În fiecare dimineață am obiceiul de a arunca o privire spre calendarul de pe perete. Nu îl umplu cu “X-uri”, prefer să urmăresc trecerea zilelor prin prisma emoțiilor trăite. Uneori adaug un zâmbet în dreptul cifrei care abia a trecut, alteori un semn de întrebare. Însă de fiecare dată când întorc fila, când o nouă lună începe, număr bucuriile și acopăr îndoielile.

Mereu am fost așa. Cumva împărțită între mine și mine. Între cea care ar fi ales mereu un marker roz și cea cu certitudinea că doar cel negru ar lăsa vreo urmă. Sunt suma alegerilor și decizilor pe care le-am făcut de-a lungul anilor și calendarul de pe perete îmi e martor. Sau mi-a fost.

Pentru că într-o zi am decis să îl înlocuiesc cu un planificator

L-am cumpărat de la un vânzător ambulant. Umbla pe stradă și întreba trecătorii dacă vor să își cumpere armonie. Că prea se ceartă lumea în ziua de azi. Tabere și tabere. Fiecare deținând adevărul, fiecare având dreptate.

Eu nu mă certam cu nimeni. Doar cu mine însămi uneori. Însă acel carnețel m-a atras ca un magnet. Cinci secunde l-am răsfoit și a fost suficient să mă decid. L-am pus pe masa din bucătărie și am început să îmi planific zilele, în funcție de ce simțeam și ce îmi doream.

Sursa: unsplash

Am umplut câteva pagini în zilele care au urmat. Cea din stânga am colorat-o în diferite nuanțe, celei din dreapta i-am rezervat întotdeauna negrul sau albastrul. Rațiune, fapte, dovezi. Am reușit chiar să obțin un echilibru. Planificatorul părea să funcționeze!

Până ce am decis să încep să mănânc sănătos!

Sursa: Facebook Dried Fruits Supplier

Atunci armonia a dispărut. Nu am mai știut cu ce culori să îmi notez argumentele și cu care temerile. Pentru că, da contraargumente nu există, cel puțin nu în adevăr. De ce ai ezita să iei o decizie despre care știi că e benefică?

Am început să scriu cu creionul. Să aștern date științifice și reguli deja bine cunoscute, iar apoi ștergeam tot și reveneam la amintirile din copilărie, la gustul mâncării ca la mama acasă. Pentru că ea e cea mai bună, știam asta și odată ce mi-am repetat acest gând de câteva ori, am aruncat planificatorul într-un colț de cămară și am revenit la calendarul de pe perete. M-am întors să bifez trecerea zilelor, încremenită într-o certitudine falsă. Am renunțat și la culori.

Sursa: unsplash

Alegerea de a renunța m-a entuziasmat. Pentru că m-am întors în locul meu sigur și cald. În amintiri, în gustul dulce al perioadei fără griji. Făceam loc unei noi zile cu stomacul plin de bunătățile “interzise”. Pentru că nu îmi mai păsa! Euforia câștigului, a faptului că am decis și am ieșit învingătoare m-a făcut să uit cu desăvârșire de importanța armoniei. Între mine și mine. Între minte și trup. Între realitate și moft.

Și în loc să-mi echilibrez viața și farfuria am ales să înclin balanța spre ceva ce îmi colora realitatea. Și credeam că am dreptate!

Prezentul m-a împins însă spre un viitor în armonie!

Într-o noapte, în timp ce mâncam un sandvici imens, am dat întâmplător peste un articol medical. Am recitit titlul de zece ori până ce mi-am făcut curaj să-l deschid. Se punea o simplă întrebare: “Mâncarea sănătoasă poate face tinerii mai fericiți?”*

Și dintr-odată m-am scuturat de teamă și am început să înțeleg.

Am luat planificatorul și de data aceasta am încercat să fac armonie între cele două sisteme nervoase: central și enteric. Între “minte” și stomac. Între mituri și adevăr. Între prezent și trecut.

Adevărul e că nu ne îngrășăm după ce mâncăm o singură masă copioasă. Nici nu ne îmbolnăvim după o singură lingură de zahăr. Toate alegerile făcute de-a lungul timpului ne aduc în prezent. Îți place prezentul tău? Eu am fugit îngrozită de al meu!

Dar cel mai mare adevăr m-a lovit abia când m-am uitat cu adevărat în cămara mea…

Îmi era frică, da frică, de mâncarea sănătoasă. Mă îngrozea ideea de a-mi schimba stilul de viață și de a renunța la marile plăceri. Iar a mânca ceva gustos, era o adevărată plăcere pentru mine! Și nu puteam crede că mâncarea sănătoasă e și delicioasă!

Dețineam controlul! Mâncam ce voiam, când voiam. Îmi umpleam farfuria cu amintiri și mintea îmi spunea: să nu lași nici o bucățică! Stomacul îmi trimitea semnale că nu mai poate, dar clar trebuia să-i lipsească vreo sinapsă, pentru că cine s-ar putea sătura vreodată de iubire, de bine, de plăcere?

Și atunci am realizat că nu de pe rafturile cămării îmi iau aceste lucruri. Degeaba e gustos sandviciul mâncat la miezul nopții dacă mă duc flămândă la culcare. Degeaba îmi provoacă o reală plăcere o tabletă de ciocolată, dacă e doar un supliment pentru lipsa iubirii și a binelui. Pot alege oricând să golesc un castron plin de cartofi prăjiți, dar când voi putea alege să mai spun și ajunge?

Mă pot întoarce mereu cu nostalgie la gustul mâncării ca la mama acasă. Însă ce trebuie să se întâmple pentru a realiza că ea nu ar avea niciun gust dacă nu ar fi condimentată cu iubire?

Atunci am decis să îmi umplu cămara cu sănătate, cu armonie!

Da, așa am ajuns să iau decizia să mănânc sănătos. Mai corect spus, echilibrat. Să fac armonie între minte și stomac. Să-mi colorez planificatorul și să nu-l mai iau pe nu în brațe. Să iau decizii informate, corecte și care să mi se potrivească. Să mă joc cu ingredientele și să le dau gustul mulțumirii. Să fiu bine cu mine însămi și să nu mă mai sperie niciun prezent care va fi să vină sau cel de azi.

Sursa: unsplash

Mi-am umplut un raft cu produse de bază și am început să mănânc pentru a trăi, nu să trăiesc pentru a mânca. Cu bucurie!

Alegerile mi-au fost și îmi sunt determinate de date clare, de informații pe care nu le-am ignorat. Le-am verificat și nu am cum să nu le dau crezare. Mai ales dacă fac referire și la formarea mea. Îmi place să mă joc cu emoțiile însă între mine-visătoarea și eu-omul de știință a existat mereu o armonie. Pentru asta nu am avut nevoie de planificator.

De unde am început?

De la bun-simț și bază. De ani de zile auzim că se vorbește despre o dietă sănătoasă. Dar mai important se pune accent pe echilibru și pe combinația elementelor elementare.

Medicii nutriționiști recomandă să includem în regimul nostru alimentar cereale integrale, proteine: carne slabă, ouă, tofu, pește, carne de păsăre, lactate fermentate, nuci și semințe, ulei de măsline și condimente. Să nu uit și de legume și fructe, bineînțeles.

Eu mi-am notat 10. Cele de pe raftul meu.

Semințe de in

De ce le-am ales? Pentru că unul dintre acizii grași esențiali, adică nu pot fi sintetizați de organism ci trebuie să îl obținem din alimente, se găsește în concentrație mare în aceste semințe. Este vorba de acidul alfa linoleic (ALA), un acid gras omega 3. Acești acizi sunt recunoscuți în primul rând pentru efectul lor benefic asupra afecțiunilor cardiovasculare, dar cercetări ample sugerează că dețin un rol important și în alte patologii.

Știți clătitele ca la mama acasă? Adăugați niște semințe de in în compoziție și apoi simțiți-vă ca acasă la voi! Sunt foarte bune!

Fulgi de cereale cu semințe (muesli)

Sunt gustoase, perfecte pentru un mic dejun copios și, da, sănătoase!

Iaurt grecesc

Ador iaurtul! Îl mănânc simplu sau în combinație cu cerealele. Iar cel grecesc are o textură aparte pe care pur și simplu o iubesc!

Ouă

Ouăle nu îmi lipsesc niciodată din cămară. Deși au fost mult timp considerate mai puțin sănătoase, din cauza nivelului ridicat de colesterol, recent s-a ajuns la concluzia că sunt extrem de benefice dacă sunt consumate… ați ghicit… cu cumpătare! Echilibrat sau cum îmi place mie să spun cu armonie!

Arahide nedecojite crude (rosii)

Sursa: Facebook Dried Fruits Supplier

Am citit și știu că sunt bogate în substanțe nutritive și că, evident, sunt foarte sănătoase. Însă, ele se află pe raftul meu și pentru că sunt perfecte într-o seară când aleg să mă uit la un film. Am renunțat la ronțăială, dar un pumn de arahide voi devora mereu!

Carnea de pasăre

Cel puțin o masă din zi are ca proteină principală carnea. Cel mai des aleg pui sau curcan, însă mănânc cu plăcere și pește. Pe lângă faptul că este o sursă importantă de proteină animală, poate fi gătite în atâtea feluri, încât deja salivez!

Orez

Am descoperit de curând amestecul de orez negru și alb. Și pur și simplu nu mai renunț la el. Îmi place cum arată, ce gust are, tot! Și e principala mea sursă de carbohidrați, atât de necesari organismului! Am renunțat la carbohidrații “răi” și optez pentru o porție de orez de câte ori simt nevoia. Din nou, fiind atentă să păstrez echilibrul și cumpătarea.

Unul dintre felurile mele prferate e paella cu fructe de mare! Doamne, combinația de culori, gustul și mirosul…armonie!

Ulei de măsline

Sursa: Facebook Dried Fruits Supplier

O salată a devenit pentru mine un adevărat festin culinar. Am învățat să mă joc cu gusturile, îndrăznesc să fac combinații și reușesc să obțin un rezultat delicios. De obicei pun ton, brânză, șuncă sau nuci.

Însă, fără a o stropi cu un pic de ulei de măsline nu ar mai fi la fel, vă garantez! Așadar, este nelipsit din cămara mea!

În afara acestor alimente, mai am două condimente care nu-mi lipsesc niciodată. Nu doar pentru efectul lor antiinflamator, atât de bine cunoscut, dar și pentru faptul că adaugă un plus de savoare mâncării sau deserturilor.

Turmeric și scorțișoară

Dacă nu le-ați încercat până acum, mă întreb ce mai așteptați? Turmericul este cunoscut la noi și sub denumirea de curcuma. Poate așa vă este mai familiar.

Poate vă întrebați de ce am simțit nevoia să vă fac o listă cu aceste alimente. De ce nu am continuat în aceeași tonalitate și să vă las pe voi să realizați că nu sunteți ceea ce mâncați, ci ceea ce alegeți.

Ei bine, am făcut-o pentru mine. Am scris-o cu markerul negru în planificatorul meu de armonie, pentru a nu uita că mereu rețeta unei vieți fără frică îmi e la îndemână. Ingredientele sănătoase îmi sunt baza unei mese care mă hrănește. Armonia dintre minte și stomac îmi e baza unei vieți sănătoase, armonioase și trăită cu bucurie!


*Pornind de la rezultatul studiilor epidemiologice, care au arătat că depresia este corelată, în unele cazuri, cu dieta deficitară sau dezorganizată, o echipă de specialiști, psihiatrii și nutriționiști, și-a pus întrebarea firească. Oare o schimbare în acest sens, al dietei, va avea vreun impact benefic asupra tinerilor care suferă de depresie? Bineînțeles, tratamentul medicamentos nefiind întrerupt niciun moment.

Deși lotul studiat a fost destul de mic, rezultatele obținute sunt mai mult decât încurajatoare. Acestea au fost făcute public în octombrie 2019 și de atunci, această posibilă soluție este luată în calcul. Dieta recomandată a fost renunțarea la obiceiurile alimentare nocive și introducerea în alimentație legume, fructe, cereale, cărne slabă, tofu, pește, lactate fermentate, nuci și semințe, ulei de măsline și condimente (turmaric și scorțișoară pentru efectul lor antiinflamator). Studiul a fost realizat în Australia. Sursa: medscape.org


Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2020.

Sponsor

Featured image: pixabay și editată cu canva

Related Posts

One thought on “Planificatorul de armonie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *