Toată viața mea, am trăit în umbra acestui, TREBUIE! E ca o umbrelă, mereu deschisă, ce umbrește imediatul.

Trebuie să fii cuminte. Trebuie să faci asta. Trebuie să iei note mari. Trebuie să te faci medic, inginer, avocat. Trebuie să știi să vorbești măcar o limbă străina.

Trebuie să ții casa în perfectă ordine. Trebuie să faci curățenia de primăvară, toamnă, iarnă. Trebuie să pui murături. Trebuie să știi să gătești.

Trebuie să te căsătorești. Trebuie să faci copii. Trebuie să-ti cumperi o casă. Trebuie să ai mașină.

Trebuie să fii slabă. Trebuie să fii la modă. Trebuie să fii frumoasă. Trebuie să știi ce vrei. Trebuie să fii fericită.

Măi, TREBUIE, hai să vorbim!

Ce cauți, tu, în viața mea? Vorba cântecului…

De ce Trebuie? Cine ne obligă, cine ne verifică? Lucrurile de bun-simț, ar trebui să vină firesc. Respectul de sine și față de celălalt, să nu faci rău gratuit, să ajuți, să asculți înainte de a vorbi. Toate aceste “reguli”, ce țin de cei așa-ziși 7 ani de acasa, nu ar trebui să fie un  Trebuie impus. Ar fi normal să fie natura noastră. Dacă suntem educați prin empatie și reapect, prin exemple demne de urmat, Trebuie, devine de prisos. Normalitatea și firescul iși intră în drepturi.

La restul, însă… Ce se întâmplă dacă nu fac toate cele enumerate mai sus? Casa îmi va fi mai dezordonată. Fac curățenia de Crăciun în Ianuarie (tragedie!). Nu știu, și nici nu voi învăța în viitorul apropiat să pun murături. Gătesc foarte rar, asta e plăcerea soțului, la noi în casă. Se găsesc soluții, nu moare nimeni de foame, dacă nu știe să gatească. Până la urmă, nevoia te învață multe 🙂

Am fost “cuminte”, ca orice copil, pentru că, așa am fost eu. Nu pentru că a trebuit sau de frică. E imposibil (sau rarisim), să fii capabil să iei la toate materiile nota maximă. De la sport, la matematică, la muzică și să ne întoarcem la chimie. Asta, în cazul în care ești evaluat corect. De meserii ce să mai zic? Suntem serviți zilnic în diverse locuri, de oameni cu școli înalte, dar când cauti un mecanic, electrician etc, priceput, îl cauți în șapte sate.

Trebuie, nu ar trebui să ne conducă viața. Viața e frumos trăită, simțind. Poți face orice lucru, atunci când consideri tu, că e timpul lor. Faci curat, pentru că așa te simți tu mai bine. Gătești, cu drag, pentru cei dragi. Te căsătorești, dacă găsești persoana Ta. Faci copiii doar dacă ii dorești, cu adevărat. Îți cumperi casă și mașină, daca îti permiți sau dacă ai curaj să te îndatorezi pe 20+ ani. Ții o cură de slăbire, pentru a te simți bine in pielea ta, nu pentru a mulțumi pe altcineva.

Să fii fericit nu e un “trebuie”. E un drept, ce-l avem toți. Și toți trăim momente de fericire. Nu ar trebui să ne fie un țel pe viitor, ce bine ar fi dacă învățăm să o descoperim în prezent! (#jocul_cunoasterii)

Iți păstrezi decența și bunul simț pentru ca așa ești tu. Dacă nu ai aceste lucruri, deja sădite în tine, niciun Trebuie nu ți-i le va dărui, ca prin magie.

Așa că, dragă Trebuie, lasă-ne un pic în pace! Permite-ne să ne trăim viata, după bunul plac. Să facem lucrurile când simțim că trebuie făcute. Fă-ți simțită prezența doar din când în când, atunci când situația o cere cu adevărat. Rămânem prieteni, însă, trebuie , să ne vedem rar! ?

Sursa foto: funny day via Pinterest