Există lucruri care dăinuie peste timp. Care odată create încremenesc în veșnicie și ajung să bucure sufletele oamenilor. Peste ani și ani. Fie că vorbim de un film, o piesă de teatru, o operă de artă, o carte sau de muzică. Oare câți dintre noi nu am lăcrimat sau râs din toată inima, admirând și bucurându-ne de toate aceste daruri oferite veșniciei de oameni talentați?
Sunt convinsă că sunt personaje care vă însoțesc permanent. Că sunt melodii care vă fac să tresăriți de la primele acorduri.
Poate, la fel ca mine, v-ați întrebat ce presupune să creezi asemenea capodopere. De unde vine sclipirea, talentul, imaginația? Poate, la fel ca mine, v-ați dorit să fiți și voi unul dintre marile nume care reușesc să reinventeze frumosul. Ce spuneți dacă astăzi vă ofer această șansă? Șansa să compunem împreună o melodie menită să nu se piardă niciodată și care să bucure milioane de suflete?
Ce spuneți, încercăm?
Va fi un cântec simplu, curat și cald. Cântat prin fapte la un pian imaginar. Va fi unic și va fi al nostru al tuturor.
Partitura momentan este goală, ne revine nouă privilegiul să așezăm notele pe portativ. Știați că o gamă are doar opt note? Atât, opt. Însă, repetate, așezate, lăsându-le să coboare și să urce în voie, pot compune simfonii. La fel vom face și noi.
Portativele ne-au fost deja create de BCR.
Haideți să începem!
Pentru a scrie o partitură pentru pian trebuie să te gândești că scrii pentru două mâini. Pe primul portativ, la început ai cheia Sol, care îți spune că notele sunt mai înalte, așadar le vei cânta cu mâna dreaptă. Al doilea, are cheia Fa, notele sunt mai joase, deci le cânți cu mâna stângă. Aceasta a creat BCR. O partitură albă, pe care noi compunem cea mai frumoasă melodie.
Cu notele desprinse din Bursa Binelui!
Bursa Binelui este singura platformă online de donații fără comision dedicată ONG-urilor din România. Da, așa este descrisă pe site-ul special dedicat. Atunci, de ce aș compara-o cu o partitură, cum putem să compunem capodopere cu ajutorul ei?
Ei bine, este foarte simplu! Trebuie doar să vă folosiți un pic imaginația și să aveți puțină încredere în mine.
Primul portativ va fi dedicat ONG-urilor din toată țara. Acestea își vor face un cont de utilizator, se vor înregistra și vor prezenta proiecte. Se vor așeza notă, cu notă, din cele mai diverse domenii. De la antrepenoriat social, drepturile omului, educație și mediu, pâna la protecția animalelor, sănătate, sport, social și cultură.
Pe al doilea portativ suntem noi, oamenii care doresc să facă fapte bune. După crearea contului ai acces la “mâna dreaptă”. La toate detaliile despre proiecte. Putem fi susținători, donatori, voluntari sau promoteri a oricărui proiect dorim. Prin donații online compunem acorduri și solfegii, iar melodia noastră prinde viață!
Cum donăm?
În momentul când răsfoiești prin proiectele înscrise pe platformă, este imposibil să nu rezonezi măcar cu unul și să nu vrei să ajuți. O poți face constant, pe tot parcursul anului sau doar când poți și sufletul ți-o cere. Donația minimă e de 5 lei și maxim 1000 de lei. Se face direct cu cardul, fără comision! Suma donată va fi direct transferată în contul proiectului ales. Datorită parteneriatului dintre BCR și EuPlătesc acest lucru se face în condiții de siguranță. Iar faptele bune nu se opresc aici. Melodia continuă.
Dacă ceea ce ai descoperit este important pentru comunitatea ta sau rezonezi și crezi cu adevărat în acea cauză, mai ai modalități de a ajuta. Dacă deții un site sau blog poți să îl înfrumusețezi cu un banner, care susține cauza. De asemenea, poți promova proiectul pe rețelele sociale și dacă ai posibilitatea și disponibilitatea completezi un formular simplu și devii voluntar, astfel implicându-te direct.
Iată cum compoziția noastră prinde contur. Notă cu notă, donație cu donație, vis cu vis. Fapte bune unite într-un tot minunat.
Uneori pare improbabil sau dificil să faci bine. Sau să creezi ceva întru ajutorarea oamenilor din jurul tău. Însă, în momentul de față donațiile individuale reprezintă un important instrument de fundraising social cu cel mai mare potențial de creștere. Mână de la mână, notă cu notă.
Bursa Binelui dă posibilitatea de crowdfunding, adică o metodă de finanțare a proiectelor prin utilizarea internetului drept canal de comunicare între cele două “portative”: oamenii care fac și cei care pot să facă! Să ai o platformă de încredere, fără comision, pe care să ai la îndemână atâtea cauze bune și care să îți ofere șansa să faci bine, este într-adevăr o partitură albă. Una pe care se pot scrie capodopere.
Iar eu aleg să o fac. Nu se poate pune preț pe o faptă bună, dar orice ajutor contează. Cum fiecare notă are rolul ei într-o partitură. Se spune că pentru a compune ceva care să treacă testul veșniciei, trebuie doar să te gândești la un lucru de care nimeni nu a mai auzit până acum. Însă, când vine vorba de cântecul nostru, ne folosim de acel “ceva”, care nu mai are nevoie să treacă niciun test. Ne folosim de acea latură din noi care ne îndeamnă să nu fim indiferenți, să empatizăm, să ajutăm. Să facem Bine!
Vă mulțumesc că ați acceptat provocarea mea. Acum mai e doar un pas de făcut și totul e gata. Luați partitura în față și lăsați-vă cuceriți de legăturile create. De melodia sufletului nostru. Deoarece, da! Există lucruri care dăinuie peste timp. Care odată create încremenesc în veșnicie și ajung să bucure sufletele oamenilor.
Acest articol a fost scris pentru Superblog 2018, ediția aniversară de 10 ani.
Sursa foto: imagine recomandată și featured image editată personal
Superb ! Nu stiu daca si știi să cânți la pian sau ai tangenta în zona asta, dar gratie acestui articol m-ai făcut să cred că da! Plus termenii BCR s-au integrat asa natural în partitura! Felicitări!
Mulțumesc din suflet, Oana!
Da, copil fiind am studiat opt ani pianul 🙂
Mă bucur că ți-a plăcut. Eu cred cu tărie că binele se naște din emoții și asta am vrut să transmit în principal.
Succes să ai și felicitări pentru premiu! ❤
Laudabil proiect ! Sper sa se si tina de el 🙂
Este, într-adevăr! Și eu m-am bucurat că l-am descoperit. Se desfășoară de câțiva ani și cred cu tărie că va deveni tot mai cunoscut și mai folosit. Avantajul de a dona fără comision este incredibil!
E ca o melodie curcubeu articolul tău, Mona! Cu nuanţe pentru suflet. Te felicit!
Şi proiectul e lăudabil, e nevoie de asta, mare nevoie!
Mă bucur că ai auzit-o! 🙂
Da, este un proiect foarte util și frumos. Și există mult mai multe detalii despre el, pe care nu am reușit să le includ în articol, dar se găsesc toate pe site. Cine dorește să ajute sau să fie ajutat, merită să îl viziteze.
Te pup, Potecuță!
Un articol superb redactat, aparent perfect si tentant pentru cei bine intentionati, însa care nu cunosc sistemele si legile financiare bancare, care au o singura deviza: PROFITUL !
Personal cred, ca toate “sonatele” ce se compun si dirijaza prin intermediul bancilor, (indiferent de sigla bancii) suna cam disonant si fals.
O noapte cu liniste si pace în Suflet, draga Mona !
Aici te contrazic, Iosif! În acest caz și despre această platformă. Dacă ai timp intră pe link și vezi despre ce este vorba. “Profit” fac și ONG-urile, profit se face peste tot. Dar nu despre asta este vorba.
Eu chiar am scris acest articol sincer, după multă documentare. Faptul că ai la îndemână atâtea proiecte și poți alege cu sufletul, iar donația să fie fără comision este mare lucru. Crede-mă. Până la urmă, mulți oameni vor să ajute, iar să o poți face în condiții de siguranță și să ai șansa să te interesezi pentru ce donezi este un pas înainte. Pentru noi ca oameni. Uneori, trebuie să alegem să vedem și lucrurile bune 🙂
O noapte liniștită și ție, Iosif!
Eu chiar daca as vrea, n-as putea sa ma încred într-o institutie, oricare ar fi aceasta, stiind ca la conducerea si în spatele acelei institutii se afla un om imperfect ca si mine, supus slabiciunilor si…coruptibil.
În alta ordine de idei daca ai dorinta si posibilitatea de a face un bine, un gest, ma întreb,de ce sunt necesari intermediari în acest gest de suflet, în care nu trebuie sa stie stânga ce face dreapta, zic si eu !
Ai și tu dreptatea ta, de data aceasta nu te contrazic. Însă, îți voi spune pe scurt punctul meu de vedere. Sunt bombardată din toate părțile de cazuri sociale sau fundații care luptă pentru ceva. Sunt sceptică sau trec repede peste și uit, ori nu știu unde să revin. Repet, să existe posibilitatea să găsești la un loc mai multe astfel de cazuri, să poți dona (inclusiv sume mici) făra să te complici este binevenit. Atât pentru mine ca donator, cât și pentru ONG. Dacă ai timp îți recomand să citeștk și articolul lui Radu (Dincolo de nori, pe blogspot) scris tot pentru această probă, dar dintr-o perspectivă personală.
În rest, bineînțeles, doar cine vrea să facă bine va face. Și va găsi posibilitatea 🙂 Totuși, mie îmi plac lucrurile transparente și la îndemână.
Uite, e prima dată când ne-am expus părerile atât de detaliat. Mă bucură!
Mulțumesc, Iosif!
https://www.youtube.com/watch?v=R8owEeEJoxw