Garderoba mea și Săptămâna Modei

“Sunt deja în avion. Ne vedem peste două ore!”

Am citit mesajul chiuind de încântare. Era Mara, prietena mea de o viață! Nu ne mai văzusem de câțiva ani și în sfârșit s-a hotărât să mă viziteze. Cred că avea de-a face și faptul că sosea chiar când era Săptămâna Modei la Paris, dar știam că voia să mă vadă și pe mine. Însă așa era ea. Îi plăcea să fie organizată și să nu piardă timpul. Visa să participe la acest eveniment de când a realizat că e femeie, moda fiind pasiunea și viața ei, așadar m-a sunat dacă o primesc să stea la mine și serile să ni le petrecem în povești și amintiri.

Peste fix două ore priveam ușile de la zona “Sosiri” din aeroport. Îi pregătisem și o glumă, făcând o pancartă mare pe care scria:

Avion cu motor
Ai luat-o pe Mara-n zbor?
N-am prea vrut că e cam mică
Și mai e și fashionistă!

Abia așteptam să îi aud râsul când va da cu ochii de ea. Nu m-am înșelat. A apărut, îmbrăcată impecabil și cu un zâmbet parcă decupat de pe coperțile unei reviste. A început să râdă și m-a luat de braț.

-Hai să mergem, că trebuie să anunț că mi-au pierdut bagajul.

-Poftim? Bagajul de cală?

-Da! Am venit pregătită pentru podium, vorba aceea, dar acum am rămas cu hainele de pe mine! râse din nou, dar de data asta ușor nervos.

După ce a anunțat la ghișeu și a făcut lista cu ce avea în valiză, ne-am îndreptat spre casă. Era cât se poate de clar că trebuia să găsească o soluție, deoarece chiar dacă i-ar fi găsit-o până la urmă, tot ar fi durat cel puțin trei zile până ar fi recuperat-o, iar Mara a doua zi participa la deschiderea marelui eveniment.

Ajunse acasă, îi veni o idee.

-Hai să văd ce ai în dulap! Avem aceeași mărime și voi găsi eu ceva.

-Poți să îți comanzi de pe internet în seara asta, deoarece nu cred că vei găsi ceva la mine în garderobă. Știi foarte bine că eu nu am niciun simț estetic. Doar dacă vrei să stai lângă podium îmbrăcată în niște blugi uzați și un tricou!

-Da, am să îmi și comand ceva, dar nu are rost să îmi cumpăr tot ce am nevoie. Pentru a crea ținute ai nevoie doar de niște piese esențiale și să știi cum să le combini. Sunt convinsă că voi găsi ceva la tine. Hai să vedem!

A deschis dulapul și a început să scoată fiecare haină și să o așeze cu grijă pe pat. Mă simțeam un pic rușinată. Nu realizasem până atunci cât de fadă îmi era garderoba. Toate în același ton, ba mai mult, aveam și multe dubluri. O priveam pe Mara și parcă îmi era milă de ea. Nu avea nicio șansă să găsească ceva care să i se potrivească. Eram convinsă.

-În primul rând am nevoie de o rochie elegantă. Am să aleg clasica Little black dress. Este ușor de accesorizat și purtată cu niște pantofi stiletto, poți merge cu ea și pe covorul roșu. Uite-o! E perfectă!

Luase umerașul pe care era agățată și o privea din toate unghiurile. Când am văzut-o am zâmbit. M-am revăzut dansând la nunta unei bune prietene, ciocnind o cupă de șampanie la trecerea dintre ani, chiar și roșeața din obraji, pe care am avut-o la prima întâlnire cu iubirea, am putut-o zări în ea. Da, avea dreptate Mara, mi-a fost mereu colacul de salvare, potrivindu-se în orice situație.

-Acum trebuie să te gândești la ținute. Și să mă ajuți să găsesc piesele vestimentare cu ajutorul cărora să le compun. La conferința de presă voi opta pentru o ținută office. Pentru bază, am nevoie de o fustă conică de culoare neutră. Ai așa ceva?

Da, aveam! Am râs amintindu-mi cum am cumpărat-o. Îmi atrăsese atenția o fustă de culoare roșie, care îmi venea perfect și atrăgea toate privirile. Și atunci un gând mi-a dat ghes să mă îndrept spre cea din mâna mea, care era de culoare neagră. Aș fi putut să aleg una dreaptă sau cu formă extinsă, așa-zisul “A-line”, dar forma creion mi se potrivea perfect. Iar privirile își puteau face culcuș în ochii mei, nu pe roșul ușor bombat. Acum eram extrem de încântată de alegere.

-Perfect! Ca alternativă am nevoie de o pereche de pantaloni eleganți. A! Uite, o pereche simplă, de culoare neagră. Superb! La ambele variante s-ar potrivi perfect o cămașă albă. Nu ai cum să dai greș cu această combinație. Cu o brățară sau niște cercei mai îndrăzneți, pot să schimb aspectul ținutei, dându-i un aer modern

Ei bine, asta nu aveam. De obicei fusta o purtam cu un top obișnuit. De fapt nu aveam nicio cămașă în tot dulapul. De nicio culoare.

-Asta e culmea! Cum să nu ai nici măcar o cămașă? Stai! Soțul tău are cu siguranță!

-Are, dar ce să faci cu o cămașă de-a lui?

-Dă-o încoace, te rog! Orice haină ai avea pe tine, pentru a-i da un plus de valoare trebuie să o porți cu o atitudine potrivită. Așadar va fi perfectă. Fusta are talie înaltă, va merge foarte bine cămașa băgată înăuntru, îi voi rula cu atenție mânecile și voi lăsa desfăcuți primii nasturi. Va fi foarte bine, îți garantez. Acum, pentru a finaliza această ținută am nevoie și de un sacou. Da, acesta este foarte bun!

Am fost foarte mândră că a ales, tocmai preferatul meu. Mi-a fost talisman la interviul de angajare, dar m-a și încălzit într-o seară de toamnă, când mă întorceam de la o ieșire în oraș.

-Gata! Acum, haide să îmi alcătuiesc o ținută smart casual. Foarte important, trebuie să îmi aleg o pereche de jeanși. Hai să încerc asta. Pare a fi chiar perechea de care am nevoie.

Avea dreptate. O îmbrăcau în adevăratul sens al cuvântului. Îi conturau formele, fără a le face stridente, îi urma natural linia picioarelor și cădeau perfect pe o pereche de adidași, dar la nevoie și pe un pantof cu toc. Și nu în ultimul rând părea să îi ofere libertate de mișcare. Știam și eu că purtând o pereche de blugi poți sta și picior peste picior, dar poți și să te bucuri de un picnic, așezată pe o pătură în parc. De aceea era foarte importantă această alegere. A jeanșilor potriviți.

-Dacă ai și o geacă de piele, atunci chiar o să-mi treacă supărarea că mi-au rătăcit bagajul. Ai! Excelent! Pot să o port cu blugii, înlocuind sacoul și iată obțin o altă ținută. Aș mai alege un top, care să se preteze și pe sub ea și liber sau sub sacou. Hai să văd. Vai! Dar tu nu ai auzit că există și alte culori nu doar maro și negru? Tu îți cumperi uniforme sau haine? Lasă, că vei veni cu mine la shopping, nu se mai poate așa. Am găsit unul. E negru, dar mă descurc cu el. Iar acum să trecem la piesa de rezistență. Doar e toamnă, nu? Corolarul acestor ținute poate fi oricând un palton de calitate. Este în dulapul de la intrare? Extraordinar!

O priveam fascinată. Cu doar câteva elemente de bază, care stăteau la mine în dulap de nici nu mai știu când, a creat adevărate outfituri. Mi se părea că e o mică zână, care avea o baghetă magică și vedea prin alt unghi piesele vestimentare. Le vedea potențialul.

-Draga mea, cam acestea sunt produsele care trebuie să existe în orice garderobă. Sunt esențiale pentru a crea orice ținută. Dar pentru a fi lista completă, eu mai adaug unul. Este unul dintre cele mai importante. E acea piesă vestimentară care te face să te simți ca o prințesă. Care atunci când o porți simți că îmbraci feminitate și încredere în tine. Alege-o tu, din toată această grămadă. Ai găsit una pentru tine?

Ochii mi-au poposit pe o rochie de zi. Nu era cea mai spectaculoasă, dar când o îmbrăcam mă simțeam frumoasă și invincibilă. Eram încântată. Eu, care până azi credeam că nu am nicio tangență cu lumea modei, iată că reușisem să strâng elementele esențiale, iar a doua zi aveau să fie purtate tocmai printre elitele din acest domeniu. Doar zece produse și ai zeci de posibilități. Această descoperire m-a făcut să mă simt din nou bine, să am încredere că voi putea și eu, de azi înainte, să arăt impecabil.

Săptămâna a trecut pe nesimțite. Ea și-a împlinit visul, a fost admirată și a cules o mulțime de informații. Iar serile ni le-am petrecut așa cum ne dorisem. Plimbări, povești și amintiri. Bagajul tot nu i-a sosit, dar nu mai era așa de important. La plecare, mi-a promis că îmi va trimite pozele și link-ul unui magazin online multibrand. Era cazul să îmi definesc și eu un stil. Iar lumea de azi e unită prin fire invizibile, prin granițe trasate doar pe hartă. Trebuie doar să vrei și să începi să cauți. Viteza cu care s-au schimbat lucrurile, uneori te sperie. Totul e la un click distanță.

Înainte să treacă spre punctul de control, s-a întors și cu o expresie ghidușă m-a întrebat: “Poate ne vedem anul viitor la Milano? Ce spui? Atunci te voi îmbrăca eu!” A râs și a plecat sigură pe ea. Și din spate impunea respect. Era impecabilă! Era o femeie frumoasă!

[wpvideo A8EOOv44]

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018, ediția aniversară de 10 ani.

Sursa pozelor: answear. ro

answear-patrat
Sponsor

Related Posts

10 thoughts on “Garderoba mea și Săptămâna Modei

 1. Admirabila prietena ta Mara ! 🙂 O femeie autentica, intuitiva si inventiva, capabila sa se faca remarcata prin combinatiile vestimentare cele mai nastrusnice.
  Parisul a fost si înca este, o metropola paradoxala, un punct de referinta al modei, elegantei si luxului, al esentelor de parfumuri si al artelor plastice, al culturii si multiculturalismului mondial, un autentic “Babilon” în care pentru a te remarca si impune e necesara multa inteligenta, inventivitate si intuitie feminina, o combinatie de culori paradoxale, un autentic “arc-en-ciel”, relativ, trecator, imprevizibil si efemer ! 🙂
  O duminica însorita cu bucurie si pace, alaturi de Mara si Minunile tale adorabile, draga Mona !

 2. Minunat începutul! E drept, cu emoţii, nu e chiar o bucurie să rătăceşti un bagaj, dar cu un final care le-a aşezat pe toate.
  Te felicit şi îţi doresc multă, multă baftă!

 3. Da! Cred ca toti avem în garderoba lucruri pe care ceilalti le-ar vedea cu alti ochi. Când vine sora-mea la mine, se stie, prima treaba e sa cotrobaim prin dulapuri. Atâtea lucruri de care am uitat efectiv, atâtea dubluri si la mine… nu dubluri în sensul de acelasi tip de tricou sau jeans. Acelasi, în adevaratul sens al cuvântulu. Adica, am cumparat acelasi produs de doua ori. Hahaha!
  Succes, Mona!

  1. La fel eram și eu. Când m-am mutat și am început să selectez ce iau cu mine, am realizat ce multe lucruri inutile sau de care uitasem aveam. Acum am o garderobă minimalistă și e mai bine. Dar tot nu mă pot abține și dacă îmi place un lucru îl cumpăr pe mai multe culori ?
   Mulțumesc, Daniela! La fel și ție! ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *