Liberă! de Cristina Lincu (recenzie)

Liberă! de Cristina Lincu

˝Nu pot scrie decât la persoana I, indiferent cât de mult m-ar expune această alegere. Mi-o asum însă, așa cum mi-am asumat și confesiunile pe care le-am făcut publice de-a lungul timpului, așa cum mi-am asumat întreaga viață... Cu o singură excepție. Cu o singură perioadă, deloc scurtă, dar obscură, greu de înțeles, greu de reprodus, greu de amintit, dar care face parte din mine și care a survenit la numai câțiva ani după marea ruptură a vieții mele, fiind strâns legată de ea. Recunosc că aș fi vrut-o exorcizată, dar nu a fost posibil, așa că am decis să redeschid rana, s-o aerisesc, s-o scot în lume. Să ne facem de râs reciproc, să ne reinfectăm reciproc sau, mai știi, să învățăm să ne vindecăm reciproc.˝
Cristina Lincu
Liberă!

Cu aceste cuvinte începe romanul Liberă! de Cristina Lincu. Sunt cuvintele Sarei protagonista acestei povești care ni se va așterne în suflet. Oare sunt doar ale ei? Mie îmi par a fi ale mele sau ale prietenei pe care o alinam cândva. Ori poate chiar ale voastre, ale tuturor. Și exact cum de la început ai impresia că scriitoarea vorbește despre tine, tot așa vei continua să simți. Vei pătrunde în lumea Sarei, în sufletul ei, în tristețea și lupta ei și te vei recunoaște pas cu pas. Filă cu filă. Până la un punct. Când tot ce ai crezut că știi îți va fi expus într-o altă lumină. Cristina Lincu fiind deja, chiar pot să o numesc așa, o expertă a finalurilor neașteptate.

De ce spun asta? Deoarece nu sunt la prima întâlnire cu stilul scriitoarei. Liberă! este a treia carte publicată de Cristina Lincu. Eu, o mamă (im)perfectă și Amn3zia fiind primele două.

No flipbox content added
No flipbox content added

Eu am citit Amn3zia și am crezut că nu mai pot fi surprinsă. Că am înțeles stilul Cristinei și voi putea cuprinde cu mintea repede întregul. Dar, nu! Cristina Lincu m-a cucerit din nou și mi-a oferit un carusel de trăiri și emoții, pe alocuri chiar nervi, până ce mi-a smuls un wow la final.

Sara este o scriitoare din București care se luptă pentru a lăsa în urmă trecutul, dar mai ales pentru a trece peste  marea despărțire. Momentul când lumea ei interioară s-a prăbușit. Cine poate spune cu mâna pe inimă că nu înțelege despre ce este vorba? Toți am iubit și am suferit din iubire, măcar o dată, dacă am fost norocoși. Sara se lasă inițial pradă durerii, intră cu capul înainte într-un amalgam de decizii autodistructive, renunță la a se mai respecta și se tot caută în pahare goale de alcool și așternuturi străine.

O întâmplare o pune față-n față cu un posibil viitor. Unul diferit, unul, de ce nu, fericit. Foile albe, care o așteptau cuminți pentru a forma o nouă carte, încep să fie scrise. Și noi le citim printre picăturile de realitate din viața ei și pătrundem tot mai adânc în sufletul și lumea ei interioară.

Dar trecutul stă la pândă și, fără niciun avertisment, dă năvală peste noul ei prezent și îl dă peste cap. Nimic nu ne-a putut pregăti pentru ce avea să urmeze. Pornim alături de Sara, călcăm cu brutalitate pe durerea și disperarea ei și sentimentele încep să ni se încâlcească.

Pe de o parte, o înțelegem, îi simțim în fiecare por durerea, o regăsim în propriile noastre amintiri, iar pentru unii dintre noi poate chiar descrie realitatea de acum. Pe de altă parte, ne vine să o luăm la palme, îi condamnăm deciziile și acțiunile.

Există un mod ˝corect˝ de a acționa când suferi?

Mi-am pus această întrebare de multe ori pe parcursul lecturii. Mai ales când am început să cred că înțeleg ce se întâmplă de fapt. Că am văzut adevărul și ori îl accept, ori aleg să spun: Sara, dragă, așa nu! Ce mult m-am înșelat! Ce frumos, natural și complet neașteptat s-a jucat Cristina Lincu cu gândurile și sentimentele mele! Exact cum îi place ei să spună…

Mă fascinează cuvintele, jocul și joaca lor și, mai ales, puterea lor de a (re)crea realitatea
Cristina Lincu
Scriitor

Da! Cristina se joacă cu cuvintele. Cu personajele ei și cu noi. Crează și recrează realitățile gândurilor, temerilor, bucuriilor și speranțelor noastre. Însă scrisul ei nu este unul ludic. Este matur, fluid, blând și presărat cu formulări care ți se lipesc de suflet.

Liberă! de Cristina Lincu, un roman psihologic care te va cuceri!

No flipbox content added

Liberă! de Cristina Lincu este, da, un roman psihologic. Unul plin de personalitate. Este și un roman de dragoste. O dragoste dureroasă, o dragoste totală, completată de tușe de fantastic. Dar, pentru mine, a fost mai mult decât atât.

Eu l-am simțit și ca un roman despre vindecare, oameni și prietenie. 

Când lumea ta se năruie, când sufletul îți este spart în mii de cioburi de suferință, ai nevoie de oameni alături. De sprijin, de prieteni. De ajutor. Dar aceste mâini întinse sunt ca ațele unui păpușar care te ridică în picioare. Odată ridicată, trebuie să privești de una singură înainte și să ai curajul să faci primul pas spre vindecare. Și atunci te vei elibera și vei putea lua în piept viitorul. Atunci vei fi LIBERĂ!

Liberă! de Cristina Lincu este o carte pe care o recomand tuturor, dar în special celor care cred în iubire și vindecare. Celor care s-au eliberat de suferința din iubire sau luptă acum să o facă. Nu veți regreta!

#recenziinescrise

Sursa imagini: bookzone.ro, cristinalincu.ro, canva.com și arhivă personală

Related Posts

3 thoughts on “Liberă! de Cristina Lincu (recenzie)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *