De vorbă cu cititorii: Cătălina Popa

Vă invit la un nou interviu din seria De vorbă cu cititorii! Astăzi am povestit cu Cătălina Popa. Blogger, om de radio, scriitor de începuturi și nu în ultimul rând cititor! Eu mă bucur mult că am descoperit-o, iar acum e rândul vostru!

Să o descoperim pe Cătălina Popa!

Cătălina Popa
Arhiva personală

Întotdeauna mi s-a părut greu să mă descriu, de aceea am căutat
mereu să mă descopăr, cărțile fiind una dintre metodele mele
preferate. Îmi plac provocările și încerc des activități noi, chiar de
curând am scos o piesă trap: Hai pe flow , deși nu mi-aș fi imaginat
vreodată că aș putea face asta. Așa cum nici nu am crezut vreodată
că voi ajunge să lucrez la radio sau să termin Facultatea de Teatru.


Ciudate sunt căile care ni se arată, iar eu încerc să-mi trec lanterna
imaginară din palmă pe ”faza lungă” ca să înțeleg cât mai multe
din tunelul prin care pășim.

Cătălina Popa

Ce înseamnă o carte bună pentru tine?

Una care poate pentru altcineva e abia mediocră. Cred că nu au cum să ne placă tuturor aceleași cărți, dar pentru mine, o carte bună ar trebui să aibă personaje verosimile și să se simtă just ce se întâmplă în ea. Nu înseamnă că trebuie să aparțină realismului, din contră, iubesc ficțiunea, dar lumea creată acolo trebuie să nu aibă crăpături. 

Apoi ar fi factorul cel mai important: să existe pasaje în carte care mă fac să uit de tot ce mă înconjoară, să plâng în hohote sau să râd zgomotos. Ce să mai, să mă facă să trăiesc mai intens decât într-o zi obișnuită.

Citești tot cu atenție sau mai sari peste anumite pasaje (descrieri, detalii istorice etc)?

Acum citesc tot, uneori îmi mai zboară gândul, dar cum vreau și eu să scriu propria carte (deja lucrez la ea), respect munca scriitorului suficient de mult încât să citesc măcar o dată cuvintele scrise pe care el le-a citit de vreo 100 de ori, probabil.

În copilărie și adolescență mă interesa doar povestea și mai săream, ceea ce nu e greșit. Până la urmă, și cărțile, dacă nu sunt de specialitate, sunt un mod de divertisment și nu te obligă nimeni să reți ceva, poți doar să te bucuri de senzații. 

Pe ce criterii te bazezi când alegi să cumperi o carte?

-Cel mai mult pe descriere. Au fost foarte rare momentele în care o carte cu o descriere care m-a captivat să mă dezamăgească. 

-Părerile celorlalți. Voi lua în considerare sfaturile unui cititor sau scriitor pe care îl respect, dar le voi trece prin filtrul propriu, bineînțeles. 

-Recenzii. 

În rest, nu mă interesează titlul, poza, autorul. Sunt debutanți care pot scrie excepțional. 

De unde obișnuiești să îți cumperi cărțile?

Online, dar încerc să nu o mai fac. Aș vrea să-mi găsesc resursele interioare ca să-mi mut mușchii dorsali la biblioteci. Ceea ce nu reușesc deloc… parcă vor să se miște doar la restaurant.

Împrumuți cărțile tale cuiva?

Nu m-a mai întrebat nimeni, deci nu. Însă în liceu mereu făceam schimb de cărți cu colegele. Așa am pierdut “Contele de Monte Cristo” prima parte… Încă mă simt vinovată. Mi-am tot propus să cumpăr cartea ca să întregesc colecția, mai ales că e seria preferată a tatălui meu. Dar ai reținut treaba cu mușchii? Nu mă lasă, iar când dau comandă, uit mereu.


Împrumutatul are avantaje și dejavantaje, dar mie îmi place să împărtășesc povești cu oamenii care cred că le-ar aprecia. 

Citești și în format electronic?

Cărți mai rar, dar ca text, sigur se egalează.

Crezi că cititul te face mai deștept?

Nu știu cum aș fi fost dacă nu citeam. Mi-e greu să-mi dau seama. Tata mi-a zis în copilărie o frază pe care nu am uitat-o niciodată: ”dacă niște nume dintr-o carte îți par complicate, numește-i cum vrei tu, important e să citești povestea pentru că sigur te ajută cu ceva”

Nu știu dacă aș folosi cuvântul: “deștept”, depinde ce citești, probabil. Dar cu siguranță dezvoltă limbajul și creativitatea, în cazul meu.

Obișnuiești să citești poezie?

Nu prea. Însă sunt îndrăgostită de ce scrie Iv cel Naiv.

Ai un loc preferat unde obișnuiești să citești?

Da, întinsă în pat. Nu suport să citesc în mijloacele de transport. Îmi distrage atenția telefonul.

Ce anume te-a atras la lectură?

Poveștile!

Îți mulțumesc foarte mult, Cătălina pentru răspunsurile tale!

Pe Cătălina o puteți asculta la radio Itsy Bitsy în fieare vineri.

O puteți citi pe blogul personal: Cătălina Popa

Facebook: Cătălina Popa

Instagram: Cătălina Popa

*sursa foto: itsybitsy.ro

*

Sper că v-a plăcut interviul! Iar dacă doriți să răspundeți și voi, oricare dintre voi cei care citiți, intrați pe De vorbă cu cititorii. Vrei și tu? și vă aștept cu mare drag răspunsurile!


Recomandarea de azi:

Sursa foto: libris.ro

O puteți comanda aici:

Libris, Cărturești, Cartepedia


Poze nescrise puteți vedea pe contul meu de Instagram 🙂

*linkurile din articol, folosite ca îndemn de achiziționare a cărților sau a produselor, sunt linkuri de afiliere. Asta însemnând că eu primesc un comision dacă alegeți să cumpărați o carte folosind aceste linkuri. Prețul este neschimbat pentru voi, doar că pe mine mă ajutați printr-o simplă alegere să obțin mici comisioane la vânzare.

Related Posts

4 thoughts on “De vorbă cu cititorii: Cătălina Popa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *