Amintiri înzăpezite cu parfum de poveste și de iubire

De fiecare dată când se apropie sfârșitul de an sufletul îmi e colind. Îmi e rugăciune și (des)cântec, îmi e răsuflare și alb. Se cuibărește ușor în mine, murmurând mulțumiri că încă e, trasând pe luciul lacrimilor, care vor fi să vină, promisiuni de zâmbete viitoare și se lasă nins de amintiri. Amintiri înzăpezite cu parfum de poveste și de iubire…

Gândurile răscolesc zăpezile de altădată și ochii mi se umezesc de la atâția fulgi. Aud colindătorii în depărtare și scap un oftat când văd vântul cum se lovește de poarta acum închisă. Nu mai e nimeni să îi invite înăuntru, nici pe ei, nici pe mine. Dar asta nu mă împiedică să nu mă întorc, să o închid încet în urma mea și să las să ningă cu dor doar peste morminte.

Pentru că odată intrată în căsuța copilăriei mele, totul prinde viață!

Curtea e acoperită de zăpadă. Sunt doar câteva cărări făcute de bunicul pe care poți umbla. În dimineața de Ajun, pe una din ele îl pot vedea cum vine cu brațele pline de lemne. Bunica îl așteaptă în casă. Pe masă are scoasă aproape toată cămara. Castroane de diferite mărimi stau așezate pe pat și pe laiță, așteptând să fie umplute.

Cât ai clipi, focul în cuptor pornește și mâinile bunicii devin neobosite. Sfidează secundarul, mângâie soarele și-l face să-și întârzie un pic apusul, pentru că ea trebuie să termine totul exact la timp. Să umple casa cu miros de dragoste și bunătăți, pentru că urmează să venim noi. Eu și părinții mei.

Colindul sufletului meu începe în 23 decembrie…

E seară și în casă miroase a brad și drag. Împreună cu mami și tati agăț globuri și bomboane colorate pe crenguțe. Mama cântă un colind și îmi face inima să se topească de drag. O acompaniez și eu, la început timid, apoi din ce în ce mai tare. Mă mai opresc să râd de giumbușlucurile pe care tata le face în spatele ei sau să mănânc o bomboană pe furiș.

Când totul e gata, ne oprim și admirându-ne munca, îl ascultăm pe tati recitând Moartea căprioarei. O face în șoaptă, parcă doar pentru el. Și eu mă bucur că în noaptea care va urma, animalele vor fi fericite, vor prinde grai și niciuna nu va suferi, așa cum îmi povestea mereu bunica. Și îmi promit cumpătare.

În timp ce îmi aleg hainele și jucăriile pe care vreau să le iau cu mine la bunici, Moșul apare, neștiut și pe nesimțite, iar eu adorm cu gândul că într-o zi nu am să mai las pe ultimul moment făcutul bagajului, ci am să stau să îl aștept și am să-i mulțumesc personal că face mereu o excepție și vine cu o zi mai repede, doar pentru mine.

În ziua de Ajun pornim spre căsuța rezemată de munte. În prag mă așteaptă mama mea bună, bunica. Mă îmbrățișează cu tot sufletul și eu mă las învăluită de mirosul dragostei…

Da! Amintirile mele sunt parfumate cu poveste și iubire.

Sunt ninse de dor și de flori dalbe. De bucurie și de familie. De oameni dragi, retrași în alte lumi mai albe.

De o singură îmbrățișare mă mai pot bucura azi. Cea a mamei mele! Parfumul ei e o combinație perfectă. E dragoste stropită cu Dune de Christian Dior!

Sursa foto: pinterest.fr

A tribute to Christian Dior’s childhood home in Granville, where sea meets land, Dior created the fragrance Dune. An invitation to travel and to find serenity, a search for happiness and one’s inner self.  “*

E un parfum creat de casa Dior ca tribut adus casei copilăriei lui Christian Dior, acolo unde marea întâlnește pământul. O invitație să călătorim și să ne găsim liniștea, să ne căutăm fericirea și pe noi însene.

Aroma acestui parfum e madlena mea. Îmi face gândurile să răscolească zăpezile de altădată și să mi se umezească ochii de la atâția fulgi care umplu văzduhul cu mirosul amintirilor, cu parfumul dragostei…


Acest articol este scris pentru Clubul Condeielor Parfumate. Mai multe povești cu parfum de vacanță cu zăpadă, iarnă și Crăciun puteți citi la Mirela (în tabel).


Dă click și fii și tu Moș Crăciun!

*descrierea parfumului de pe site-ul Dior

*linkurile din articol, folosite ca îndemn de achiziționare a cărților sau a produselor, sunt linkuri de afiliere. Asta însemnând că eu primesc un comision dacă alegeți să cumpărați o carte folosind aceste linkuri. Prețul este neschimbat pentru voi, doar că pe mine mă ajutați printr-o simplă alegere să obțin mici comisioane la vânzare.

Sursa foto: pixabay.com

Related Posts

22 thoughts on “Amintiri înzăpezite cu parfum de poveste și de iubire

 1. Sunt prima data in casuta ta si mi-a placut mult povestea plina de amintiri dragi si arome. Parfumul nu-l cunosc, dar mi se pare atat de solar, ca sigur topeste
  zapezile! 🙂
  Imi pare bine ca ne-am intersectat pe cararile parfumate gazduite de Mirela!
  O seara placuta si un decembrie minunat, Mona!

  1. Îți mulțumesc foarte mult, Suzana! Și eu m-am bucurat să te descopăr! E un parfum pe care scrie mami ? Îl poartă de când mă știu aproape și de fiecare dată când îl simt îmi e ca o îmbrățișare!
   La fel îți doresc și ție!

  1. Îți mulțumesc foarte mult, Grațiela! Mă bucur enorm că am reușit să transmit și că ți-au plăcut!
   O seară minunată îți doresc!

 2. Un parfum care genereaza amintiri, amintiri cu parfum de copilarie si adolescenta si maturitate … La urma urmei asta ramine, amintirea. Urita, frumoasa, trista sau vesela. O amintire ca un om care intra in viata ta.
  Un parfum ca o madlena…hmmmm, inchid ochii si-mi inchipui savoarea!
  Multumesc Alina!
  Sarbatori cu pace si liniste sa fie la tine!

 3. Draga Mona,
  ce bine am facut ca am intrat pe blogul Mirelei din nou …
  De la mine de pe blog comentariul tau îmi arata un blog mai vechi si mai parasit! 🙂
  Imi place tare mult cum ai scris si asa cum am scris si în comentariul de pe blogul celalalt, daca îti vei vedea mama de Craciun, înbratiseaz-o si din partea mea!
  Multumesc pentru vizita!
  Va dorescnumai bine, pace si un Craciun fericit!

  1. Mulțumesc mult Ella! Am să o fac!
   Și mulțumesc că mi-ai spus! Am omis complet că pe contul de Google am trecut blogul vechi (foarte vechi 🙂 ) A fost prima mea zvâcnire în blogosferă, dar apoi am uitat să mai modific…iar pe blogurile de pe blogspot tot așa am comentat 🙁 Chiar îți mulțumesc!
   O seară minunată să ai! ?

 4. Cât de frumos scrii, Mona dragă! Bunicii… Bagajul făcut în grabă…aromele bunătăților din casa bunicii…Și Crăciunul!
  ”Moșul apare, neștiut și pe nesimțite, iar eu adorm”(…) Mereu îl pândeam și noi, fratele meu și cu mine, mereu ne ”scăpa”, dar niciodată n-a lipsit. 🙂
  Dune de Dior este o creație genială, poate și pentru că se potrivește fiecărui anotimp, poate și pentru că, după ce minunatul flacon s-a terminat, îl dorești din nou, după o vreme. Și sigur pentru că strălucește, îmbie, îți amintește. O alegere excelentă. 😉
  Îți doresc Crăciun luminos, senin și voios! 🙂

  1. Îți mulțumesc din suflet, Mirela! Această perioadă are o magie aparte, inclusiv în amintiri. Personal o iubesc!
   Parfumul e chiar cel purtat mereu de mami, mi-a fost așa de drag să-i descopăr și descrierea. ❤
   Te îmbrățișez și îți doresc Sărbători minunate!

 5. Colind s-a făcut şi suflet meu citind! Şi îţi mulţumesc, Mona! M-ai trimis cu totul în anii ăia, am simţit miros de brad, de mâncare, am auzit colindele la uşă, l-am auzit pe tata cântând sau recitând. Deci da, chiar cu totul m-ai trimis acolo.
  Eşti minunată!

  1. Te pup, Potecuță dragă și te îmbrățișez! Știu foarte bine ce simți, foarte bine!
   Sărbători minunate să ai! ❤?

 6. Esti norocoasa si bogata sa ai astfel de amintiri. Si e si mai frumos ca ai acum posibilitatea sa vorbesti despre ele, sa le reinvii.
  Sarbatori cu alb si liniste iti doresc!

 7. Tare frumos, cu drag și dor ai scris. Aș citi astfel de povești ziua întreagă… 😀
  Să-ți fie sărbătorile cu bucurii, Mona dragă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *