Am D.E.S.C.O.P.E.R.I.T. SuperBlog

Să cresc, să învăț, să mă autodepășesc. Toate, într-un test de anduranță, care mi-a testat limitele, pasiunea, răbdarea și toleranța. Dar care m-a făcut să cred că pot, să văd că merită!

Asta este, pentru mine, SuperBlog. O ocazie să dau contur viselor și din care plec mereu alături de oameni talentați și cu sufletul încărcat de respect și admirație. Și acest lucru am făcut și de data aceasta. Mi-am consolidat și m-am bucurat de prieteniile virtuale făcute în primăvară și am descoperit oameni noi, talentați, cu bloguri care se adresează celor mai diverse nișe.

Prima toamnă cu SuperBlog a fost lungă și intensă, plină de emoție, muncă și satisfacții. Clasamentul final și oficial mi-a confirmat poziția pe podium, un loc doi la care am visat încă din primăvară. Recunosc că nu mi-am dorit să câștig de data aceasta. Câștigarea competiției înseamnă și faptul că “te pensionezi”. Adică nu mai ai voie (prin regulament) să mai participi la edițiile următoare. Iar SuperBlogul dă o ușoară dependență, de care (încă!) nu vreau să fiu vindecată ?

Cum am reușit să fiu pe podium pentru a doua oară?

Prin muncă, disciplină și noroc!

Iată ce am D.E.S.C.O.P.E.R.I.T. participând la SuperBlog.

Documentarea

Totul începe de la documentare. Când primești o probă, fie că îți este familiar sponsorul sau nu, trebuie să te documentezi. Să te folosești de toate sursele de informare primite și uneori să cauți și în altă parte. Când scrii despre lucruri pe care le înțelegi, reușești să transmiți cititorilor informații corecte și textul tău va avea credibilitate. Mie îmi venea destul de repede o idee despre ce aș vrea să scriu, dar întotdeauna m-am documentat și despre ea. O doream credibilă, viabilă, reală și pe cât posibil originală.

Enunțul

Enunțul trebuie citit și recitit până când cerințele probei, și implicit ale sponsorului, îți devin clare. Am auzit pe mulți participanți spunând că enunțurile sunt vagi și nu întotdeauna înțelegi ce se dorește de fapt. Personal, nu mi s-a întâmplat. Când legam enunțul cu introducerea, criteriile de jurizare, punctajul alocat fiecăruia și documentarea pe subiect, se făcea lumină. Nu vorbesc aici despre jurizare. Voi scrie câteva cuvinte despre acest aspect spre final. Acum mă refer strict că rezultatele obținute îmi confirmă faptul că acest mod de a citi un enunț a fost unul corect și care a funcționat pentru mine.

Sponsorul

Orice text pe care l-am scris l-am recitit și din poziția sponsorului. Informațiile oferite le-am dorit a fi adevărate, corecte și pe înțelesul tuturor. SuperBlog este o competiție de advertoriale creative. Așadar mereu am încercat să îi “dau sponsorului ce e al sponsorului”. Să îmbin creativitatea cu reclama. Nu există o proporție ideală, însă există un enunț și un punctaj. Mă puteam orienta în funcție de asta, cum să mă joc cu aceste două noțiuni. Și bineînțeles, m-am bazat și pe instinct.

Citește

Citește cu atenție site-ul sponsorului. Inclusiv secțiunea de blog, dacă există. Citește tonul folosit, abordarea, cum se adresează potențialilor clienți. Citește printre rânduri și “fură” informații pe care le poți adapta stilului tău și a da un glas potrivit textului tău. Nu în ultimul rând, citește-ți articolul, după ce l-ai scris, ca o persoană care îl parcurge pentru prima dată. Asigură-te că e coerent, că ideea e bine transmisă și ușor de înțeles. Și chiar la o citire pe diagonală trebuie să reiasă clar despre ce anume ai scris. De asemenea corectează-l gramatical. Greșelile mari nu ar trebui să se regăsească nicăieri.

Oferă

Oferă cititorilor tăi o parte din tine și stilul cu care i-ai obișnuit. Concursul se încheie, dar cititorii îți rămân. Rămâi fidel lor și ție, găsind o modalitate de a îmbina cerințele probei cu felul tău de a povesti.

Povestește

Da, scrie o poveste. Din punctul meu de vedere, dacă noi, concurenții, am respecta cu toții partea de creativitate și persoanele din juriu ar omite-o mai rar. Această frumoasă jonglerie dintre advertorial și poveste este ceea ce definește competiția SuperBlog.Fie că juriile răsplătesc pe măsură sau nu acest lucru. Noi trebuie să nu renunțăm la a povesti reclama.

Extra

Încearcă, pe cât posibil, să oferi un element extra articolului tău. Fotografii făcute sau editate personal. Un filmuleț, un joc de cuvinte, un titlu inspirat, orice. Personalizează-ți munca și ideea.

Respect

Respectul este foarte important. Respectă competiția și participanții. Respectă sponsorii și organizatorii. Respectă-te pe tine și respectă-ți cititorii și munca depusă. Nu ridica în slăvi o firmă dacă nu le cunoști personal produsele. Exersează jocul cu adevărul, astfel oferind doar date reale și bine documentate în textul tău. De asemenea, respectă imaginea unui sponsor. Oricâte câștiguri îi aduce articolul scris de tine, el de fapt acceptă și să se asocieze cu blogul tău, cu scriitura ta. Chiar dacă nu apreciază cum ai scris, nu îți va păta imaginea pe viitor. Iar acest lucru îl consider a fi reciproc valabil. Așadar, atât în cadrul concursului, dar și în viitor respectul între sponsori și bloggeri trebuie să se păstreze. Indiferent că e vorba despre scris sau nu.

Inspirație

Inspirație și un pic de noroc. De asta are nevoie orice concurent la SuperBlog. Proba este la îndemâna fiecăruia. Cerințele și sursele de informare, la fel. În medie se scriu o sută de articole pentru o probă. Ce va face ca al tău să ajungă să fie premiat sau chiar să ia punctajul maxim? Ideea și modul în care o formulezi. Pare atât de simplu, dar nu este. E nevoie de acea sclipire care să te ajute să gândești “în afara cutiei” fiind obligată să te simți confortabil în ea. După aceea îți trebuie un pic de noroc ca articolul tău să fie citit de un juriu care și-a înțeles rolul și și-l asumă cu profesionalism. Din fericire, s-au văzut cazuri.

Tenacitate

Ambiție, dârzenie, perseverență. Muncă și iar muncă. Timp și nervi. Dar la final vei spune cu mâna pe inimă că a meritat. Indiferent de premii sau de locul ocupat în clasament. Deoarece tenacitatea se va strecura în felul tău de a fi și îți va fi de mare folos în orice proiect viitor.

Asta am D.E.S.C.O.P.E.R.I.T. în două ediții de SuperBlog. Este o rețetă infailibilă? Nu știu. Depinde de foarte multe. Însă rezultate care te vor satisface pe termen lung sigur vei obține.

Notarea: Despre note și jurii voi spune doar câteva cuvinte. Unii chiar sunt profesioniști și respectă criteriile, notând cât este posibil de corect. Bineînțeles, cu o doză firească de subiectivism. Alții, însă, nu o fac. Iar acest lucru sper să fie ușor, ușor remediat. Este păcat ca munca atâtor bloggeri talentați și implicați și dăruirea organizatorilor să fie știrbită cu nemulțumiri fondate și care ar fi putut fi evitate cu un minim interes și înțelegere.

Iar acum, să vă spun ce premii am câștigat ediția aceasta!

  • La proba sponzorizată de Christian Tour am luat locul întâi. Premiu: o vacanță în Hurghada (Egipt) pentru 2 persoane, 7 nopți cazare, hotel 4*, all inclusive, pentru Un ziar și o ceașcă de cafea
  • La proba sponsorizată de SomProduct am luat locul trei. Premiu: 200 de euro cash pentru Mirosul dragostei
  • La proba sponsorizată de Colop România am luat locul trei. Premiu: Stilou Heri cu ștampilă + Notebook Colop pentru Totul începe de la o idee
  • La proba sponsorizată de SanoVita am fost pe locul întâi, alături de încă patru participanți. Premiu: Un pachet cu produse Sano Vita, incluzând peste 40 produse, în valoare totală de circa 200 lei / pachet pentru Unu, doi, trei… am crescut mare!
  • La proba sponsorizată de eHalate. ro am ocupat locul trei. Premiu: 300 de lei cash pentru Prospect colorat
  • La proba sponsorizată de Vindem-ieftin. ro am obținut una dintre cele cinci mențiuni oferite. Premiu: 1 voucher de 100 lei, valabil 3 ani, în orice magazin Kaufland din România pentru Propria mea cutiuță muzicală
  • Pentru ocuparea locului doi în clasamentul general, SwissPlan.biz, reprezentați prin mereu amintiții și îndrăgiții, Claudia și Albert, m-au premiat cu 2000 de lei cash.

Lipsită de orice urmă de modestie, spun că mi-a mers bine ediția aceasta! Și a fost și ediție aniversară de zece ani. Zece ani de colaborări. Zece ani de șanse oferite bloggerilor aflați la început de drum. Zece ani de confirmări și relații create între bloggeri recunoscuți deja în blogosfera românească și numeroșii sponsori ai competiției!

*aceste relații și colaborări nu sunt “rezervate” doar bloggerilor cu “renume”! Ține doar de tine personal, iar tot ceea ce trebuie să te întrebi este dacă ai D.E.S.C.O.P.E.R.I.T. calea spre ei. Succes!

Zece ani în care comunitatea s-a păstrat și a primit cu căldură oameni noi. Un grup de talent și dăruire. Bineînțeles și pestriț. Dar asta vă invit să descoperiți voi înșivă ?

Încheiere

Să cresc, să învăț, să mă autodepășesc. Toate, într-un test de anduranță, care mi-a testat limitele, pasiunea, răbdarea și toleranța. Dar care m-a făcut să cred că pot, să văd că merită!

Acest articol l-am dorit a fi unul de “Impresii și concluzii”, până la urmă l-am scris ca o lecție și un reminder pentru mine. Să nu uit niciodată ce am D.E.S.C.O.P.E.R.I.T. la SuperBlog! Deoarece, indiferent că există un sponsor în adevăratul sens al cuvântului sau nu, aceste reguli le aplic mereu. Constanta prezentă sunteți voi, cititorii, iar pentru a vă încânta în continuare e nevoie de muncă, disciplină și noroc!

Mulțumesc încă o dată organizatorilor. Sper ca la una din Galele următoare să fiu și eu prezentă, pentru a vă cunoaște și offline. Mulțumesc sponsorilor pentru premii (am fost contactată de toți deja) și pentru încrederea oferită! Mulțumesc vouă celor care mă citiți!

Featured image: fotografie făcută de Daniel Botea

Related Posts

36 thoughts on “Am D.E.S.C.O.P.E.R.I.T. SuperBlog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *