De vorbă cu cititorii: Mădălina Sultan

A venit momentul să cunoaștem o nouă persoană pasionată de lectură! Astăzi la De vorbă cu cititorii o vom descoperi pe Mădălina Sultan. Mădălina, pe lângă faptul că e un blogger talentat, confirmând acest lucru în primăvara acestui an, când a câștigat trofeul SuperBlog, este și o persoană minunată pe care o apreciez și o respect cu tot sufletul.

Pe Mădălina, cititoarea, vă invit să o descoperiți în interviul de mai jos!

Biblioteca Mădălinei

Sunt o persoană cu multă energie, multe idei și multe interese diverse. De la 9 la 6 funcționez în parametri matematici, scriind programe IT în fața unui calculator. În orele rămase libere, încerc să fac cu totul altceva, jonglând cu rolul de mamă, de soție, de blogger amator, de sportiv începător, dar și de cititor pasionat. E greu câteodata, dar e frumos întotdeauna.

Mădălina

Îți amintești prima carte citită?

Da! Am învățat să citesc de la grădiniță, dar nu aveam foarte multe cărți acasă, așa că tata mă ducea la biblioteca din oraș. Știu că acest ritual al nostru a început într-o iarnă plină de zăpadă, și mă ducea cu sania până la acel palat magic al cărților, în care iubeam să mă pierd printre rafturi. Prima carte de care îmi amintesc a fost una cu șoricei, cred că se numea ceva gen Familia Chiț-Chiț, dar nu am reușit să îi mai dau de urmă.

Ce anume te-a atras la lectură?

Cred că am descoperit în cărți un fel de mașină a timpului, care te poate teleporta instant în orice epocă și în orice zonă geografică. Citind, poți trăi aventuri și experiențe la care altfel nu ai avea acces, te poți pune în pielea altora, poți evada din cotidian în cel mai simplu mod posibil.

Ai scriitori preferați? Numește câteva nume.

Îmi plac scriitorii care știu să contureze personaje complexe și credibile. John Steinbeck, Milan Kundera, Alice Munro – i-aș citi oricând, indferent dacă scrierile lor sunt bestsellere sau nu.

Ai un loc preferat unde obișnuiești să citești?

În metrou 🙂 Paradoxal. Deși acasă mi-am amenajat un colț de lectură, cu o bibliotecă drăguță și un fotoliu confortabil, tot în metrou citesc cel mai mult și cel mai atent. Zgomotul de fond a ajuns să fie parte din ritualul lecturii și nu de puține ori am uitat să cobor acolo unde ar fi trebuit.

Ce înseamnă o carte bună pentru tine?

Pentru mine, o carte bună este una care îmi provoacă un sentiment puternic. Poate fi vorba de emoție, de compasiune, de revoltă sau de iubire – cât timp nu mă lasă indiferentă. O carte bună e una pe care o închid cu părere de rău pentru că s-a terminat sau cu recunoștință pentru că ne-am intersectat.

Care este personajul tău preferat?

Uite că nu m-am gândit niciodată la asta. Nu cred că am un personaj preferat… Mi-a rămas în memorie Claude Frollo, din Notre-Dame de Paris, dar n-aș ști să spun exact de ce, nici măcar nu era un personaj pozitiv. Pur și simplu a fost memorabil pentru mine. Recent, m-am atașat de Marie-Laure, din Toată lumina pe care nu o putem vedea. E o fetiță oarbă, care reușește să se descurce remarcabil într-un context istoric deloc favorabil și am admirat-o pentru puterea de care dă dovadă.

Sau ai un personaj pe care nu l-ai plăcut?

Am chiar două. Irina – din Fluturi, pentru superficialitatea și aroganța ei. Și Henry Chinaski din Femei (Bukowski) – probabil din aceleași considerente.

Dacă există o ecranizare a unei cărți pe care ai citit-o, te uiți la ea?

Da, din curiozitate. Până acum n-am întâlnit un film care să fie mai bun decât cartea, dar tot sper că se va realiza și așa ceva, prin urmare tot încerc. Cele mai recente dezamăgiri în materie de filme au fost Hoțul de Cărți și Prietena mea genială.

În schimb am văzut filmul Băiatul cu pijamaua în dungi fără să citesc cartea și mi-a plăcut foarte mult. De-abia aștept să fac rost și de roman, să văd dacă nu cumva, în sfârșit, am găsit acel film mai bun decât cartea.

Când ai fost ultima dată la bibliotecă?

Cam acum o lună. Doar că de la bibliotecă iau în special cărți pentru copii. De curând am primit și un abonament Bookster, așa că am deja foarte multe surse de cărți. De timp dac-aș mai putea face rost, ar fi ideal.

Împrumuți cărțile tale cuiva?

Da, am două prietene cu care fac în mod constant schimb de cărți.

Poți numi o carte pe care o consideri supraapreciată?

Toate cărțile de dezvoltare personală.

Te interesează biografia unui scriitor?

Da, câteodată, dacă îmi place foarte mult o carte încerc să aflu mai multe și despre viața celui care a scris-o. De exemplu m-am uitat la multe interviuri cu Alice Munro, am citit articole despre ea. La fel și cu Chgimamanda Ngozi Adichie.

Există o carte pe care ai început-o, dar nu ai reușit până acum să o termini? Dacă da, care anume?

Probabil cea pe care am început-o de cele mai multe ori și n-am terminat-o niciodată a fost Biblia.

Crezi că cititul te face mai deștept?

Nu cred că cititul te face neapărat mai deștept. Nu o să reușești niciodată să înțelegi fizica cuantică citind beletristică, nu-i așa? 🙂

Dar cititul te face cu siguranță mai empatic, mai deschis la minte, îți dezvoltă vocabularul, îți lărgește orizonturile și îți menține inima vie.

Mulțumesc mult, Mădălina pentru răspunsurile tale și îți doresc mult succes în continuare!

*

Pe Mădălina o puteți citi pe blogul ei În Căsuța Oliviei și urmări pe pagina de Facebook: casutaoliviei.ro

*

Sper că v-a plăcut interviul! Iar dacă doriți să răspundeți și voi, oricare dintre voi cei care citiți, intrați pe De vorbă cu cititorii. Vrei și tu? și vă aștept cu mare drag răspunsurile!


Recomandarea de azi:

Sursa foto: libris.ro

O puteți comanda aici:

Libris, Cărturești, Cartepedia


*linkurile din articol, folosite ca îndemn de achiziționare a cărților sau a produselor, sunt linkuri de afiliere. Asta însemnând că eu primesc un comision dacă alegeți să cumpărați o carte folosind aceste linkuri. Prețul este neschimbat pentru voi, doar că pe mine mă ajutați printr-o simplă alegere să obțin mici comisioane la vânzare.

Related Posts

8 thoughts on “De vorbă cu cititorii: Mădălina Sultan

  1. Mulțumesc pentru descoperire, Mona. Am urmărit câțiva concurenți care au avut articole foarte bune și după modesta mea apreciere îi vedeam deja drept câștigători detașați… Cred că știi 🙂 Dar uite că nu îi cunoșteam pe toți, lista celor pe care îi citesc având se pare limite cam înguste.
    Îmi place de Mădălina, așa cum am cunoscut-o aici, în postura de cititor. Un scriitor (cum altfel?) este concomitent și un cititor pasionat. Am încurajat mereu toți copiii să scrie, (am găsit pe wattpad o mare efervescență creatoare), dar i-am îndemnat (cu toată delicatețea de care am fost în stare), să nu își neglijeze nici lecturile, fără de care practic ești lipsit tocmai de mijloacele necesare exprimării.
    Și așa cum bine spunea Mădălina: „Cititul te face cu siguranță mai empatic, mai deschis la minte, îți dezvoltă vocabularul, îți lărgește orizonturile și îți menține inima vie.”

    1. Eu nu pot să-mi imaginez o viață fără lectură. Îmi pare sărăcită de o frumusețe aparte, aceea de a descoperi lumea cărților.
      Mereu e o plăcere să descoperi oameni talentați și pasionați. Până la urmă, acel concurs asta oferă în primul rând și după mine și cel mai important: șansa să cunoști oameni excepționali.
      O zi minunată îți doresc!

  2. Excelentă alegere pentru interviu! Madalina Sultan, asa cum o cunosc eu, este exact cum este descrisa in articol si in plus are o modestie socratica, calitate nu des intalnita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *