Care carte ți-a plăcut cel mai mult în 2019 #topnescris

La o simplă căutare pe Google poți găsi numeroase topuri de cărți. Făcute după diverse criterii, aranjate în funcție de preferințe, mărime, culoare, titlu și autor și cine știe câte și mai câte! Dar eu am avut o idee îndrăzneață. Să ne aranjăm (ne)scrisele în topul bucuriei. Topul nescris.

Alături de comunitatea O carte nescrisă am numit cartea care ne-a plăcut cel mai mult în 2019. Nu ne-a fost ușor să alegem, însă am încercat să o facem cu bucurie.

#topnescris

Care carte ți-a plăcut cel mai mult în 2019?

Denisa ne recomandă:

In pielea unei jihadiste si vol 2- Losing my religion. Geniale carti. Le recomand cu tot dragul.

Dă click pe poză și comandă cartea(e-book)
Dă click pe poză și comană cartea
Foarte multe tinere europene pleacă în Orient dupa ce sunt contactate pe internet de organizații islamice. La aceste tinere s-a gândit Anna Erelle când și-a făcut un profil fals de Facebook și s-a lăsat „racolată”. Anna este jurnalistă și se ocupă de filierele de recrutare ale Statului Islamic, organizație a cărei propagandă online este una dintre armele sale cele mai redutabile. Timp de o lună, Anna a fost Melodie și a primit informații prețioase de la „pretendentul” ei, un apropiat al lui Abu Bakr al-Baghdadi, califul autoproclamat al Statului Islamic. Călătoria în Orient ar fi trebuit să fie ultima etapă a anchetei sale și Anna o pregătește în cele mai mici amănunte. Însă pe drum lucrurile scapă complet de sub control…
În pielea unei jihadiste
Anna Erelle
Continuarea bestsellerului "In pielea unei jihadiste". Din momentul in care, sub o identitate de imprumut, il cunoaste pe internet pe teroristul Abu Bilel pentru a face o ancheta despre filierele de recrutare ale Statului Islamic, viata Annei Erelle ia o intorsatura dramatica. In pielea unei jihadiste, cartea pe care o publica la capatul acestei aventuri, devine un bestseller international. Faima sa e in continua crestere: apare – fara sa i se vada chipul – in emisiuni de televiziune, i se iau interviuri si e consultata ca specialista in legatura cu atentatele singeroase care zguduie Franta in ianuarie 2015. Insa, trebuie sa-si schimbe in repetate rinduri locuinta pentru a-si proteja viata, este izolata de o buna parte dintre colegii de la ziar, parasita de iubitul ei si ocolita de prietenii preocupati de propria siguranta. Nascuta din toate aceste experiente, Losing My Religion este o marturie tulburatoare despre pretul cerut de lupta impotriva terorismului islamist, dar si despre cel pe care trebuie sa-l plateasca cei ce sfideaza limitele.
Losing my religion
Anna Erelle

Diana ne recomandă:

Browse – The World in Bookshops - autori din diferite țări de pe glob având ca subiect principal librăriile. Pe lângă Elif Shafak, în paginile acestei cărți am mai găsit și alți autori cunoscuți mie precum: Ali Smith, Daniel Kehlmann. Însă am avut și ocazia de a descoperi autori noi precum Andrey Kurkov, Juan Gabriel Vasquez, Sasa Stanišić, Yiyun Li, Alla Al Aswany și alții

Dă click pe poză și citește recenzia Dianei
Browse este o colecție de povești scrise de autori din diferite țări de pe glob având ca subiect principal librăriile. Pe lângă Elif Shafak, în paginile acestei cărți am mai găsit și alți autori cunoscuți mie precum: Ali Smith, Daniel Kehlmann. Însă am avut și ocazia de a descoperi autori noi precum Andrey Kurkov, Juan Gabriel Vasquez, Sasa Stanišić, Yiyun Li, Alla Al Aswany și alții. Toate poveștile sunt povești ale devenirii lor, ale pătrunderii în lumea cărții, ale începuturilor scriitoricești. Însă, mai mult de atât sunt oglinzi ale diferitelor culturi din care fac parte. După cum Henry Hitchings subliniază în minunata introducere, Browse – The World in Bookshops este un elogiu adus cărții și locului magic de unde cititorii și le procură „[…] o grădină secretă, un soi de butoi cu pulbere, un loc de protest împotriva banalității și superficialității din mediul înconjurător […] singurul tip de grotă care, în același timp, este și far” (traducere din engleză). *(dealedianei.ro)
Browse – The World in Bookshops
Edited by Henry Hitchings

Maius Albert Neguț ne recomandă:

Regina desculță de Ildefonso Falcones

Dă click pe poză și comandă cartea
Povestea a doua femei care, fara alte arme decat curajul si demnitatea, lupta pentru libertatea lor si a barbatilor pe care ele ii iubesc, in Spania secolului al XVIII-lea.
Regina desculță
Ildefonso Falcones

Claudia ne recomandă:

"VINA" de Camelia Cavadia

Dă click pe poză și comandă cartea
„Greu este sa fii bun". Asa suna verdictul unui filozof presocratic la care ma incruntam abitir pe la 20 de ani. Acum, la 60, dupa ce am invatat de la aceiasi intelepti ca „toti oamenii sunt rai", dar ca „nu trebuie sa-i judeci", nu ma mai grabesc cu incruntarea. Doar zambesc putin ofilit, in dulce resemnare. Cu un astfel de zambet – trist, admirativ, ingaduitor si compatimitor totodata – trebuie intampinat (si fara indoiala iertat) Tomas H., personajul axial din romanul Cameliei Cavadia. Destinat fericirii, dar esuat lamentabil. Vinovat inocent si egofil culpabil. si totusi inseninat, dureros de triumfator in final, dupa ce altruismul invinge mizantropia, iar daruirea de sine absolva vinovatia. In fond, ce ar fi vina fara ispasire? Un roman despre povara fericirii (chiar asa!) si chinul permanent al demonicului de a surpa – prin patologia patimii oarbe – iubirea curata, armonia conjugala, farmecul divin al copilariei si nobila conditie de parinte.
Vina
Camelia Cavadia

Mădălin ne recomandă:

Europolis de Jean Bart-o carte pitoreasca si melancolica.

Dă click pe poză și comandă cartea
Prin romanul Europolis, Jean Bart – asa cum remarca un cronicar – «ridica valul de pe un coltisor de viata nebanuita de noi si sapa in granitul nemurirei fresca traiului cosmopolit». Dar prin Europolis, Jean Bart a intentionat in acelasi timp un roman portuar, fluvial si maritim, si comandorul de marina a realizat intr-adevar primul roman al unui port romanesc, ramanand pana azi de neintrecut. - Constantin Mohanu
Europolis
Jean Bart

Alexandra ne recomandă:

E greu de ales doar una... Sufletul neinlantuit -Michael A. Singer, Piatra de hotar-Monica Tonea, Orbi- Petronela Rotar

Dă click pe poză și comandă cartea
Dă click pe poză și comandă cartea
Dă click pe poză și comandă cartea
Sufletul neinlantuit. O calatorie dincolo de frontierele eului limitat Cum te-ai simti daca ai fi eliberat de orice limitare si daca te-ai putea dilata in afara hotarelor tale? Ce poti face zi de zi pentru a descoperi aceasta pace si aceasta libertate interioara? Sufletul neinlantuit iti ofera raspunsuri simple, profunde si intuitive la aceste intrebari. Indiferent daca este prima ta explorare a spatiului interior sau daca ti-ai dedicat intreaga viata calatoriei spirituale, aceasta carte te va ajuta sa iti transformi relatia cu tine insuti, dar si lumea din jurul tau. Sufletul neinlantuit incepe prin a-ti explica relatia pe care o ai cu gandurile si cu emotiile tale, ajutandu-te sa descoperi sursa si fluctuatiile energiei tale interioare. In continuare, cartea iti prezinta ce poti face pentru a te elibera de gandurile, emotiile si tiparele energetice obisnuite, care iti limiteaza constiinta. In final, ea iti arata cu o claritate neobisnuita calea catre o viata traita intr-o libertate deplina a fiintei tale launtrice.
Sufletul neînlănțuit
Michael A. Singer
Nu stiu ce-nseamna sa nu vezi cu ochii, dar stiu ce-nseamna sa-ti orbesti inima, cu tot sangele ei, sa-i dai peste gura instinctului care urla „Nu!“, sa-ti inveti mintea sa-ti justifice drumul in jos. Aceasta carte mi-a spart in fata o oglinda si m-am vazut bucati in toate cioburile ei. Pare ciudat, insa eram intreaga in fiecare ascutitura. Pentru ca totul omului cu sufletul orbit este un tot mai mic. Ca sa te-ntorci la tine, ca alta cale nu e, iubeste-te-n farama, deschide pleoapa ei, cum zice Petronela in cartea asta pulsanda, ravasitor de necesara. - Ana Barton
Orbi
Petronela Rotar
O carte, 17 povestiri care te tin captiv in universurile create de autoare cu rafinament si talent narativ. De la drumurile prafuite ale unui catun rupt de lume din Brazilia, pana la salile de conferinta sofisticate din Dubai; de la malul marii Negre ce adaposteste secrete, pana la tarmul unui ocean involburat de promisiuni nerostite; de la realitate, pana la fantezie; de la confortul caminului, pana la rumoarea unei intersectii foarte circulate; aceasta colectie de povestiri investigheaza cu succes natura umana si etaleaza complexitatea emotiilor fata in fata cu rasturnarile de situatie care indeamna personajele la o adanca reflexie asupra vietii. Nu poti sa nu indragesti povestile Monicai Tonea sau sa te identifici pe alocuri cu personajele bine creionate care isi urmeaza destinul dincolo de penita scriitoarei.
Piatră de hotar
Monica Tonea

Alexandra Balaș ne recomandă:

Eu citesc mostly Sci-fi, asa ca: Scott Reintgen - Nyxia si Marie Lu - Warcross

Dă click pe poză și comandă cartea
Brilliant concept meets stellar execution in this fast-paced deep space adventure. I was hooked from page one' Victoria Schwab, No.1 New York Times Bestselling Author
Nyxia
Scott Reintgen
Cand un joc numit Warcross capteaza atentia intregii lumi, o fata isi croieste drum ilegal in cele mai ascunse cotloane digitale. Pentru milioanele de utilizatori care se logheaza in fiecare zi, Warcross nu e un simplu joc, ci un mod de viata. Obsesia a inceput cu zece ani in urma, iar fanii s-au intins acum pe intregul mapamond. Unii se grabesc sa scape de realitate, iar altii spera sa faca profit. Zbatandu-se sa supravietuiasca, tanara hackerita Emika Chen lucreaza ca vanator de recompense, urmarind jucatori care pariaza ilegal pe Warcross. Dar competitia este nemiloasa, iar supravietuirea, deloc usoara. Ca sa faca rapid rost de bani, Emika isi asuma un risc si intra ilegal in jocul de deschidere al Campionatului International de Warcross, insa aluneca accidental in plina actiune si se transforma peste noapte in subiect de senzatie...
Warcross
Marie Lu

Simona ne recomandă:

O carte imensă. Cu un autor contemporan aflat la un nivel profund al frumuseții.

Dă click pe poză și comandă cartea
Adunați laolaltă atâția muribunzi în același spital, fără sedative ar crea o atmosferă de infern. Durerile atroce, răul care-i macină pe dinlăuntru ar putea să incendieze cu focul lor acest loc. Mulți au vedenii, iar dacă nu li s-ar induce somnul, moleșeala, anestezia, vedeniile lor s-ar aglomera atât de mult, încât ar umple saloanele, holurile, întreg spitalul, s-ar alia în cârduri, găști, triburi, armate întregi care ar începe să se războiască între ele, ar pune stăpânire pe spital, ar lua captivi, ar alunga sau ar jertfi doctorii și asistentele, i-ar goni pe însoțitorii muribunzilor afară ori i-ar jupui de vii, iar de la o vreme gherila vedeniilor ar porni în marș spre cucerirea lumii din afara spitalului, a cartierului, a orașului, a întregului univers.
Bravo, campeon! Memorialul agoniei
Vianu Mureșan

Rox ne recomandă:

Te văd, Clare Mackintosh 😚 am intrat pe Goodreads sa vad ce titluri au fost in lista mea de carti citite in 2019 si mi-a fost greu sa aleg. Dar asta e 🙃

Dă click pe poză și comandă cartea
Autoarea bestsellerului New York Times Te las sa pleci revine cu un nou thriller intunecat si claustrofobic, in care o femeie obisnuita devine victima vietii ei obisnuite. Zoe Walker merge pe acelasi drum spre statia de metrou, asteapta in acelasi loc al peronului si isi cauta acelasi loc preferat in vagon, fara sa banuiasca nicio clipa ca o urmareste cineva… Intr-o seara, face o descoperire socanta: in pagina de mica publicitate a unui ziar londonez isi vede propria fotografie, insotita de un numar de telefon si o adresa de internet. Dar in fiecare zi, alta femeie apare in acel anunt, iar Zoe isi da seama cu groaza ca toate acele femei devin curand victime ale unor atacuri violente. Iar barbatul acela din tren, care ii zambeste lui Zoe, ar putea fi mai mult decat un strain prietenos. Ar putea fi cineva care a ales-o in mod deliberat pe ea si care e pe punctul de a face urmatoarea miscare…
Te văd
Clare Mackintosh

Eu vă recomand:

Teatru în stomac de Simona Poclid.

Dă click pe poză și comandă cartea
Nu subiectul îmbie miza majoră a volumului de faţă – frapant şi fascinant deopotrivă – ci uluitoarea mobilitate a limbajului poematic, incantatoriu şi devastator, non-conformist şi briliant pe alocuri, fără îndoială inconfundabil, oricât de greu ar părea de crezut în multitudinea de apariţii tinere asemănătoare ca intenţii, dar net incomparabile ca forţă de comunicare a stărilor inefabile de angoasă existenţială. Da, cred că acesta e conceptul cheie, cu sinonimu-i perfect “anxietate”, ce te convinge – ca în jur­nalele lui S. Kierkegaard, danezul genial şi etern frământat de cosmodrama redempţiunii personale – şi te împiedică să laşi cartea din mână după ce ai început-o, fiindcă multe părţi din tine sunt descrise acolo mult mai bine decât o vei face tu vreodată.
Teatru în stomac
Simona Poclid

Acesta a fost topul nescris de săptămâna asta. Să vă fie bucurie!

#topnescris

Imaginile și descrierile sunt preluate de pe libris, elefant, eikon, goodreads și libraria.net

5 thoughts on “Care carte ți-a plăcut cel mai mult în 2019 #topnescris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *