Diana Gole: Oamenii fericiți citesc și beau cafea

Îmi plac lecturile care mă scot din zona de confort. Cele care îmi dau de gândit. Cele pe care le citesc cu pixul și agenda în mână pentru a-mi nota citate. Dar, îmi plac și lecturile simple. Când lumea mea este mult prea agitată chiar simt nevoia de a citi ceva lejer, ceva care să mă rupă din drama cotidiană. O astfel de lectură a fost pentru mine Oamenii fericiți citesc și beau cafea scrisă de Agnes Martin-Lugand.

Despre autoare și geneza cărții

Agnes Martin-Lugand a activat ca psiholog vreme de 6 ani înainte de a publica în regie proprie pe platforma Kindle Amazon primul roman: Oamenii fericiți citesc și beau cafea. Cartea a captat rapid atenția bloggerilor, iar apoi, datorită vâlvei stârnit în jurul ei, a editurii Michel Lafon. După ce a fost publicată în format tradițional, cartea s-a vândut în 300.000 de exemplare doar în Franța!

Dar, în fine, să nu mai vorbim despre lucruri sfinte! Mai bine, haideți să vă povestesc despre carte…

Despre Oamenii fericiți citesc și beau cafea

Personajul central al cărții este Diane, o femeie care în urma unui accident de mașină și-a pierdut fiica și soțul. Evident, așa ajunge pe fundul prăpastiei numită depresie. Nu îi mai pasă de nimeni și de nimic. Neglijează toate aspectele vieții ei, inclusiv proiectul de suflet: cafeneaua literară Oamenii fericiți citesc și beau cafea.

Singura persoană care o menține pe linia de plutire este Felix prietenul, cum altfel, gay. Săturându-se să o vadă pe Diane transformată într-o umbră a femeii care a fost, acesta îi propune să plece într-o călătorie. Mânată de Felix, dar și de o dorință mai veche a soțului ei, Diane se refugiază într-o localitate mică și izolată din Irlanda.

La început îi e greu să se adapteze. Încearcă să mențină distanța, inclusiv față de gazdele ei: un cuplu absolut adorabil. Dar, cel mai greu îi va fi cu Edward: vecinul ursuz bântuit și el de propriile fantome. Cei doi pornesc un adevărat război însă știți cum se spune: cine se ceartă, se iubește (deși nici relația lor nu va fi una roz, vedeți voi…).

No flipbox content added

Cum am citit cartea?

Sigur, nu e o capodoperă și abundă de clișee. Însă are și darul acela de a te ține în priză, iar uneori o lectură lejeră e fix recomandarea doctorului pentru a ieși dintr-o pană de lectură sau a te relaxa după o săptămână teribilă. Am citit cartea dintr-un foc: tot timpul curioasă, tot timpul atentă.  Abia așteptam să văd ce mai fac Diane și Edward: se ceartă, se împacă, pornesc al treilea război mondial? Și, evident, finalul m-a enervat la culme (din câte am văzut nu sunt singura). Norocul meu a fost că am dat un search pe Google și am aflat că există și o continuare: Viața e ușoară, nu-ți face griji! (mult mai bine scrisă, zic eu, se vede că autoarea și-a mai intrat în mână, dar asta e altă poveste despre care să vă scriu).

Știți cu toții, la pomul lăudat nu trebuie să te duci cu sacul. Cartea lui Agnes Martin-Lugand e una despre care au curs râuri de cerneală virtuală, a fost „bookstagrammată” și, totuși, nu-i o lectură rea! Nu-i nici o capodoperă, să ne înțelegem! Dar, e genul acela de carte pe care să-l citești într-o sâmbătă ploioasă cu o băutură caldă alături sau, poate, niște must!

Uneori mai avem nevoie și de astfel de cărți, nu credeți? Eu una v-o recomand cu drag.

Recomandarea cărții Oamenii fericiți citesc și beau cafea ne-a fost făcută de Diana pe care o puteți citi pe De-ale Dianei și Illusion’s street. Am marea bucurie să îi fiu alături în volumul de povestiri Nuanțe de piper și ciocolată. Mulțumim, Diana!
#recenziinescrise

Related Posts

8 thoughts on “Diana Gole: Oamenii fericiți citesc și beau cafea

  1. Intr-adevar, am vazut ca parerile sunt foarte impartite in privinta acestei carti. Eu nu am citit-o, recunosc ca nu m-au tentat foarte tare cartile autoarei, dar nu as zice nu, la o adica. As lua-o la citit tocmai pentru a ma lamuri ce si cum. Multumesc, Diana pentru recomandare si Monei, pentru initiativa! <3

    1. Eu am citit-o și după părerea mea e drăguță. Exact cum o descrie Diana. Scrisă lejer, clișeic, însă te lasă cu o stare de bine și te face curioasă. Uneori e binevenită și o astfel de lectură! Te pup!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *