De vorbă cu cititorii: Amalia

Seria de interviuri De vorbă cu cititorii continuă! Astăzi stăm de vorbă cu Amalia. Este o persoană dragă mie, pe care o puteți citi pe blogul ei personal SINAPSE. Mă bucur foarte mult că a acceptat invitația mea. Pe lângă faptul că o citesc cu drag, a fost și printre primele persoane, dacă nu chiar prima, care a avut bunăvoința și a publicat un interviu cu mine.

Îl puteți citi AICI.

Arhiva personală a Amaliei

Acum, haideți să o descoperim pe Amalia!

De fiecare dată când am impresia că m-am acomodat în lumea asta, fac doi-trei pași înapoi.

Amalia

Îți amintești prima carte citită?

Prima carte din copilărie nu mi-o amintesc, dar primul roman citit este SAPHO, de Alphonse Daudet.

Ce anume te-a atras la lectură?

Total nepotrivita lectură pentru un copil de 11 ani. O citeam pe ascuns, noaptea, sub plapumă. Împrejurările acestea m-au atras.

Ai crescut înconjurată de cărți sau le-ai descoperit mai târziu?

Mama avea o bibliotecă impresionantă, dar îmi interzicea să mă apropii de unele cărți. Eu, tocmai pe acelea le alegeam. Plus că frecventam bibliotecile publice, de care eram îndrăgostită.

Ce gen preferi să citești?

Genul preferat mi se schimbă odată cu trecerea anilor. În momentul de față, prefer cărțile istorice, jurnale, non-ficțiune, psihologice, dar, bineînțeles, citesc și ficțiune.

Ai scriitori preferați? Numește câteva nume!

Dostoievski, Bertrand Russell, Mircea Eliade, I.P. Culianu, Andrew Neuberg, Giovanni Papini, Jose Saramago, Amelie Nothomb și… mă opresc, totuși.

Ai un loc preferat unde obișnuiești să citești?

Prefer un fotoliu confortabil și liniște. Atât.

Ce înseamnă o carte bună pentru tine?

O carte bună, din punctul meu de vedere, este una care nu abundă în descrieri și care nu cuprinde tot felul de anexe, ca să le spun așa, care nu au legătura directă cu povestea și care îmi încetinesc ritmul lecturii sau chiar mă deconectează de la subiect.

O carte bună este una în care autorul nu se încăpățânează să demonstreze cât de bun cunoscător al figurilor de stil este. Să aibă ceva nou, să nu fie “seacă”, dar nici să nu mă obosească cu prea multe personaje sau cu prea multe fire narative.
Până la urmă, ți-am zis cum nu ar trebui să fie o carte.

Ce carte crezi că ar trebui să fie citită de toată lumea?

Prima carte care îmi vine în minte este “În căutarea fericirii”, de Bertrand Russell. Consider ca nicio carte de ficțiune nu are un impact major asupra modului nostru de viață, ținând cont că imaginația celui care a scris-o posibil să nu fie în armonie cu situația cititorului.

Pe când o carte din genul literar dezvoltare personală, filozofie, scrisă de o persoana cu pregătire temeinică în acest domeniu, ne ajută să înțelegem ceea ce căutăm să înțelegem cu toții în viața asta.

Care este personajul tău preferat?

Gog, din cartea cu același nume, scrisă de Giovanni Papini. Gog este un individ cu foarte multă imaginație, care reușește să fie mereu diferit de ceilalți; nu trăiește în același spatiu și timp cu muritorii de rând. Și totul, fără să depună vreun efort.

Sau ai un personaj pe care nu l-ai plăcut?

Da. Hitler. “Viata irosita a Evei Braun”, de Angela Lambert. Nu mi-a placut nici Eva si niciun alt personaj din acea carte.

Citești tot cu atenție sau mai sari peste anumite pasaje (descrieri, detalii istorice etc)?

Sar peste pasajele despre care aminteam mai sus: descrieri exagerat de lungi, amintiri din afara subiectului sau care nu influențează în niciun fel personajul/povestea. Mai sar și peste o pagină, două, uneori trei, cum am procedat cu “Editor de unul singur” – Bogdan Hrib, fiindcă nu mă interesau statisticile.

De unde obișnuiești să îți cumperi cărțile?

De câțiva ani le cumpăr de pe internet, în mod special de pe elefant.ro.

Pe ce criterii te bazezi când alegi să cumperi o carte?

Genul literar, autorul (ce a mai scris, ce recomandări reale are, câți cititori are, recomandările de pe goodreads), calitatea cărții (a formatului, a hârtiei, a fontului, așezarea în pagină) și nu în ultimul rând, lista mea cu 120 + + cărți pe care urmează să le citesc, uneori prețul – urmăresc reducerile.

Pe lângă toate acestea, caut și scriitori debutanți, cam 4 – 5 cărți pe an, dar observ ca numărul este în tendință de creștere.

Obișnuiești să recitești anumite cărți?

Acum, da. Altădată nici nu voiam să aud de așa ceva. Le recitesc pe cele din care am ce învăța sau pe acelea pe care vreau să le recomand și altora, dar nu îmi amintesc foarte bine subiectul lor.

Care este cartea ta preferată din literatura română?

Nu îmi aduc aminte toate cărțile citite, dar, din ultimii ani rețin “Fiul risipitor”, de Radu Tudoran.

Dacă există o ecranizare a unei cărți pe care ai citit-o, te uiți la ea?

Sigur! Sunt interesată de interpretarea pe care o dau cineaștii personajelor și întâmplărilor acestora.

Obișnuiești să cumperi cărți din anticariate?

Sigur! Sunt cărți pe care le găsesc doar în anticariate. Deși nu îmi plac cărțile învechite, cu pagini galbene și pline de praf, am ales și astfel de cărți. Filozofie și istorie, dar, de obicei, cumpăr cărți cartonate, bine întreținute.

Când ai fost ultima dată la bibliotecă?

Ultima oară am fost într-o bibliotecă în urmă cu vreo 2 – 3 ani, când am insistat să-i arat mezinei mele o bibliotecă adevărată. Am plecat aproape cu șuturi în fund, fiindcă nu aveam legitimație, prin urmare nici acces. Pentru citit? În adolescență. Mai există biblioteci?

*Despre acea experiență Amalia a scris în articolul Prietena mea dragă

Împrumuți cărțile tale cuiva?

Acum nu mai împrumut, fiindcă nu îmi solicită nimeni. Am împrumutat cândva, dar rău am făcut.

Poți numi o carte pe care o consideri supraapreciată?

Nu obișnuiesc să cumpăr cărți lăudate în exces. Din aceeași cauză, nu am citit încă nimic de Cărtărescu și îmi este chiar rușine. Am cumpărat, în urmă cu câțiva ani, o carte care era recomandată drept best-sellers în America și care avea o mulțime de recenzii extrem de măgulitoare, dar care m-a lecuit de astfel de recomandări. Este vorba despre Labyrinth, de Kate Moss.

Dar un autor?

De la mulți la foarte mulți, dar prefer să nu dau nume.

Dacă ai putea rescrie tu o carte celebră, care ar fi aceea?

“Primii oameni în lună”, de H.G. Wells. Aș tranforma-o din nuvelă în roman. Sau era vorba de “Omul invizibil”? Nu mai țin minte, poate amândouă.

Te interesează biografia unui scriitor?

Mereu! Vreau să cunosc omul din spatele fanteziei sau a studiului, după caz.

Există o carte pe care ai început-o, dar nu ai reușit până acum să o termini? Dacă da, care anume?

Sunt câteva, dar nu multe. Mă străduiesc să le citesc până la final, chiar dacă nu sunt tocmai pe gustul meu. Dar, au fost și cărți pe care nu am putut să le diger, nici după ce le-am îmbrăcat în ciocolată. Labyrinth a fost una dintre ele.

Îmi mai amintesc și de “Calomnii mitologice”, de Octavian Paler, “Decameronul”, vol.2, “De pe tron la eșafod”, Karl May și aș fi abandonat rapid și ”Noir de București” (povestiri cu mai multi autori), dar am ținut să citesc toți autorii, ca să nu fac comentarii nefondate.

Citești și în format electronic?

Zilnic, în pauzele de la serviciu și în mijloacele de transport, fiindcă este mai comod. Dar, cărților în format electronic tind să le ofer rating mai mic decât dacă le-aș fi citit pe hârtie. Nu transmit aceleași emoții.

Crezi că cititul te face mai deștept?

Eu cred că da, dacă rămâi cu ceva în cap după ce citești. Dacă citești doar cărți de consum, romance ieftin, autori de duzină, nu cred că poți învăța ceva din ele.

Ai vreo carte de care nu te-ai despărți niciodată?

O mulțime! Am cărți pe care le așez mereu pe rafturile de onoare, ca pe trofee, pe care le mai răsfoiesc pentru inspirație.

Ce părere ai despre literatura contemporană?

Îmi place literatura contemporană. Cât de bună este cartea depinde de autor.

Obișnuiești să citești poezie?

Citesc. Am cumpărat doar vreo 4 – 5 volume de poezii, din proprie inițiativă, plus cele obligatorii pentru școală. Nu cumpăr multe volume de poezii, fiindcă, din păcate pentru autori, sunt la liber pe internet.

Ai ales vreodată o carte doar după copertă?

Pe vremea când nu exista internetul, implicit goodreads, alegeam cărți și după copertă. Însă, am făcut-o și de curând. “Noir de București”. Superb obiect, dar atât.

Mulțumesc mult, Amalia pentru disponibilitate și pentru șansa oferită să te descopăr și ca cititor!

Sper că v-a plăcut interviul! Iar dacă doriți să răspundeți și voi, oricare dintre voi cei care citiți, intrați pe De vorbă cu cititorii. Vrei și tu? și vă aștept cu mare drag răspunsurile!

*

Recomandarea de azi:

Sursa foto: libris.ro

O puteți comanda aici:

Libris, Elefant, Cartepedia

Weekend 21-23.06, 2019

*linkurile din articol, folosite ca îndemn de achiziționare a cărților sau a produselor, sunt linkuri de afiliere. Asta însemnând că eu primesc un comision dacă alegeți să cumpărați o carte folosind aceste linkuri. Prețul este neschimbat pentru voi, doar că pe mine mă ajutați printr-o simplă alegere să obțin mici comisioane la vânzare.

Related Posts

17 thoughts on “De vorbă cu cititorii: Amalia

  1. Ce surpriză frumoasă!!! O citesc cu mare drag pe Amalia, mi-e dragă tare şi acum am cunoscut-o puţin mai bine!
    Mulţumesc, Mona, pentru ocazia asta!
    Amalia, minunate răspunsurile tale!

    1. Și eu o admir pe Amalia și m-am bucurat tare mult că a acceptat invitația mea! Mulțumesc, Potecuță!

  2. Mona, mulțumesc mult pentru ocazie și pentru gândurile bune. Aveam și eu nevoie de acest interviu. Cu această ocazie am dat mai multă atenție cititorului din mine. 🙂
    Weekend frumos!

    1. Cu mare drag, Amalia! Eu îți mulțumesc și mă bucur tare mult că te-am descoperit și așa! Te pup!

  3. Mi-am amintit, citind interviul, că și eu am trăit o experiență similară. Mama îmi spusese: poți să citești orice din bibliotecă, mai puțin raftul ăsta. (Era o colecție de Sandra Brown). Cum ieșea din casă, stăteam în picioare lângă raft și citeam pe nerăsuflate, gata să pun cartea la loc, instant, în caz că s-ar fi auzit ușa 🙂

    1. Daaa, așa eram și eu! Și tot raftul aacela mă atrăgea :))) Eu le mai acopeream cu alte cărți să nu-și dea seama ce citesc 🙂

  4. 🙂 Madi, când m-am mutat de la mama, în primul rând i-am înjumătățit biblioteca și am ales tocmai cărțile care îmi erau interzise.

  5. Îmi place Amalia si multe aspecte ale personalitatii ei îmi sunt familiare, iar povestile Karamelei si al Bar-Bate-lui, le-am savurat cu aceeasi placere ca si cele ale d-nei Mira ! 🙂
    Un Weekend superb si o vara binecuvântata alaturi de minunile tale simpatice, draga Mona !

  6. M-am bucurat foarte mult s-o descopar pe Amalia la tine, desi nici nu realizez exact cat de bine este c-o tutuiesc, sper sa nu se supere, dar pe net e greu sa-ti dai seama de varsta. Draga Mona, ce multe intrebari ai tu in interviu, dar e bine ca le ai ca, uite asa mai aflu si eu de unele carti, iar Amalia e o sursa de insipratie, chiar asta-seara ii citeam ultimul articol 🙂

    1. Și eu m-am bucurat să o descopăr! Eu am oferit 30 de întrebări din care fiecare poate să-și aleagă minim 10 la care să răspundă. M-am bucurat că Amalia a avut timpul și bunăvoința să răspundă la toate.
      Dacă ai timp, tare m-aș bucura să participi și tu Florina, mi-ar plăcea să te descopăr și așa!
      Te pup!

    2. Dacă nu m-ai tutui, m-aș supără. Măcar pe net să fiu fără vârstă. 🙂
      Și eu am crezut că sunt multe întrebări, dar sunt atât de faine, încât nici nu am simțit cât am lucrat la ele.
      Mulțumesc, Florina!

      Mona, îmi dai voie să distribui articolul?

  7. Cu drag, imediat ce am mai mult timp ca n-am fost in stare nici sa formulez ghidul de interviu pentru tine 🙁 . Promit sa ma adun si sa revin cu detalii 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *