Călătoriile lui Gulliver

Călătoriile lui Gulliver de Jonathan Swift

De curând am recitit Călătoriile lui Gulliver de Jonathan Swift. Recunosc că am cumpărat-o pentru copii. Cine nu-și amintește de Țara piticilor sau a uriașilor? Am văzut și desene animate, am avut și cărți ilustrate special pentru copii.

Călătoriile lui Gulliver este o carte de suflet, doar că nu este una pentru copii!

Da, romanul lui Jonathan Swift este considerat pe nedrept o scriere pentru copii. Recitind-o acum, nu doar că nu-mi venea să cred câte nuanțe am pierdut citind-o în copilărie, dar la final am spus cu mâna pe inimă că este una dintre marile cărți ale literaturii universale.

Cartea este o satiră. Autorul surprinde perfect societatea Angliei din secolul XVII și îi arată o față deloc plăcută. Toate povestirile sunt presărate cu note de mizantropie, cu adevăruri aspre și o critică adusă unei societăți pe care Swift o condamnă.

Împărțit în patru părți, romanul este scris sub forma unor mărturii a medicului și căpitanului de corabie Lemuel Gulliver. Un personaj creionat a fi inteligent, cu o capacitate de a achiziționare de cunoștințe extrem de ușor, dar foarte credul și naiv.

Gulliver ajunge prin diferite moduri fanteziste să călătorească în Țara piticilor (Lilliput), Țara uriașilor (Borbdingnag), În Laputa și în Țara Yahunilor.

Pe tot parcursul cărții scriitorul ridiculizează politica, avariția, snobismul și prefăcătoria. În ultima parte, Țara Yahunilor, mizantropia autorului însuși se simte cel mai tare.

Este un tărâm populat de cai înzestrați cu rațiune și care puteau vorbi, iar pe lângă ei trăiesc yahunii, imagine a unor oameni primitivi și brutalizați. Această ultimă experiență îl transformă pentru totdeauna pe Gulliver.

Finalul cărții este dur. Este corolarul întregilor credințe ale autorului asupra societății în care trăia, a oamenilor și a lui însuși. Este amar, dar atât de real, chiar dacă este îmbrăcat în continuare în note fanteziste.

Călătoriile lui Gulliver este o carte extraordinară. Pentru mine, categoric o carte de suflet!

Voi ați citit-o? Ce părere aveți?

*

Cartea o puteți comanda aici:

Libris, Elefant, Cartepedia


*linkurile din articol, folosite ca îndemn de achiziționare a cărților sau a produselor, sunt linkuri de afiliere. Asta însemnând că eu primesc un comision dacă alegeți să cumpărați o carte folosind aceste linkuri. Prețul este neschimbat pentru voi, doar că pe mine mă ajutați printr-o simplă alegere să obțin mici comisioane la vânzare.

Related Posts

7 thoughts on “Călătoriile lui Gulliver de Jonathan Swift

    1. Mă bucur mult! Mie în copilărie nu mi-a plăcut așa de mult! Acum s-a dovedit a fi una dintre preferatele mele!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *