O carte scrisă de un autor român pe care o recomanzi #topnescris

Astăzi la Topul nescris avem recomandări de (ne)scrise minunate! Și nu de prin lume adunate, ci toate sunt de acasă. Literatura noastră, cărțile care ne scriu sufletul în limba română merită să fie mereu amintite. Citite, recomandate și simțite. Haideți să vedem despre ce titluri este vorba!

#topnescris

O carte a unui autor român pe care o recomanzi

Alexandra Maria ne recomandă:

Tu ai iubi un om ca tine? - Cristi Grosaru, o carte citită recent, ce ridică mai multe semne de întrebare și te pune pe gânduri. Recomand, merită lecturată.

Natura umana este facuta in asa fel incat sa caute. Sa caute ce nu are. De aceea alergam dupa persoane care nu ne vor si dupa lucruri care nu ne trebuie. Secretul este sa te opresti si sa te uiti la persoanele care te doresc si la lucrurile pe care le detii. Renunta la a mai alerga! Renunta, ca sa poti deveni prezent! A renunta la oameni si lucruri care nu-ti apartin presupune, printre altele, descoperirea propriei persoane. Ceea ce te leaga de aceste lucruri este doar atasamentul care-ti asigura o nevoie falsa de afectiune. De ce? Pentru ca tu ai nevoie de oameni si de lucruri, nicidecum de atasamente. Asa ca, renunta la toata aceasta alergatura ca sa poti deveni liber. Si nu uita un lucru: esti tratat in functie de gradul de confort pe care-l oferi. Asa ca, nu te astepta ca oamenii din jurul tau sa-ti aplaude suferintele. Fragment din cartea "Tu ai iubi un om ca tine?" de Cristi Grosaru:
Tu ai iubi un om ca tine
Cristi Grosaru
No flipbox content added

Anaphielle (link spre blogul ei) ne recomandă:

Rugați-vă să nu vă crească aripi - Octavian Paler

Mereu dispus sa se intoarca pe firul memoriei, Octavian Paler evoca locuri, oameni si credinte care i-au influentat viata sau modul de a gindi. La Bruxelles, are senzatia permanentei infruntari intre trecut si prezent, incarnate in Contele de Egmont si Manneken Pis. La Atena, Parthenonul si zidul lui Temistocle ii prilejuiesc meditatii despre frumos si utilitar. Amintirile de calatorie se impletesc cu episoade memorialistice, cu discursuri imaginare ale lui Nero, Socrate sau Giordano Bruno, cu descrieri ale operelor lui Leonardo, Velazquez sau Rembrandt, intr-un tablou plin de culoare si, adesea, de nostalgie.
Rugați-vă să nu vă crească aripi
Octavian Paler
No flipbox content added

Oana Alexandra Nica (link spre blogul ei) ne recomandă:

Bătăile inimii mele frânte - Andrada Rezmuveș

Sunt Venus si ma lupt in fiecare zi cu Bataile inimii mele frante si oricat as incerca, ele ma readuc din nou langa baiatul la care visez, dar pe care nu il pot atinge. Imi e interzis, desi tanjesc dupa el in liniste, el nu va fi niciodata al meu, pentru ca ii apartine ei. Ascund cel mai obscur secret si trebuie sa va marturisesc ca-mi este frica. Imi e frica de momentul in care totul din jurul meu se va sparge, iar cioburile realitatii se vor lovi violent de ultima bataie a inimii mele. Imi e frica...Sa-l vad pe Kay cum incearca sa ma repare fara sa cunoasca adevarul pe care il ascund chiar si de mine. Tot ce stiu e ca vreau sa lupt pentru a fi langa el, dar inima nu ma lasa... am nevoie ca Bataile inimii mele frante sa ma asculte...
Bătăile inimii mele frânte
Andrada Rezmuveș
No flipbox content added

Anamaria ne recomandă:

Cruciada copiilor - Florina Ilis

O provocare adresata de inocenti lumii impure a adultilor... Cruciada copiilor creeaza imaginea unica si halucinanta a unui univers caruia i se schimba brusc unghiul de receptare. Reinterpretand intr-o viziune noua marile mituri ale civilizatiei contemporane, acest roman-cascada descrie un univers viu, deschis spre imaginea unei societati dominate de mass-media si de spatiul virtual. Un text lucid, care ne ofera o noua perspectiva asupra planetei. Romanul Cruciada copiilor a fost laureat cu Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor din Romania, cu Premiul pentru proza al Academiei Romane (2006), cu Premiul Cartea anului 2005, acordat de Romania literara si Fundatia Anonimul, Premiul revistei Cuvantul pentru proza si premiul acordat de Radio Romania Cultural.
Cruciada copiilor
Florina Iliș
No flipbox content added

Simona Lungu ne recomandă:

Liberă - Cristina Lincu

O lecție despre cum să te regăsești și să rămâi întreg după pierderea persoanei iubite, despre aparenta libertate a minții și capcanele puse de aceasta! Liberă! e povestea controversată a unui destin pus la granița dintre dorință și neputință. O luptă continuă între acceptarea și negarea propriei existențe. Un destin ghidat de fantasma unei iubirii descrisă de instabilitate. Descoperă un roman spectaculos, plin de emoții distructive și constructive deopotrivă, în care emoția cunoaște un cu totul alt sens, iar capcane ascunse apar în drumul anevoios spre liniștea sufletului.
Liberă
Cristina Lincu
No flipbox content added

Mădălin ne recomandă:

Mircea Eliade-Maitreyi.

Marea reusita a acestei carti vine, probabil, din incercarea de a transforma erosul in nodul gordian al celor doua aspiratii. Pe de o parte, dragostea eroului pentru Maitreyi ii da acestuia senzatia unei perpetue aventuri, compuse din sentimente irepetabile care indeamna la uitarea de sine. Pe de alta parte, eroina romanului se constituie in singurul punct fix al contemplatiei sale, fiind investita cu toate calitatile absolutului. Toata strategia narativa a discursului e orientata in aceasta directie, ceea ce face din Mircea Eliade unul dintre cei mai inteligenti constructori de universuri romanesti din toata, literatura romana. - Gheorghe Craciun
Maitreyi
Mircea Eliade
No flipbox content added

Ana Sylvi (link spre blogul ei) ne recomandă:

Ufff, e extrem de greu sa aleg doar o carte. Anul trecut, de exemplu, am citit 29 de carti scrise de autori romani, anul asta deja am citit destule, nici eu nu mai stiu exact cate. Ma refer la carti bune si foarte bune. O sa zic totusi Mâța Vinerii, de Doina Rusti, o carte excelenta.

Mita Vinerii povesteste istoria unui retetar magic si a unei familii de adepti ai marelui Sator. Plasata in Bucurestiul fanariot si in epoca luminilor, la fel ca Manuscrisul fanariot, povestea trece pe nesimtite de la faptele reale din anul 1798 la misterele unui cult de magicieni, ale caror fabuloase retete culinare, notate cu acribie in Cartea bucatelor rele, scot la lumina gusturile vietii arhaice si rafinamentul unei bucatarii fermecate, din vremuri de mult uitate. Carabusii prajiti, crumilla cum animis, placintele de trandafiri, elixirele de iubire sau lichiorul formicosus sunt numai citeva dintre mixturile vrajite ce condimenteaza peripetiile Mitei Vinerii. Mita Vinerii – o jubilatie stilistica, o literatura vitala, cum era Parfumul lui Suskind pina la un punct si Laur al lui Evgheni Vodolazkin, de la alt punct, mai departe. - Dan C. Mihailescu
Mâța vinerii
Doina Rusti
No flipbox content added

Grațiela (link spre blogul ei) ne recomandă:

Aberatii de bun simt - Sorin Stoica. Mi-a placut candva destul de mult..

Aberatii de bun-simt este cea de-a doua carte postuma, dupa Jurnal, publicata de Polirom din opera lui Sorin Stoica, un scriitor cu un stil unic, care l-a impus printre cei mai buni scriitori ai ultimilor ani. „Povestirile lui Sorin Stoica sint niste exercitii de sinceritate deghizate in forma unor captivante naratiuni, care se citesc cu sufletul la gura. Cine pricepe noima oximoronului din titlu va intelege cu usurinta ce si cit datoreaza prozatorul moralei bunului-simt. Ca paradox, fireste.” (Antonio Patras) „Sorin Stoica a mizat, in proza lui, pe o recuperare a firescului. El efectueaza, practic, cu fiecare carte, o intoarcere la realism, cu captarea unor voci de personaje si a unor istorii pe care acestea le traverseaza.” (Daniel Cristea-Enache) „Pentru Sorin Stoica, experienta, existenta, fictiunea si realitatea se conditioneaza reciproc, iar cuvintele, limbajul, nu sint facute sa exprime adevaruri, ci sa recunoasca limitele cunoasterii, misterul profund al lumii si al propriei fiinte, inconsistenta identitatii personale aflate, ca si cuvintele, intr-o permanenta metamorfoza.” (Paul Cernat)
Aberații de bun-simț
Sorin Stoica
No flipbox content added

Cristina Lincu (link spre blogul ei) ne recomandă:

Luluta și Petrișor de Nicoleta Beraru

Pregatiti-va sa cititi urland in tacere. Aveti in fata o carte despre iubire. Iubirea de mama, pentru mama, de sufletul pereche, de tara, de adevar, de dreptate, de semeni, de Dumnezeu, de familie. Iubirea care te inalta pana la postura de Om. Iubirea care da cu tine de pamant pentru a te obliga sa o intelegi cu toate durerile ei. De la ea, iubirea, porneste lumea noastra din Luluta si Petrisor sau povestea cuiburilor parasite. Pregatiti-va sa vedeti o Romanie care si-a schimbat ADN-ul, in timpul vietii noastre, odata cu plecarea a milioane de parinti la munca peste hotare. In urma lor raman, intotdeauna, dramele copiilor lasati in tara. Raman, intotdeauna, destinele acelea care sfasie din ADN-ul nostru, al tuturor. Pregatiti-va sa vedeti iubirea tinerilor Luluta si Stefan, veniti din lumi complet diferite, cum arata Romania orfana. Cum arata si Romania cealalta, care se leaga singura la ochi, care isi astupa urechile, care inchide gura, care si judeca tot ce nu e de judecat, crezand ca, in felul acesta, obtine fericirea. Dar nu o obtine. Ni se goleste tara, mama! Pregatiti-va sa cititi cartea in care autoarea, Nicoleta Beraru, ne provoaca sa ne punem intreaga constiinta in fata oglinzii. S-ar putea sa dam, in felul acesta, testul suprem despre noi. - Ramona Ursu, jurnalista si scriitoare
Luluța și Petrișor
Nicoleta Beraru
No flipbox content added

Diana (link spre blogul ei) ne recomandă:

Adevărul e că îmi este greu să aleg între „Liberă!” de Cristina Lincu și „Ana” de Em Sava. Două cărți excepționale pe care le-am citit în ultima vreme. Și, evident, nu pot să nu o menționez pe Simona Poclid cu „Pescarul Nimicului” o carte aparte, extrem de profundă.

Ana, protagonista romanului cu același nume, este un personaj cu nimic mai prejos decât Scarlett O’Hara, ori alte eroine cu rezonanță literară. Frumoasă și puternică, trăiește și iubește într-un secol bântuit de istorie și de mentalitățile strâmte ale satului ardelenesc din acele timpuri . Destinul ei stă sub semnul unui mare secret, purtat în suflet toată viața. Cartea este și o frescă a satului românesc cu obiceiurile și tradițiile sale, de aceea mulți cititori își vor regăsi amintirile copilăriei, iar cei foarte tineri vor descoperi o lume minunată: cea a originii lor. Cartea este pur românească. ÎNTR-O LUME CARE COPIAZĂ, E EXOTIC SĂ FII ROMÂN!
Ana
Em Sava
No flipbox content added
În fiece colţ al firii, există o sete de toate apele lumii, de toate posibilităţile și visele prinse-n rouă, de toate ferestrele care se pot deschide; și o foame de tot pământul, cu trupurile lui verzi, culcându-se sub talpa noastră, cu ochii întorși pe dos, de care se îndrăgostesc rădăcinile copacilor. Nu poţi mușca frumuseţea lumii, nici nu o poţi sorbi, dar, într-o oarecare zi, îţi dai seama că între tine și lume nu există nicio distanţă. Nu deţii Cuvântul, căci acesta este al tuturor. Când trece pe la tine, îl prinzi de oase, îl întemniţezi în ochi, pe buze și-n mâini. Te prefaci într-un mormânt și scrii. La începuturi, multă lume poate trece pe lângă amintirea ta, din curiozitate ori din greșeală. Ești mai frumos ca oricând. Din pieptul pământ se pot adăpa toate florile. Cerneala cu care scrii nu se duce sub nicio ploaie. Nu ţi-a rămas mai nimic. Doar scrisul. În orice punct al existenţei, tot ce poţi spune despre tine este că scrii. Chiar dacă nu te aude nimeni.
Pescarul nimicului
Simona Poclid
No flipbox content added

Alina Bogăteanu ne recomandă:

Mastile fricii - Camelia Cavadia

O carte despre modul in care traumele din copilarie ajung sa ne domine si sa sufoce maturitatea. O poveste care probabil reprezinta realitatea multor familii de aici si de aiurea: amprenta lasata asupra viitorului unui copil de un parinte autoritar, violent si incapabil sa isi depaseasca neputintele. O istorie a metamorfozei unei personalitati abuzate de violenta si frica, o privire emotionanta asupra maternitatii inabusite de stereotipuri si a unei iubiri care putea sa fie perfecta, daca protagonistii sai ar fi trait prezentul (clipa). Un roman frumos si trist, dur si sensibil deopotriva, o marturie impresionanta despre parinti si copii si frica teribila care ii desparte uneori, sufocand iubirea, pacea interioara, bucuria vietii, tot ce e mai frumos in oameni. - Radu Gavan
Măștile fricii
Camelia Cavadia
No flipbox content added

Eu vă recomand:

Să nu râzi :(( de Raluca Feher

Sa nu radeti.... Dar nici nu o sa puteti. Cartea asta doare, exaspereaza. O iubire materna, ca o ura grea. Ura ca nu esti Cenusareasa, oricati pantofi ai, ca universul nu se oranduieste in cercuri concentrice de rasplati. Ca nu sta drepti, la ordinele tale. Pe care nu stii sa le dai, fiindca ai pus re-ul inaintea sentimentului. Fiindca ai numai raspunsuri si nicio intrebare. Fiindca virtutea principala pe care o corcolesti la piept este despre ce nu esti si ce nu poti, intr-o lume care conspira impotriva ta. A ta, Buricul absolut al pamantului. Mama, Gaia, Glia. Tellus Mater. Pantec si mormant. Nu. Nu o sa radeti. Dar cred ca veti simti, trai, intelege mai bine fatal/ismul. Cordonul ombilical netaiat la timp de sabia Liberului Arbitru. Personajul acela lipsa din cultura noastra mioritica. Personajul dupa care tanjim pana la streangul in care ne atarnam propria neputinta. Sa nu razi :(( este o experienta limita, ascunsa de obicei de mituri si taceri. Doare, exaspereaza. Elibereaza. - Mihaela Miroiu, filosof, scriitoare
Să nu râzi :((
Raluca Feher
No flipbox content added

Acesta a fost topul nescris de săptămâna asta. Să vă fie bucurie!

#topnescris

Imaginile și descrierile sunt preluate de pe libris, elefant, eikon, goodreads, bookzone

4 thoughts on “O carte scrisă de un autor român pe care o recomanzi #topnescris

  1. Foarte multe carti bune aici, de notat. “Sa nu razi :((” am citit si eu si o recomand, ca si pe “Luluta si Petrisor”. Sunt atatea carti bune romanesti, incat e chiar o misiune grea sa alegi numai una.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *