Dana Lionte: Inés a sufletului meu – Isabel Allende

„Vă spuneam că am cel puțin șaptezeci de ani binetrăiți, însă sufletul și inima, încă neieșite din clocotele tinereții, se întreabă ce naiba s-a întâmplat cu trupul. Mă uit în oglinda de argint, primul cadou pe care mi l-a făcut Rodrigo la căsătorie, și n-o recunosc pe bunicuța asta căruntă care îmi întoarce privirea. Cine să fie asta care-și râde de Inés cea adevărată? O cercetez mai atent, sperând să găsesc în fundul oglinzii codana cu genunchi juliți care am fost odată, fata care fugea prin grădini pe ascuns să facă dragoste, femeia matură și pătimașă care dormea în brațele lui Rodrigo. Sunt pitite pe acolo, sunt sigură, dar nu reușesc să le văd.”
Inés a sufletului meu
Isabel Allende

Ajunsă spre sfârșitul unei vieți remarcabile, Inés Suarez, o eroină a Spaniei,  privește în urmă la o viață sub semnul excelenței, a luptei, a unui destin deosebit de greu, dar de măreț – o viață sub semnul iubirii, a dăruirii, a luptelor sub diverse forme

O poveste de o forță extraordinară, despre un personaj extraordinar, o filă de istorie ignorată secole întregi, scrisă de cea care, dintr-o simplă cusătoreasă, devine guvernatoarea  Regatului Chile și întemeietoarea orașului Santiago

Și-a ghidat viața după cum i-a dictat inima, nesupunându-se cutumelor religioase ale timpului. Cu toate acestea,  și-a  purtat credința mereu în suflet, Fecioara Milei însoțind-o la fiecare pas, intervenind miraculos în cele mai disperate situații în care Inés s-a aflat adesea.

Viața îi este marcată  de trei bărbați – Juan de Malaga, cel care i-a revelat iubirea și erotismul, care i-a deschis drumul spre  lumea nouă și de Pedro de Valdivia.

Acesta reprezintă marea sa iubire, cel cu care va traversa deșertul și o grămadă de pericole pentru a-și realiza visul, cel de a popula Chile cu spanioli și să creștineze indienii. Alături de el va înfăptui lucruri mărețe.

Rodrigo este cel cu care va trăi iubirea matură, statornică, iubirea tandră și așezată, cel cu care își va petrece 30 de ani din viață.

Toți trei contribuie la formarea sa, la evoluția sa, cu toate că Inés avea un caracter puternic și o personalitate foarte bine conturată, o femeie directă care știa ce vrea și cum să obțină tot ce voia

La rândul ei, a avut o influență palpabilă în viața bărbaților pe care i-a iubit necondiționat și loial, singurul mod în care știa ea să iubească, aducându-și, din umbră aportul la înfăptuirea visului, ducându-l chiar la un nou nivel, extinzându-l.

No flipbox content added

Ea răzbește și se impune într-o lume a bărbaților, a violenței, a luptei.

Se dedică întru totul scopului lor, nu se dă în lături de la nimic, nici de la muncă, nici de la luptă, atunci când indienii ripostează sângeros la ocuparea teritoriului lor.

Fără doar și poate, Inés a fost o forță, un om extraordinar care i-a marcat pe cei din viața sa. Spre sfârșitul vieții, pe care îl simte tot mai aproape, împăcată cu viața pe care a trăit-o și nerăbdătoare să se reîntâlnească, în eternitate, cu Rodrigo, îi dictează fiicei sale adoptive, Isabel, spre a rămâne în istorie, povestea sa de viață.

Această poveste impresionantă nu poate fi cuprinsă în câteva cuvinte. Abundând în detalii istorice descrise cu acuratețe, plină de forță, de sentimente, nu poate fi redată în toată deplinătatea și fascinația sa.

Miile de sentimente, de emoții și de stări  pot fi trăite la adevărata lor intensitate doar citind această poveste extraordinară, impresionantă, care marchează și care va dăinui pentru mult timp în mintea mea.

Recomandarea cărții Inés a sufletului meu ne-a fost făcută de Dana pe care o puteți citi pe Ups Blog

Mulțumim, Dana!

#recenziinescrise

Related Posts

10 thoughts on “Dana Lionte: Inés a sufletului meu – Isabel Allende

  1. Aceasta este o carte pe care chiar imi doresc sa o citesc, de ceva vreme. Minunata recomandare a Danei nu face decat sa imi aminteasca de acest fapt. Multele recomandari ale scrierilor lui Allende m-au facut curioasa, iar acest titlu pare numai bun ca sa fac cunostinta cu stilul ei, abordand un subiect interesant si un gen preferat de mine – fictiunea istorica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *