De fiecare dată când încep să scriu un nou articol pentru Miercuri descoperim am emoții. Să vorbesc despre oameni talentați, despre pasiune, muncă și dăruire nu este deloc ușor. Îndemnul pe care vi-l fac de fiecare dată, acela de a descoperi frumosul din jurul nostru reprezentat fie prin scris, pictură, muzică, artă în general, îl scriu cu bucurie. Pentru că asta înseamnă pentru mine această rubrică: bucuria de a descoperi frumosul. Iar astăzi vom pătrunde într-un adevărat caleidoscop de culoare, feminitate, tradiție și frumusețe.
Descoperim "Femei din diferite culturi văzute prin ochii machiajului"- Women from different cultures through the eyes of make-up
“Women from different cultures through the eyes of make-up” este un proiect cu și despre femei din diferite culturi tradiționale. Îmbinând arta fotografică cu cea a machiajului și cu informații mai puțin cunoscute și accesibile publicului larg, creăm un tablou mai larg al culturilor, tradițiilor și obiceiurilor din toate colțurile lumii.
Am avut onoarea să stau de vorbă cu minunatele femei din spatele acestui proiect: actrița Naomi Guttman și Dana Eliza Șerdean, fotograf și make-up artist. Un interviu minunat, pentru care le mulțumesc cu recunoștință!
Cultural research: Naomi Guttman, Make-up & Photography: Dana Eliza Serdean
Vă salut cu bucurie, Naomi și Dana și vă mulțumesc mult că ați acceptat să vorbim despre proiectul vostru de suflet: Women from different cultures, through the eyes of make up (Femei din diferite culturi, văzute prin ochii machiajului).
După cum ați spus în mai multe rânduri, este un proiect născut la răscruce de vremuri nu tocmai ușoare, în timpul pandemiei, mai exact din luna mai a acestui an. Ce înseamnă de fapt acest proiect, care este povestea lui?
Naomi: Povestea lui a fost și este deja supra explicată și istorisită, și din acest motiv voi face un rezumat : în timpul carantinei din primăvara acestui an fabulos am citit și m-am documentat mai mult ca de obicei despre femeia evreică și rolul ei în societatea evreiască, și cum ideea asta era sadită în mine de ceva vreme, am zis că este momentul s-o scot la lumină. I-am propus Danei, ea a spus ‘’da’’ din prima și de aici a început aventura.
Pe Dana o apreciam de multă vreme pentru energia ei și viziunea ei asupra machiajului, și ca o dovadă a sincronicității poveștilor noastre, ne-am înteles minunat din prima. Și așa am înțeles că atunci când doi oameni se întâlnesc și energiile lor sunt compatibile și sunt pe aceeași lungime de undă, ei vor rămâne împreună (indiferent de natura relației pe care o au).
Această reinterpretare a femeii “Mizrahi” (evreice provenite din comunitățile existente în Orientul Mijlociu și Africa de Nord din timpurile biblice până în Era modernă) prezintă atât modele de “tihel” – voal purtat de femeile mature și măritate, cât și machiajul specific culturii evreicelor Mizrahi, făcut din binecunoscutul tuș negru și nuanțe calde, rupte din culorile deșertului. Portul evreiesc este diferit, la fel de tradițional și oriental în toate regiunile Israelului, cu diferențele specifice fiecărei zone.
Citește mai mult -->Dana: Acest proiect a venit ca o gură de aer proaspăt la o perioadă în care am stat mai mult pe loc. Chiar în timpul pandemiei, realizându-mi un machiaj am avut un moment în care m-am gândit ce frumos ar fi să fac niște video-uri cu auto-machiaje inspirate din alte culturi dar nu s-a mai concretizat. În schimb, am primit frumoasa oportunitate și onoare să fac ceva mai mult de atât.
Naomi a venit cu propunerea unui proiect ce implica machiaj și fotografie a femeilor din diferite culturi. Eu nu am stat prea mult pe ganduri deoarece mi s-a părut o idee minunata și o ocazie în care să pot îmbina două pasiuni de-ale mele, machiajul și fotografia. Este un proiect de suflet care te poartă prin această lume frumoasă și diversă din care avem ce învăța în permanență. Este o descoperire continuă a unicității și frumuseții fiecărei culturi și sunt foarte recunoscătoare să contribui la această revelare a fiecărei femei.
Cu cât este mai veche omenirea, cu atât este mai veche istoria cosmeticelor. Armenii fac parte din acele nații antice care, prin experimente cu diferite plante și alte elemente naturale au inventat rețete cosmetice. Conform unor manuscripte recent descoperite, un sistem unic de știință medicală a fost dezvoltat în Armenia antică și medievală. Coloranți naturali și produse cosmetice făcute din carmin – un pigment roșu aprins, “vordan karmir”, cunoscut drept “minunea Orientului” – au fost considerate privilegii adresate exclusiv conducătorilor armeni.
Citește mai mult -->Pentru că nu vreau să repetați tot ce ați mai spus până acum în diverse interviuri, pe crae le putem găsi cu ușurință pe internet, aleg să vă întreb acum , după atâtea luni, atâtea culturi explorate, muncă și pasiune depusă cine e Naomi și Dana? V-a schimbat în vreun fel toată această experiență?
Naomi: Da, în multe privințe. Cred că lecțiile acestui proiect au venit la pachet cu lecțiile date de acest personaj antipatic, Pandemia : să am mai multa răbdare (cu mine și în general) și totodată să încerc să fiu mai prezentă în tot ceea ce fac și în tot ceea ce trăiesc, fără să mai amân lucrurile ; să învăț să spun mai des ‘’nu‘’ când simt că lucrurile nu se potrivesc și/sau oamenii nu se respectă reciproc ; și nu în ultimul rând, am învățat că este extrem de important să-mi păstrez mintea activă tot timpul. Tot timpul. Și asta o fac prin citit, mult citit, prin vizionarea multor filme, seriale și documentare, prin studiu și prin intreținerea unor discuții interesante și chiar dezbateri cu oameni deschiși la minte și suflet.
Machiajul în cultura Greciei Antice a fost folosit zilnic de înalta societate. Există dovezi care atestă faptul că femeile din Grecia Antică se machiau; picturile și frescele palatelor din Cnossos, capitala insulei Creta și orașul regal al Greciei Antice sunt testimoniale ale machiajului făcut de grecoaicele din acele vremuri. Cu toate astea, întrucât acest tip de machiaj era extrem de scump, numai femeile înstărite și de rang înalt și-l permiteau.
Citește mai mult -->Dana: Această călătorie alături de Naomi evident că ne-a transformat pe fiecare și separat și împreună. Noi nu ne cunoșteam de la bun început dar am rezonat, am făcut click și lucrurile au curs frumos. Când două suflete creative se întâlnesc, magie iese la iveală.
Învățăm constant cum să abordăm noi situații, cum să fim deschise și totuși să avem limite sănătoase. Mie una mi-a dat deschiderea de a-mi asculta și mai mult intuiția și să mă încred în ce simt legat de o anumită persoană, să pot să refuz politicos o anumită propunere dacă nu se leagă cu scopul nostru.
Mi-a dat încredere în munca mea ; faptul că a fost și este atât de bine primit mă motivează pentru a continua și a crește. Întâlnirea cu fiecare participantă a fost una revelatoare, din care am ieșit cu învățăminte și sete de cunoaștere ; cu multă recunoștință pentru încrederea pe care ne-au acordat-o. Mă motivează să descopăr mereu lucruri noi, sa fiu curioasă și să mă bucur de frumusețea acestei lumi.
Frumusețea mediteraneană este una surprinzătoare și foarte feminină. Este totodată naturală și îndrăzneață; atrăgătoare și stilată, iubită de soare, transparentă și totuși cu un caracter puternic. În Grecia Antică se știe că machiajul a avut mai multe roluri importante în viața unei femei: cel de a prezenta statutul marital, cel social, rangul din care face parte și cel de a devoala energia feminină în toată splendoarea ei.
Citește mai mult -->Din câte știu eu totul a început de la o idee îndrăzneață, cum îmi place mie să o numesc, ideea talentatei Naomi. Ai început să citești și să studiezi despre cultura iudaică, despre rolul femeii în societățile de evrei. De acolo până să colinzi lumea alături de Dana cu un teanc de informații alături, o trusă de machiaj și un aparat foto pare a fi fost doar un pas. Dar, de fapt, câtă muncă, dăruire și timp a însemnat și înseamnă în continuare să faci cercetarea? Și, Dana, cât timp durează un machiaj complet al unui model?
Naomi: Mulțumesc frumos pentru aprecieri ! Eu nu am conștientizat la început câtă muncă va presupune acest proiect, a fost realmente o joacă pentru mine. Știu că am mai spus asta, însă așa s-a întâmplat. Documentarea imi ia o săptămână – două, iar când scriu textul, mă închid la propriu în casă o zi sau două (depinde de cultura despre care vorbim) și după îi dau textul Danei pentru eventuale retușuri și să-l posteze împreună cu poza.
Ce-i drept, acum lucrurile merg mult mai repede și ușor pentru că am căpătat o oarecare experiență (din luna mai am tot învățat) și deja ne cunoaștem atât propriul ritm, cât și ritmul celeilalte.
Femeile algeriene și magrebiene au folosit de-a lungul generațiilor machiajul și costumele pentru diverse ocazii. Fie că este un drum până la magazin, fie că este vorba despre o sărbătoare sau cină, femeile algeriene trebuie să fie aranjate din cap până-n picioare. Acest obicei dăinuie în societate pentru a arăta statutul social al unei femei prin îmbrăcăminte și bijuterii; în ciuda acestui statut, femeia algeriană folosește machiajul și pentru alte virtuți.
Citește mai mult -->Dana: Etapa machiaj începe cu săptămâni înainte de realizarea propriu zisă când încep documentarea, inspiratia. Caut peste tot imagini, texte care să îmi creeze o imagine cât mai clară asupra a ceea ce urmează să reinterpretez. Machiajul propriu zis durează între 1 ora și 2 ore în funcție de complexitatea fiecăruia.
La culturile unde am pictat și henna a durat cam 2 ore poate chiar mai mult deoarece era ceva mult mai migălos de realizat. Celelalte culturi în jur de 1 oră, dar fiecare machiaj inițial avea 3 transformări pentru a realiza trei reinterpretări diferite. De obicei avea completări progresive, dar în unele cazuri, demachiam și o luam de la început cu alt look. Asa că, e ceva muncă în spate.
Aromânii reprezintă populația autohtonă romanizată din sudul Peninsulei Balcanice, existând până în ziua de azi în numeroase localități din Grecia, Albania, Bulgaria, Macedonia și Serbia. Aromânii (sau machidonii) sunt o ramură a latinității răsăritene, alături de dacoromani, meglenoromani și istroromani. Limba oficială este aromâna iar în prezent sunt recunoscuți oficial ca minoritate în Macedonia.
Citește mai mult -->Dacă tot am amintit de modele am văzut că s-au implicat cu deschidere multe femei frumoase, vedete și personalități chiar.
Le amintesc, pentru moment, pe Armine Vosganian (model la reinterpretarea femeii armene), Kira Hagi (model la reinterpretarea femeii aromâne), Aylin (model la reinterpretarea femeii turcoaice din Dobrogea). De asemenea inițiativa voastră a fost primită cu brațele deschise de către ambasade și Uniunea Elenă din România care v-au pus la dispoziție costumele tradiționale.
Ce simțiți în aceste momente, când vedeți ce frumoasă amploare a luat acest proiect?
Naomi: Sincer ? Mi se pare ireal. Realmente. Dacă mi-ai fi spus la începutul anului că se va întâmpla asta, ți-aș fi spus că glumești pe seama mea.
E minunat să avem sprijinul atator instituții culturale (ambasade, uniuni, comunități, societăți) și le mulțumim din nou pentru toată susținerea și încrederea ! Cât despre fete, a fost extrem de firesc cum s-a concretizat colaborarea noastra : pe Armine o știu de ani buni (am fost colege la UNATC iar mama ei mi-a fost profersoară de polifonie la Conservator), pe Kira n-o știam personal, însă suntem din aceași breaslă și ne-am înțeles din prima) iar pe Aylin o știu de când eram mică, când am filmat cu ea la serialul ‘’Cu un pas înainte’’, difuzat pe PRO TV.
Republica Camerun este o republică unitară din Africa Centrală care, inițial o colonie germană, a fost împărțită după Primul Război Mondial între francezi și britanici. În 1960, zona franceză a Camerunului a devenit o republică independentă, unindu-se cu partea britanică în 1961 pentru a forma Republica Federală a Camerunului, și în cele din urmă Republica Camerun în 1984. Camerun are o cultură bogată și diversă, alcătuită dintr-un amestec de aproximativ 250 de popoare indigene, și tot atâtea limbi și cutume. Porecla acestei țări este “Africa mică” datorită unei bogății geografice impresionante și a unei vaste diversități culturale, ce diferă de la regiune la regiune.
Dana: Este absolut minunat să îl vedem cum crește și se dezvoltă sub mânuțele noastre. Cum apar oameni frumoși care simt să ne susțină, să ne promoveze.
Când am început această călătorie nu mă așteptam să avem această amploare ; noi doar ne jucam și ne bucuram de ce putem oferi. Până la urmă, cred că acesta e și unul din secrete…să te joci și să te bucuri de ce faci, fără să pui o presiune prea mare ; apoi lucrurile curg și se leagă frumos.
Kira a fost o surpriză atât de frumoasă și un om cu un suflet atât de frumos. Sunt foarte recunoscătoare că am întâlnit-o. Armine, la fel un om frumos, deschis, creativ cu care lucrurile au curs de parcă ne cunoșteam de o viață. Aylin de asemenea, o surpriză minunată ; îmi amintesc când o vedeam de mică, și să o văd acum pe scaunul meu de make-up a fost asa, wow.
Mi se umple sufletul de bucurie când deschid site-ul uneori și trec printre culturi și nu îmi vine să cred câte am realizat deja și câte mai avem. Este o binecuvântare!
Frumusețea femeilor în Turcia este menținută mare parte prin ingrediente naturale, folosite de secole întregi. Acest cult pentru produsele naturale a adus rezultatele scontate, mizând pe naturalețe și o îngrijire personală riguroasă, dusă chiar la rang de ritual.
Citește mai mult -->Uitându-mă la fotografii și citind informațiile puse la dispoziție, recunosc, sunt fascinantă! Toate au o semnificație, nicio linie nu e trasată doar pentru un efect estetic, din contră unele sunt simboluri cu mare greutate și greu de conceput în lumea modernă. Practic ne oferiți șansa să pătrundem, nu doar în budoarul femeilor din diferite culturi, ci și în viața lor de zi cu zi. Să vedem o frântură din lupta și modul de viață a lor.
În secolul al XVIII-lea, în America, atât femeile, cât și bărbații din clasele sociale înalte se machiau. Însă, imediat după Revoluția americană, folosirea vizibilă a machiajului de către ambele sexe a devenit un stigmat social.
Citește mai mult -->Naomi, tu cum vezi acest lucru? Ce impact a avut asupra ta? Sunt convinsă că împărtășești cu noi doar anumite lucruri, încerci să condensezi informația obținută în urma cercetării pe care o faci, însă tu chiar calci pe urmele lor și le devii prietenă, le înțelegi.
Naomi: Majoritatea fetelor care fac parte din acest proiect îmi sunt amice și prietene de niște ani. Faptul că am putut saăapelez la ele fără să am vreo jenă sau fără să fiu nevoită să-mi analizez fiecare cuvânt sau să-mi ‘’înfrumusețez’’ invitația m-a ajutat foarte mult din start, pentru că a fost totul foarte firesc, relaxat și familiar.
Mie îmi place să mă documentez și ‘’în timpul meu liber’’ ; chiar acum puțin timp m-am întâlnit cu prietena mea Bonus (care reprezintă cultura thailandeză) și am rugat-o să-mi explice care este situația lor politică actuală în Thailanda. N-am făcut-o pentru proiect, pentru că textele pentru cultura ei au fost de mult scrise, o fac pentru că mă interesează situațiile pe care le traversează culturile despre care scriu și vorbesc. Și pe lângă asta, așa simt că le cunosc mai bine, pentru că aceste știri pe care le citim pe internet sau le vedem la televizor pentru ele înseamnă mult mai mult de atat ; aici vorbim despre destinele lor, despre poveștile lor de viață.
Toți regii care fac parte din Dinastia Chakri sunt deseori cunoscuți drept “Rama”. Acest nume a fost preluat de la numele zeului hindus Rama – o încarnare a lui Vishnu. “Rama” este folosit în tradiția thailandeză pentru a enumera regii de-a lungul Dinastiei Chakri, iar până în momentul de față sunt zece Rama. Această reinterpretare a femeii tradiționale thailandeze face parte din Rama I-III, unde costumul este alcătuit dintr-un șal de mătase așezat în mai multe straturi, brodat cu pietre aurite care acoperă o rochie cu o curea colorată, completat cu bijuterii de aur.
Citește mai mult -->Dana, ție ți-a schimbat perspectiva față de machiaj această incursiune în timp?
Dana: Desigur, dacă înainte apreciam oricum simplitatea și bunul gust, acum le apreciez și mai mult. Este atât de magic să vezi cum se leagă toate, cum nimic nu e la voia întâmplării, toate au un scop și o însemnătate.
În zilele de azi, femeia grăbită nu mai stă să savureze, să se gândească de ce pune asta și nu cealaltă, dar este extrem de benefic zic eu să mai zicem stop și să ne gândim putin de ce facem x lucru. Să fim cumpătați în achiziții, în aplicarea machiajului să învățăm și să ne însușim conceptul de less is more.
Apreciez și mai mult femeia în toată diversitatea și unicitatea ei, în creativitatea și dorința ei de a se îmbunătăți, de a se îngriji, pentru ea și pentru a oferi lumii din acest dar frumos. Simt că cunosc mai multe nuanțe și că am trăit cu ele o parte din poveste.
Această reinterpretare a femeii turcoaice din Dobrogea prezintă în prim-plan podoabele capilare. “Marama” (în turcă “mahrama”) este un văl de pânză foarte subțire, de bumbac sau de borangic (brodat), cu care se imbrobodesc femeile, lăsându-i capetele să atârne pe spate, până aproape de pământ. În completarea acestei înfățișări vine toca (cu paiete, mărgele și bănuți) iar machiajul este unul discret, pentru că, pe vremuri, turcoaicele (în special cele de la țară) apelau la remedii naturale și tratamente bazate pe plante, condimente și cafea.
Citește mai mult -->Cu încântare am aflat că urmează să uniți aceste fotografii și informații într-o expoziție și într-un album pe care răsfoindu-l ne vom putea oricând încărca sufletul cu frumos. Dar voi? Ce amintiri luați cu voi după tot acest maraton al frumuseții feminine?
Naomi: Un amalgam de emoții. Proiectul acesta l-am făcut când eu eram la pământ cu celelalte proiecte (teatrale, muzicale, de televiziune) din cauza pandemiei. Eram pur și simplu descoperită complet, și profesional, și financiar, și chiar emoțional. Din acest motiv cred că am și pornit cu atâta inconștiență proiectul ăsta, pentru că efectiv nu știam ce ne va aduce ziua de mâine (nu ca înainte am fi știut, însă ne permiteam să ne facem o idee) și știam că nu mai am ceva de pierdut.
Cred că împreună cu Dana am reușit această performanță de a duce atâtea și atâtea luni un proiect care a luat o asemenea aploare din propriile resurse financiare. Noi nu avem nici măcar un sponsor, nu suntem afiliate politic și nu este un proiect feminist ca să ținem de o organizație de acest profil ; ne suntem loiale nouă și prieteniilor care s-au născut pe parcursul acestui proiect.
Franțuzoaicele au o abordare specială vis-a-vis de frumusețe. Înfățișarea lor intrigă printr-un machiaj minimalist, și totuși atent realizat, prin tenul îngrijit și luminos și părul purtat natural.
Citește mai mult -->Sunt amintiri frumoase, proiectul ăsta deja a văzut trei anotimpuri (primăvara, vara și toamna, deocamdată), am avut și o petrecere cu toate fetele implicate în proiect la finalul lunii septembrie la un Skybar, am fost și la ziua de naștere a uneia dintre fete, am trăit momente chiar memorabile împreună, iar cu Dana am fost de curând la munte pentru un weekend (o excursie pentru care chiar sunt recunoscătoare).
În cazul meu, în pandemia asta s-au rupt câteva prietenii și s-au născut altele, exact ca în viață. Cine este menit să-ți rămână alături, va rămâne.
Istoria machiajului în Egipt demonstrează cât de veche este existența cosmeticelor. Atât femeile, cât și bărbații se machiau și foloseau parfum, dovada stând în sculpturile, desenele și faianțele templelor.
Citește mai mult -->Dana: În primul rând multe zâmbete, o stare de bucurie, chipuri luminoase și pline de dăruire. La finalul fiecărei ședințe făceam un selfie împreună cu Naomi și modelul. Când mă uit la aceste fotografii instant îmi amintesc poveștile frumoase, râsetele , lumina frumoasă din apartament.
Uneori eram chiar obosite după ședință și stăteam cu Naomi pe geam, priveam cerul și ne adunam puterile să facem selecția fotografiilor, dar eram cu sufletul plin pentru ce ieșea din fiecare ședință.
Iau cu mine o călătorie fascinantă prin această lume, o descoperire infinită a feminității în fiecare cultură, energii diferite, locuri în care prin alte mijloace în această perioadă nu aveam cum să ajung. Iau de asemenea răbdarea, optimismul și speranța că vom deveni mai toleranți unii cu alții, mai curioși și iubitori.
Cum a amintit și Naomi petrecerea de la Skybar unde am avut toate fetele împreună, a fost ceva magic să vezi atâta diversitate la o masă și totuși punctul comun să fie femininul și deschiderea către nou. Minunat!
În încheiere , aveți un mesaj pe care doriți să-l trimiteți cititorilor? Un lucru pe care am omis să vă întreb sau ceva ce ați vrut să spuneți ori să subliniați, însă nu ați avut încă ocazia?
Naomi: Da. Eu nu am pretenția să schimb mentalități și să sparg prejudecăți, pentru că aici intervin educația pe care a primit-o fiecare și/sau traumele prin care a trecut fiecare, și nu știu dacă am puterea de a schimba ceva, pornind de la matca gândirii fiecăruia. Însă eu simt că-mi fac ‘’datoria’’ ca femeie ce aparține unei minorități și înainte de toate, ca OM, să arăt lumii un univers la care poate, în alte circumstanțe, nu ar fi avut acces sau nu ar fi avut chef să-l descopere.
Trăim într-o lume și așa dezbinată, unde atentatele și războaiele au ajuns la ordinea zilei, și noi vrem să aducem un strop de lumină, speranță, toleranță și deschidere.
Noi venim cu această propunere și lansăm invitația unei călătorii în jurul lumii (cum Dana a spus-o foarte frumos și pe care din păcate, momentan n-o putem face la propriu), în care aceste femei frumoase și faine își spun povestea culturii lor.
Dana: În încheiere aș vrea să spun un sincer MULȚUMESC fiecărei persoane implicate în acest proiect. Modelelor, instituțiilor, televiziunilor, lui Naomi pentru că suntem împreună în această călătorie, ție, Mona, că ne-ai oferit prilejul acestui interviu.
Interacțiunea cu fiecare din voi a făcut și face parte din transformarea mea ! Îmi doresc ca proiectul să ajungă la cât mai multă lume, să realizăm și expoziția și albumul, să ajungem peste mări și țări și fizic ; îmi doresc ca prin această interacțiune să se deschidă cât mai mulți pentru a aprecia și mai mult unicitatea fiecărei culturi, femeile și poveștile lor.
Îmi doresc să aducă iubire, acceptare și toleranță în inimile privitorilor. MULTUMESC ! ♡
Ce proiect fain! O descoperire de memorat !
Excelent articol, multumesc! Felicitari tie si celor doua doamne pentru minunatiile la care s-au gandit si le-au facut sa devina realitate.