Acum am casă cu țidulă, parol!

Permettez-moi să mă prezint!

Mă numesc Jean Phillipe. Sunt născut și crescut în țara lui Voltaire, ars de soarele Mediteranei și fascinat de lumea fantastică a personajelor legendare. Totul a început când am citit cartea Dracula. Iubire, suspans, poveste și.. vampiri! De atunci m-a bântuit un singur gând: să mă mut în Transilvania!

Și vorba aceea: umple sacul cât ești tânăr s-aibă ce goli bătrânul. Sacul meu era plin și, cu un bon courage în vârful lui, l-am deșertat tot, la poalele Tâmpei, cumpărându-mi o căsuță și astfel îndeplinindu-mi visul de a trăi pe meleagurile care mi-au încântat copilăria.

Mon Dieu! Dar la Roumanie îi tare frumoasă!

Îți dă tot ce ai nevoie. Delectare ochilor, satisfacție pântecelui și trai tihnit printre oameni prietenoși și gospodari. Și iac-așa, toată vara am huzurit plimbându-mă și bucurându-mă de tot ce mă înconjura.

Când iarna veni pe neașteptate, cu mult mai devreme decât Crăciunul, sufletul meu mediteranian se zgribuli. Căsuța mea frumoasă se transformă de parcă ar fi fost calul lui Făt-Frumos. Doar că invers. Devenise o mârțoagă care tremura la fiecare rafală de vânt. Nu-mi venea a crede ce se întâmpla. În viața mea nu am simțit un frig mai aprig.

Trosneau hainele pe pietre și îți îngheța apa-n stomac. În casă mă înveleam cu frig și mă trezeam suflând în degete pentru a mă încălzi la aburul propriei respirații. Devenise cât se poate de clar că pierdusem ceva din vedere când am cumpărat casa. Faptul că aici iarna își purta mândră numele și nu lăsa loc de îndoială când dă năvală peste tine era un bun exemplu.

Ei, înțeleptul învață din pățania altora, așadar am început să întreb în stânga și-n dreapta, mai ales pe cei pe care îi vedeam mai roșii în obraji și mirosind a aer cald. Ce să fac? Cum să trec cu bine peste lunile astea, că și câinelui îi înghețase lătratul și mâța clănțănea din mustăți de frig. Într-o zi, un domn, ce plesnea de transpirat ce era, mă întreabă senin în ce clasă de performanță energetică este încadrată locuința mea. Da’ ce e ea dom’le, mașină de spălat? Auzi! Clase energetice la clădiri!

Însă omul își schimbă mintea ca pe o haină în toate zilele. Așa că, a doua zi m-am uitat și eu printre acte. Și am găsit că aveam un certificat energetic. Era plin de F-uri la toate categoriile de consum. Și asta nu era de bine! Chiar deloc! Hârtia asta îmi atesta, practic, performanța energetică a casei. Iar dacă cea mai slabă era notată cu G, eu ce mai puteam spune la F? Am scăpat printre dinți un: Sacre bleu! și am început să caut soluții.

Însă când și șoarecii umblă nestingheriți și caută cu disperare chibrite să își frece lăbuțele de fosforul lor, iar mâței nici că-i pasă, ea tremurând pe cuptorul încâlzit, ce speranță mai poți să ai?

Am apelat la singurul lucru care se putea face doar în sezonul rece. Și anume: termografie sau termoviziunea. Am chemat oameni specializați care mi-au scanat casa cu raze infraroșii și mi-au spus clar pe unde pierde căldură și ce defecte are la construcție. Nu trebuia să fiu inginer specialist în construcții pentru a vedea și eu că era ca o sită care cernea aerul cald și îmi păstra doar frigul înăuntru. Nu izolație, model de construcție vechi de când pământul cu sistem de încălzire care doar numele era de el. Măcar nu aveam nicio țeavă înfundată, că ar fi văzut-o dacă ar fi fost cazul.

Cam așa a fost prima iarnă petrecută pe tărâmul mult visat. La cât m-am plimbat nopțile pentru a mă dezmorți, pot spune că am împrumutat și din obiceiurile vampirilor, așadar nu ar trebui să mă plâng prea mult. Am umblat după răgaz și am dat peste necaz.

Cum a încolțit primul fir de iarbă am apelat din nou la oamenii mei de nădejde, echipa Enermed Impex SRL. Dar cum tot pățitu-i priceput m-am reasigurat că sunt oameni de calitate și i-am căutat cu mintea dezmorțită și în lista auditorilor energetici atestați de pe site-ul MDRAP și bineînțeles, i-am găsit. Așadar, i-am rugat să îmi facă un audit energetic. Să îmi propună soluții de îmbunătățire a performanțelor energetice a casei. Cum să o modernizez pe toate planurile și apoi să am și eu un certificat care să îmi spună ce profil energetic are casa și să am o imagine de ansamblu asupra consumului. Să nu mai văd F pe nicăieri și să nu mai îmi tremure și a treia pereche de izmene pe mine iarna viitoare.

Zis și făcut! Șansonete s-au putut fi auzite pe la terasele din Centru Vechi toată vara. Fredonam nevoie mare și în pasul ștrengarului mă îndreptam spre casă. Căsuța mea reabilitatată. În care iarna nu mai avea ce căuta! Aveam țidulă care îi interzicea accesul, parol!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018, ediția aniversară de 10 ani.

Am folosit pe parcursul articolului expresii propriși proverbe adaptate sau inspirate de pe site-ul nistea.com.

* Cartea Dracula de Bram Stoker

Sursa foto: certificat-energetic24h.eu și editare proprie.

logo_avizez9016217585738762392.jpg
Sponsor

Related Posts

6 thoughts on “Acum am casă cu țidulă, parol!

  1. Foarte frumos. Bine că nu sunt în juriu, că iar îmi vine să zic că e de premiu. Și știu că l-am mai dat…Dar chiar este! Felicitări Mona. Ai nu ai țidulă, dar sigur ai toată aprecierea mea!

    1. Vă mulțumesc frumos!
      La fiecare probă există câștigători și fiecare dintre noi avem șansa noastră 🙂
      Mă bucur foarte mult că v-a plăcut!

  2. Citesc întotdeauna cu drag articolele tale. Au în ele farâme de Suflet frumos si iubitor. Felicitari pentru efortul prin care reusesti sa dai viata cuvintelor, cuvinte care sunt autentice desfatari sufletesti ! 🙂
    O zi binecuvântata, draga Mona !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *