Albert Budică la Miercuri descoperim

Săptămâna aceasta la Miercuri descoperim vă invit să cunoașteți un om pe care îl admir foarte mult. V-am obișnuit ca în aceste articole să vă prezint bloguri pe care le urmăresc cu drag sau oameni talentați din diferite domenii.

Albert Budică face parte din a doua categorie. Deși deține și el un blog de pe care putem afla informații foarte utile, astăzi vreau să îl descoperiți altfel.

Care este talentul lui Albert Budică?

Răspunsul e simplu: SUCCESUL!

Sunt convinsă că aproape toată lumea cunoaște competiția SuperBlog. O carte nescrisă avea abia trei luni când am scris cu emoții primul meu articol de înscriere. Consider și azi că a fost cea mai înțeleaptă decizie pe care am luat-o în blogging.

Dar v-am povestit tot ce am învățat în cele două participări ale mele, în calitate de concurent, când am scris că am D.E.S.C.O.P.E.R.I.T. SuperBlog.

Competiția SuperBlog este organizată de agenția de marketing & comunicare online SwissPlan.biz, o agenție creată și condusă de Albert și soția lui, Claudia Pătrașcu.

Sunt foarte încântată că Albert a acceptat invitația mea de a-l cunoaște mai bine și de a-mi oferi șansa să aflu și perspectiva lui.

Să-l descoperim pe Albert Budică!

Salut, Albert!
Îți mulțumesc foarte mult că ai acceptat invitația mea!
Pentru început, spune-ne ceva despre tine! Da, știu, nimănui nu îi place această parte a unui interviu. Dar pe lângă lucrurile pe care le putem afla despre tine, informându-ne, mi-aș dori să răspunzi la întrebarea:

Cine este Albert Budică? În afară de a fi soțul Claudiei cum te cunosc bloggerii înscriși pentru prima dată în competiția SuperBlog 🙂

Albert: Albert Budică este un tip curios și vorbăreț. Așa am fost întotdeauna. Când eram mic chiar negociam cu sora mea mai mare să spăl eu vasele în locul său dacă îmi mai citește câteva povești.

Când am învățat să citesc singur deja consideram că școala este inutilă, fiindcă nu eram lăsat să citesc ce vreau eu, iar astfel am câștigat probabil titlul de chiulangiul clasei în școala primară. Am avut privilegiul să cresc în București, în Drumul Taberei, în cel mai rău famat bloc din cartier, dar asta nu a fost deloc o problemă, deoarece am foști vecini care au ajuns faimoși, fără să conteze că au copilărit în C37 (ex. Dan Petrescu, etajul 2 și Liana Stanciu, etajul 6).

Chiar dacă învățătoarea mea, doamna Urzica, nu a reușit să mă convingă că merită să învăț, am avut șansa în gimnaziu să-l întâlnesc pe dl profesor de matematică Popescu, cel care mi-a acordat încredere în forțele mele și, fiindcă nu doream să-l dezamăgesc, am reușit să termin liceul, facultățile de Management și Drept (ambele cu note de 10 la lucrările de licență), cât și să obțin un titlu de doctor, pentru care am studiat și muncit în Elveția câțiva ani.

Altfel spus, cred că, dacă în viața aceasta ai șansa să întâlnești un singur om care să îți acorde încredere, viața ta poate lua un alt curs. În concluzie, Albert Budică este un om norocos, fiindcă a întâlnit oamenii potriviți, la timpul potrivit.

Ai amintit de cărți și de citit. Mai ai timp să o faci? Ce îți place să citești și cum alegi să îți petreci timpul liber?

Albert: Îmi plac cărțile de economie, science fiction, dar și multe alte genuri. Oricum, citesc mai putin decât aș vrea. Eu sunt genul de cititor care, când pune mâna pe o carte, nu o lasă jos până la final, deci am nevoie de weekend-uri ca să pot să îmi fac de cap.

In timpul liber îmi place să fac sport, să mă plimb cu bicicleta, să fac plimbări lungi (minim 5-7km), să mă joc cu zmee (kitesurfing), să skiez, să merg la cinema. Anul meu se împarte în două: perioada când merg la ski și cea în care trag de zmeu. Simplu, nu? 🙂

Observ că nu ai amintit nimic despre judo, dar eu știu că ești pasionat de acest sport.

L-ai practicat sau îl practici? Ce anume ai învățat din el?

Albert: Ador sportul, chiar dacă m-am cam îngrășat în ultima perioadă (ceea ce în judo nu este neapărat un dezavantaj, întrucât să proiectezi un “micuț” de vreo 90kg nu este deloc ușor 🙂 ). Judo-ul este singurul sport de sală care mă poate ține interesat una sau două ore fără întrerupere.

Merg cu plăcere, de câte ori reușesc să îmi fac timp, la Clubul Kibu Judo București în Complexul Lia Manoliu, iar sensei Florin Moldovan îmi este prieten deja. Este un om care trăiește pentru acest sport și care învață tânăra generație să-l practice într-un mod foarte eficient, inclusiv la nivel competițional.

Este o echipă foarte frumoasă acolo, iar principalul lucru pe care îl înveți la judo este să cazi, dar și să te ridici rapid, fără să te plângi. Uneori este greu, dar viața devine mai interesantă dacă aplici acest principiu și în alte activități zilnice.

Ai foarte mare dreptate. Și sunt convinsă că ai aplicat această mentalitate de multe ori.

Haide, să vorbim un pic despre ideea ta îndrăzneață. Despre competiția SuperBlog. Aceasta este practic copilul tău. Un proiect, care de 10 ani încoace, adună bloggeri și sponsori și care pentru mulți este o adevărată rampă de lansare.

Ce înseamnă pentru tine SuperBlog?

Albert: Am început SuperBlog împreună cu echipa ASUS Romania, iar fără încrederea și suportul lor nu cred că era posibil să mobilizăm atâtea resurse pentru a oferi marele premiu de $10.000 USD la lansarea competiției, poate că nici nu reușeam să convingem companii precum AMD sau SONY să ne sponsorizeze această inițiativă și nici blogosfera să se implice într-un asemenea mod.

În anul 2008 am ținut prima prezentare a conceptului la Forum IT Brăila, iar la finalul primei ediții, marele premiu a fost câștigat de blogul colectiv arenait.net, a cărui echipă probabil a crezut cel mai mult în proiect și a câștigat inclusiv probele care nu erau tehnice. Iată aici un link către respectiva prezentare.

Deși mulți bloggeri ne cunosc prin perspectiva organizării competiției SuperBlog, până să implementăm acest proiect eram mai mult în contact cu presa, în virtutea faptului că promovam online numeroase producții cinematografice sau companii de top (aici este lista cu toate comunicatele de la lansarea agenției până în prezent), dar acest proiect ne place fiindcă este unul care ne permite să colaborăm inclusiv cu alte agenții de publicitate sau clienți din domenii foarte diverse.

Eforturile echipei SwissPlan.biz de comunicare au fost răsplătite, în 2009, cu Premiul Disney “Best Franchise Launch” pentru campania de PR dedicată lansării animaţiei Disney “Tinker Bell” / “Clopoţica” în România.

Pentru mine, SuperBlog este ocazia să cunosc oameni extraordinari, să călătoresc și să visez că pot dezvolta acest proiect și în alte țări.

Toți suntem obișnuiți să discutăm cu Claudia, nu degeaba este specialistă în comunicare. Tu urmărești competiția, mă refer mai mult la grupul de Facebook al concursului, sau preferi să te ocupi strict de partea de organizare, sponsori și așa mai departe?

Albert: Claudia este în centrul tuturor activităților de PR gestionate de agenție, iar fără implicarea ei probabil că proiectul nu rezista mai mult de un an sau doi. Mă bucur că am reușit să o conving că acest proiect are potențial și că bloggerii la început de drum merită efortul.

Eu nu sunt neapărat diplomația în persoană, iar când cineva depășește limitele bunului simț, ceea ce uneori se întâmplă în mediul online, îmi pierd repede răbdarea, motiv pentru care nu am insistat să moderez eu discutiile pe grupul Facebook, dar la un moment dat o să îmi fac curaj să fiu mai activ 🙂

Mă bucur că reușim să realizăm un mediu de comunicare pozitiv, între bloggeri, sponsori, parteneri, iar când mai apar situații sensibile mă implic activ, dar nu doresc să mă laud cu acest lucru; până la urmă, este job-ul nostru să facem aceste lucruri să se desfășoare cât mai bine.

Mie mi-a fost clar foarte repede că rolul online-ului l-ai înțeles de la început, drept urmare și activitatea voastră care are succes și pentru care munciți atât de mult. Crezi că cei 3P ( People, Processes, Platforms ) se aplică și în blogging?

Albert: Orice rețetă de succes cred că se aplică inclusiv în activitățile ce țin de blogging. Cred că cel mai bine răspunde la această întrebare un citat dat de Vince Lombardi, respectiv:

“Dicționarul este singurul loc în care succesul apare înaintea muncii [în engleză, work]. Munca asiduă este prețul care trebuie plătit pentru a avea succes. Poți realiza orice dacă ești dispus să plătești prețul.”

În afară de multă muncă, de ce crezi că mai este nevoie pentru a avea succes?

Albert: Noroc să întâlnești oamenii potriviți și care să te inspire prin exemplul lor, dar, dacă nu iți creezi ocaziile să cunoști acești oameni, probabil și sansele tale să ai noroc se reduc semnificativ.

Majoritatea oamenilor se concentrează pe networking pentru a vinde ceva, dar prea puțini pentru a învăța lucruri noi de la interlocutor. Este o diferență majoră de abordare, care face diferența.

Dacă tot ai amintit. Ce apreciezi la un blogger? Ce crezi ca face diferența?

Albert: Ceea ce apreciez la orice bun profesionist: promptitudinea, creativitatea, corectitudinea, simțul umorului, utilitatea informațiilor prezentate, abilitățile de networking, discreția, bunul simț, tenacitatea, viziunea, deschiderea să învețe mereu ceva nou.

Diferența o fac, în primul rând, resursele pe care le alocă acestei activități, puterea de a învăța și curajul de a face ceva mai bine în fiecare zi.

S-a discutat destul de mult despre faptul că SuperBlog este o competiție de blogging creativ, dar advertorialele au din ce în ce mai mult succes. Tu ce părere ai?

Într-o asemenea competiție, una în care există un sponsor care pune la dispoziție un brief, există o diferență între blogging creativ și advertoriale creative? Sau ține doar de fiecare cum știe să se muleze unor cerințe?

Albert: Competiția SuperBlog este pentru bloggeri și sponsori. Dacă nu câștigă ambele parți în acest parteneriat, proiectul nu are viitor.

Am citit multe advertoriale creative și, chiar dacă este uneori mai dificil să realizezi un astfel de material, se poate! Da, necesită mai mult efort, dar merită investit. Această competiție este dezvoltată cu scopul ca oamenii care doresc să-și monetizeze hobby-ul, respectiv bloggingul, să cunoască oameni dispuși să îi plătească pentru timpul și susținerea lor.

Așteptările sponsorilor, detaliate mai mult sau mai puțin în brief, diferă uneori și de la o probă la alta sau de la o ediție la alta. Totul depinde de capacitatea bloggerului de a se adapta cerințelor și de a scrie un material care să convingă juriul că este cel mai bun.

Întrebare mai incomoda. Ce nu-ți place la SuperBlog?

Albert: Nu îmi place că nu îi pot recompensa pe toți la nivelul efortului depus. La o probă câștigă câțiva dintre zecile de concurenți, dar trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului.

Nu imi place că, dacă premiile ar avea valori mult mai mari, cel mai probabil discuțiile pe marginea competiției nu ar mai fi deloc principiale, fiindcă nu toți știu să piardă cu demnitate, iar timpul Claudiei uneori cred că este irosit încercând să convingă oamenii să joace fair-play, iar aici mă refer și la sponsori, care uneori nu alocă suficient timp sau resurse pentru jurizare.

La final, o curiozitate personală.

Claudia e la fel de răbdătoare și cu tine? 🙂

Albert: Claudia este probabil singura persoană care mă poate suporta. Ca să încerc și o explicație “sofisticată”, fiind un Săgetător impulsiv și Dragon de foc (născut în ’76), cred că îți trebuie multă răbdare 🙂

Acesta a fost Miercuri descoperim de săptămâna asta!

Sper că v-a făcut plăcere să îl descoperiți pe Albert Budică, căruia îi mulțumesc încă o dată, pentru timpul acordat și răspunsurile atât de sincere și pentru mine foarte utile!

SuperBlog este o competiție care mie mi-a deschis ochii. Mi-a arătat ce înseamnă blogosfera și a fost o adevărată școală pentru mine. O recomand tuturor bloggerilor care doresc să reușească în acest domeniu. Cu condiția să fie deschiși să învețe, să se adapteze, să progreseze.


Imaginile: Albert Budică, arhivă personală și pagina de Facebook

17 thoughts on “Albert Budică la Miercuri descoperim

  1. Mă bucur mult, Potecuță!
   Tu cred că cunoști cel mai bine competiția din calitate de cititor 🙂
   Te îmbrățișez și îți mulțumesc că îmi ești!

 1. Si pentru mine participarea la SuperBlog a fost momentul in care am descoperit un drum nou si calea catre oportunitati despre care nici macar nu stiam ca exista. Iar mai apoi Albert a avut un rol special cand, la un moment dat, mi-a dat o incurajare pe care (inconstient) o asteptam asa ca nu pot decat sa-i multumesc!

  1. Mă bucur, Ioana! Eu cred și știu că SuperBlog este o șansă incredibilă, doar de noi depinde cum o fructificăm. Iar Albert și Claudia se implică uneori peste așteptări. Am mult respect față de ei!
   Spor să ai pe mai departe. Cu mare drag te citesc!

 2. Foarte interesant interviul. Mă bucur să îl descopăr pe Albert, mai ales că stă în spatele cortinei în ceea ce priveşte SuperBlog. Îmi plac sfaturile în legătură cu competiția şi punctele lui de vedere sunt utile.
  Mult succes în continuare!
  Ps: răbdarea Claudiei încă mă uimeşte. ?

  1. Mulțumim, Dana! Da, mi-au plăcut foarte mult răspunsurile și am apreciat enorm promptitudinea și seriozitatea lui Albert. Și nu m-au mirat. Eu îl consider un exemplu!

 3. Se pare că legea contrariilor la ei funcționează bine ?. Personal nu-l cunosc nici pe Albert și nici pe Claudia dar am urmărit filmulețul de la gală, deci pot spune că sunt pe aproape.
  Frumos interviul unui Săgetător Dragon.

  1. Păi, așa sunt și eu ca tine. Aștept cu nerăbdare să îi cunosc și offline! Și îți dau dreptate 🙂 Mulțumim!

 4. Albert si Claudia sunt printre “my all time favorites”! Cu mare placere am citit interviul pe care ai reusit sa i-l iei 🙂 Felicitari, Albert! Atat pentru ceea ce ne daruiesti noua bloggerilor cat si pentru toate realizarile de pana acum.

  1. Și eu m-am bucurat mult că a acceptat invitația mea și am avut ocazia să îl descopăr la rându-mi.
   Mulțumesc, Otilia că îmi ești!

 5. Foarte interesant interviul, a fost o ocazie să aflu câte ceva despre Albert. Despre Claudia parcă mai știam ceva (tot datorită unui interviu). Amândoi sunt oameni minunați, sper ca în toamnă să ajung și la gală și să-i cunosc și offline!

  1. Da, Claudia a tot fost invitată la interviuri și am avut ocazia să aflu unele lucruri despre ea. Tocmai de aceea am simțit că vreau să stau de vorbă cu Albert. Prea era învăluit în mister 🙂
   Mulțumesc mult, dragă Diana!

 6. Mona, chiar imi doream sa povestesc despre pasiunea mea pentru spalat vase si despre originile mele 🙂 Sper ca m-am ridicat la inaltimea asteptarilor si sper ca nu v-am plictisit prea tare cu raspunsurile mele. Multumesc pentru interviu! Sper sa ne vedem in formatie completa la viitoarea gala 🙂

  1. Mă bucur tare mult, Agnes! Da, și eu sper să ajung cândva să cunosc familia SuperBlog și offline 😊🤗

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *