroi, vise, măreție și (de ce nu?) un sentiment de patriotism. Religia o despicăm în infinit și aducem argumente pentru “nu-uri”; nu mai vrem să credem în posibilitatea “da-urilor”. Nicio problemă, la prima vedere. Fiecare are dreptul să creadă ce vrea și în ce vrea. Sau să nu creadă deloc. Însă nu toată lumea e pregătită și capabilă să facă asta. Și până la urmă nici nu ar trebui să o facă. Până la urmă creștinismul ne curge prin vene de 2000 de ani, nu cred că e cazul să ne facem voit flebotomie.

Dar din cei mulți creștini cu numele, adevărați păstrători ai dogmelor, majoritatea practică creștinismul vorbit sau (mai modern) pe Facebook.

Ne vedem semenii necăjiți ori în mare necaz, rostim rapid “Doamne ferește!” și ne grăbim pe drumul nostru, uitându-ne în altă parte să nu ne murdărim privirea. Ne lovesc necazurile, dăm vina pe toți, uităm să căutăm soluții și strigăm din tot sufletul un “Doamne ajută!” Admirăm cu regret (invidia nefiind permisă) capra vecinului și mârâim un “Doamne iartă-mă!” Dăm și ultimul ban înspre iertare dar nu vorbim cu proprii frați.

Dăm like-uri pe Facebook la mii de pagini cu nume de sfinți, cu articole scrise “în rugăciune”, distribuim cu fanatism să-i (i)luminăm și pe alții. Comentăm “amin” fără să ne folosim materia cenușie.

Și suntem creștini…

Dăm o ciocolată cu Rom pomană în zile sfinte, dacă se poate prin gard sau în trecere pe la ușa bisericii. Ținem post trupesc, îngenunchem în biserici cu grijă să nu ne șifonăm rochia de duminică. Pupăm smeriți icoane, moaște, mâini de popi și nu ținem minte când ne-am îmbrățișat ultima dată omul de lângă noi.

Trăim creștinește cu un cont de Facebook, lăsându-ne sufletul în mila Domnului…

Sursa foto via Pinterest.

8 thoughts on “Creștinul cu cont de Facebook

    1. Așa e! Toată lumea practică mai mult prin vorbe și religia și ateismul…umanitatea e pusă un pic pe pauză, dar își va reveni 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 lucruri pe care le fac atunci când nimeni nu mă privește

Ideea acestui articol îi aparține Denisei, care ne-a invitat să ne jucăm în scris și să recunoaștem public anumite lucruri pe care le facem când suntem singuri. Sunt convinsă că și voi aveți astfel de secrete, iar unele dintre ele așa vor și rămâne. Însă pe altele le pot împărtăși cu voi și sper să vă facă plăcere să le aflați. Mulțumesc, Denisa!

Stăpânul inelelor la Miercuri descoperim (quiz)

Oare câte persoane din comunitatea noastră, comunitatea O carte nescrisă, nu au văzut filmele Stăpânul inelelor sau nu au citit cărțile? Sunt convinsă că numărul este foarte mic. Tocmai de aceea, m-am gândit că vă va face plăcere ca săptămâna asta la Miercuri descoperim să faceți un quiz cu întrebări despre această trilogie, atât de […]