Din altă viață. Jurnal de copil de Marius Albert Neguț (recenzie)

Din alta viata. Jurnal de copil – Marius Albert Negut

-De ce râzi? Te-am auzit din dormitor!

-Citesc o carte.

-Și e așa comică?

-Nu e comică, e realitatea pe care am trăit-o. E copilăria mea și a ta. Sau poate crezi că a fost comic modul în care am crescut?

-Ei, nu a fost nimic de râs dacă mă gândesc acum. Poate doar năzdrăvăniile pe care le-am făcut. Mai ții minte? Doamne, ce copii inconștienți am putut fi uneori! Dar nu înțeleg. De ce vorbim despre asta?

-Pentru că asta citesc. Un Jurnal de copil. Amintiri din altă viață

-Și de ce râzi?

-Copilăria își șterge mereu lacrimile cu un hohot de râs. Râd de drag, de dor, de amintirile care au început să-mi învie în suflet. Râd de bucuria pe care mi-o oferă această carte. Vrei s-o citești și tu?

"Copii fiind, grăbim cu disperare spre maturitate, doar pentru ca, odată adulți, să regretăm întreaga viață copilăria pierdută."
Marius Albert Neguț
Scriitor

Romanul Din altă viață. Jurnal de copil de Marius Albert Neguț m-a trecut prin toate stările: nostalgie, bucurie, tristețe, revoltă, iubire și, nu în ultimul rând, mi-a dăruit pentru câteva ore din nou copilăria! Exact cum îi spune titlul, cartea este un jurnal. Autorul se reîntoarce în anii copilăriei și printr-un stil natural își deapănă în fața noastră amintirile. 

Pentru cei care au trăit în anii ’80, ca părinți sau fiind copii, această carte vă va fi madlena lui Proust. Încă de la primele pagini veți mușca cu nesaț și vă veți reîntoarce acasă. Mie asta mi s-a întâmplat. Mi-am revăzut prietenii din fața blocului, mi-am petrecut ore jucându-mă împreună cu ei, am mers din nou în vacanță, la țară, la bunici. Da, m-am delectat cu gustul dulce-amărui al rememorării acelor ani.

Jurnal de copil este o încântare și pentru cititorii pentru care regimul comunist, modul și felul de a trăi în acea perioadă, sunt lucruri despre care doar au citit în cărțile de istorie sau le-au auzit povestite de părinți și bunici, dacă au avut răbdare să îi asculte.

Se copilărea altfel atunci. Se trăia altfel, cu alte priorități, cu alte bucurii și tristeți. Nu mai bine, nu mai rău neapărat, ci altfel. Inocența, prieteniile, năzdrăvăniile, iubirea, sunt la fel pentru toți copiii lumii, indiferent în ce perioadă se nasc. Însă, fundalul peste care Marius Neguț le-a experimentat face ca într-adevăr această carte să fie “romanul unei copilării irepetabile“.

Eu îmi doresc să o păstrez pentru a o citi și copiii mei la un moment dat. Vor descoperi o altă lume. Lumea mea și a tatălui lor, dar pe care nu cred că am putea vreodată să le-o explicăm mai bine și mai clar decât a făcut-o Marius Neguț.

Umor, autoironie, nostalgie, bucurie, tristețe, revoltă, naivitate, iubire. Copilărie!

Acestea sunt ingredientele care fac din acest roman o lectură savuroasă. Le-am descoperit în fiecare povestire și mi s-au așezat în suflet în timp ce citeam. 

Stilul scriitorului este foarte natural, o scriere care te invită să dai pagină după pagină și te face să nu poți lăsa cartea din mână. Am apreciat în mod deosebit simplitatea aparentă cu care a fost scris acest roman. Parcă stăteam de vorbă cu un amic vechi de când lumea.

Am râs în hohote la unele povestiri, am plâns la altele. Am fost alături de autorul-copil pe tot parcursul cărții. Mi-a devenit prieten, l-am îndrăgit, l-am certat, i-am șters lacrimile, l-am încurajat, l-am mângâiat și la final i-am mulțumit.

Din altă viață. Jurnal de copil de Marius Albert Neguț este un roman pe care îl recomand tuturor. Îl veți savura. Vă va fi madlenă sau veți pătrunde într-o lume din altă viață...

#recenziinescrise

Related Posts

8 thoughts on “Din altă viață. Jurnal de copil de Marius Albert Neguț (recenzie)

  1. Mă bucur să aflu că mi-am atins scopul – acela de a determina cititorul să uite, pentru o clipă măcar, de stresul vieții de adult… De a îi facilita evadarea pe tărâmul magic al copilăriei. Mulțumesc!

    1. Da, toată lectura a fost o reală plăcere și o evadare. Nu știu dacă chiar am reușit să exprim cât de mult mi-a plăcut cartea aceasta! Eu îți mulțumesc, din nou! Pentru tot!

  2. Pentru ca n-am fost niciodata genul care sa regrete copilaria pierduta, am trecut direct la volumul 2 din serie: CV de golan, care mi-a placut mult. Un lucru e clar: stilul autorului e deosebit. Sper sa continue aceasta serie savuroasa.

    1. Da, am citit recenzia ta și mi-a plăcut foarte mult! Eu îți recomand și această primă parte. Nu e vorba de un regret după copilăria avută, ci mai degrabă o vei descoperi pe cea a autorului și datorită stilului, de care ai amintit, vei trece prin toate emoțiile. Și vei râde! Doamne, ce vei mai râde 😊
      Îți mulțumesc foarte mult pentru semn, Ana! Voi reveni și eu cu impresii despre CV de golan. 😊🤗

  3. E minunată cartea, la fel ca toate cărțile autorului. Fiecare are ceva special, iar stilul de scriere al lui Marius este deosebit, pătrunde în suflet.
    Și recenzia ta este minunată!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *