Cărți citite în 2021 și un top 3 personal

Ne apropiem de finalul acestui an și ca de fiecare dată, în ultimii ani, e momentul să îmi fac un bilanț literar. Bine, nu îl fac eu, mă ajută Goodreads și îmi spune exact ce și câte cărți am citit în 2021, iar eu le notez și vă spun și vouă.

Am citit, din păcate foarte puțin de data aceasta. Va fi o listă cu doar 25 de titluri, care însă sper să vă inspire. Până la urmă nu contează așa de mult numărul, ci faptul că găsim timp și pentru lectură și o facem cu drag. La sfârșit voi face și un top 3 personal cu cele mai bune cărți citite în acest an. Nu mai lungesc introducerea, haideți să descoperiți anul meu literar!

carti 2021

Cărți citite în 2021

1. Graffiti de Cristi Nedelcu

Povestirile lui Cristi Nedelcu pornesc de la diverse inscriptii reale, scrise pe zidurile orasului, si reconstituie oamenii si intamplarile din spatele lor. fiecare inscris are o poveste, de evidenta literaturitate, cu intriga ingenioasa si final neasteptat.

Cumpăr-o de aici
5/5

Mi-am început anul cu această frumoasă colecție de povestiri, Graffiti de Cristi Nedelcu. Am scris mai multe despre ea AICI și am și făcut un vlog special pentru ea, deci nu vă mai spun acum mai multe, doar că v-o recomand cu drag!

2. Fata de hârtie (Fille de papier) de Guillaume Musso

Guillaume Musso, „romancierul preferat al Franței” (Lefigaro.fr), prezintă o poveste explozivă şi plină de umor care sfidează orice scenariu previzibil încercând să răspundă la întrebarea: „Ficțiunea are puterea să influențeze viața reală?”.

Cumpăr-o de aici
4/5

Eu îl citesc pe Guillaume Musso pentru a îmi exersa franceza, recunosc. Îi citesc cărțile în franceză și asta mă ajută. Are un stil lejer, nu strălucește deloc în artificii stilistice și nici nu e memorabil. Scrie bine și atât. Iar Fata de hârtie a fost o carte ok și atât. Nimic surprinzător. Am scris mai multe despre ea AICI.

3. Cerberus de Marius Albert Neguț

Deși numele acestui roman trimite cu gîndul la mitologia greacă, povestea lui Marius Albert Neguț este una cît se poate de actuală și posibilă. Cu precizie și vădită aplecare spre detaliu, autorul ne arată o lume ale cărei caverne par să înghită tot ceea ce înseamnă puritate, inocență, naivitate. (Camelia Cavadia)

Cumpăr-o de aici
5/5

Marius Albert Neguț este un scriitor foarte apreciat și pe care personal îl respect în mod deosebit. Nu i-am citit încă întreaga operă, l-am descoperit prin seria Din altă viață și am citit cu mare drag romanul Cerberus. Povestea este una bine cunoscută, din păcate. Naivitatea și inocența unei tinere adolescente o împing în brațele unui prădător și viața ei se schimbă pentru totdeauna. Victimă a traficului de persoane, Mara își pierde orice urmă de speranță. Însă iubirea părintească nu are limite. Tatăl ei o caută… tatăl ei nu renunță… tatăl ei luptă. Vă recomand cartea cu toată convingerea!

4. Sunt aici de Clélie Avit

Elsei nu-i mai este frig, foame, teama dupa ce a intrat in coma in urma unui accident montan. Ea e in camera 52. Thibault si-a pierdut toata increderea in ziua in care fratele lui a accidentat cu masina doua adolescente si a fost internat, la acelasi spital cu Elsa, in camera 55. Intr-o zi, Thibault intra din greseala in camera Elsei...

Cumpăr-o de aici
3/5

Sunt aici de Clélie Avit este o carte foarte ușoară, dar cu un subiect atractiv. Elsa este în comă, fără nicio șansă de suprviețuire. Într-o zi Thibault, aflat în spital în vizită la fratele lui care făcuse un accident cu mașina în care a lovit două adolescente, intră din greșeală în salonul Elsei. Începe să o viziteze regulat și se îndrăgostește, inexplicabil, de ea, convins fiind că ea îl poate auzi. În tot acest timp familia ei decide să o deconecteze de la aparatele care o  mențin în viață.  Este poveste care atrage, iar cartea este scrisă cu ușurință și fluid. O carte pe care o citești în câteva ore. O carte plăcută.

5. Noi contra voastră de Fredrik Backman

„Romanul lui Fredrik Backman oferă o pespectivă extraordinară asupra problemelor care contează cu adevărat - bine vs. rău, frică vs. curaj, iubire vs. ură, importanța și limitele prieteniei și ale loialității. Backman este unul dintre cei mai talentați și mai interesanți scriitori contemporani.” Shelf awareness

Cumpăr-o de aici
5/5

Noi contra voastră de Fredrik Backman este continuarea roamnului Scandalul de același autor. În Suedia a apărut deja și ultima parte a acestei povești și cu siguranță va fi tradusă și în România foarte curând. Personal am o mare afinitate pentru acest scriitor, fiind unul dintre autorii contemporani pe care îi prefer, de aceea nu pot să nu vorbesc laudativ despre acest roman. Mie chiar mi-a plăcut foarte mult povestea locuitorilor din Björnstad și aștept cu nerăbdare să citesc și finalul ei. Despre primele două volume am scris mai multe AICI. Există și un serial, bazat pe aceste romane, pe HBO.

6. Grădina Sofiei de Suzănica Tănase

Grădina Sofiei exprimă o iubire halucinantă a mamei, viitoare, pentru fetița ei in statu nascendi. După știința mea, această carte nu are pereche în literatura noastră, dar se află în vecinătatea tematică a tulburătoarei Scrisori către un copil nicicând născut (1975) a Orianei Fallaci.

Cumpăr-o de aici
5/5

Grădina Sofiei de Suzănica Tănase este o carte-poezie, despre care am scris în detaliu AICI. Vă mai spun doar că am citit-o până acum de patru ori și cu siguranță voi mai reveni la ea. Deci cred că este evident că v-o recomand cu tot sufletul!

7. Eleganța ariciului de Muriel Barbery

„Nimeni nu si-ar fi imaginat ca acest roman tandru, amuzant si filozofic se va bucura de un asemenea succes. Pentru unii, este o combinatie intre Lumea Sofiei de Jostein Gaarder si saga familiei Malaussène de Daniel Pennac. Pentru altii, o versiune romanesca a filmului Fabulosul destin al lui Amélie Poulain. Oricum ar fi, cititorii nu-i pot rezista!“ Le Monde

Cumpăr-o de aici
4/5

În Eleganța ariciului am făcut cunoștință cu Renée Michel, o femeie inteligentă, autodidactă care toată viața a lucrat pe post de portar într-un imobil de oameni foarte bogați din mijlocul Parisului.

Intrăm în poveste prin gandurile ei și a unei fetițe care locuiește în acel imobil, Paloma Josse. O fetiță supradotată de 11 ani care hotărăște ca în ziua în care va împlini 12 ani să se sinucidă și să dea foc apartamentului unde locuiește. Până atunci scrie un jurnal, pe care îl numește Jurnalul mișcării lumii, a cărui pagini le umple cu “Cugetări profunde”.

Un nou locatar va da totul peste cap, în special lumea celor două eroine.

Va reuși Renée să iasă în sfârșit din carapacea ei și să-și arate adevărata ei eleganță, nu doar țepii ca de arici cu care par a-i fi platoșă?
Va afla Paloma ce pune lumea în mișcare și va renunța la planul ei? Asta aflați citind cartea.

E o lectură un pic greoaie, scriitoarea a făcut studii aprofundate în filosofie, iar acest lucru se simte foarte tare. De asemenea povestea pare destul de improbabilă și e cam trasă pe alocuri de păr, mai ales înspre stânga.

Dar, per total, este o carte bună, pe care categoric a meritat să o citesc și care mi-a lăsat un sentiment foarte plăcut, de bine și speranță, la final. Personal, v-o recomand!

8. Viața mincinoasă a adulților de Elena Ferrante

Lumea interioară a Giovannei se prăbușește când își aude tatăl spunând că fața ei își pierde drăgălășenia și începe să semene cu cea a disprețuitei mătuși Vittoria. Viața ei devine o căutare chinuitoare a oglinzii în care să se poată vedea cu adevărat.

Cumpăr-o de aici
4/5

Elena Ferrante revine după Tetralogia Napolitană cu acest roman, Viața mincinoasă a adulților. Ne invită tot în Napoli, chiar am avut un sentiment de familiaritate citind. Și deși nu mai descrie în așa amănunt orașul, parcă vedeam totul. Am scris mai multe despre carte AICI.

9. Poartă-ți plugul peste oasele morților de Olga Tokarczuk

Într-un cătun de la graniţa Poloniei cu Cehia, unde trăiesc aproape izolaţi de lume un grup de localnici şi câţiva proprietari ai unor case de vacanţă, au loc o serie de crime. Victimele se dovedesc a fi vânători pasionaţi, iar dacă e să ascultăm opinia bătrânei doamne Duszejko, a cărei voce spune întreaga poveste, animalele sălbatice nu sunt tocmai străine de crime.

Cumpăr-o de aici
4/5

Poartă-ți plugul peste oasele morților de Olga Tokarczuk este considerat “un amalgam uluitor de roman polițist, comedie și tratat politic, scris de o femeie a cărei inteligență extraordinară se îmbină cu o sensibilitate anarhică.”

Recunosc, mi-a plăcut mult stilul de scriere, dar nu neapărat cartea în sine. Nu foarte mult. Fiind o omnivoră convinsă și o persoană care nu condamnă vânătoarea legală, nu am putut deloc empatiza cu ideile din carte. Dar, per general, a fost chiar faină

10. Memoriile domnului Roșu de Celestin Cheran

Manuscris câștigător al Concursului de Debut – ediția 2014 „Cu o savuroasă atenție pentru detalii și cu un ochi bine format pentru toate derapajele sufletești, Celestin Cheran ne prinde într-o lume a absurdului apropiat, cald, straniu și uneori obsesiv. Lumea din Memoriile Domnului Roșu ar putea fi chiar povestea ta, dacă într-o zi vei face acel pas mic care desparte realitatea de vis și dorința de teamă.

Cumpăr-o de aici
3/5

Memoriile domnului Roșu de Celestin Cheran este o colecție de povestiri scurte. Au fost câteva care mi-au plăcut în mod deosebit, altele mai puțin. Este firesc să fie așa. Per total, este o carte interesantă pe care merită să o descoperiți.

11. Copila de zăpadă de Eowyn Ivey

Ajunsi deja la jumatatea vietii, Jack si Mabel se lupta sa-si cladeasca o viata noua in Alaska anilor ’20, insa durerea pricinuita de lipsa copiilor sapa o prapastie tot mai adinca intre ei. Intr-o clipa de exaltare, la caderea primei zapezi din an, cei doi plamadesc o copila din zapada cu chip delicat, buze trandafirii si par balai.

Cumpăr-o de aici
5/5

Copila de zăpadă de Eowyn Ivey e o carte foarte duioasă. Un basm. Mă simt tot mai atrasă de astfel de cărți, presărate cu fantastic și poveste, dar extrem de bine scrise și ancorate în realitatea sentimentelor. A tuturor. În iubire, speranță, durere și iertare. Mi-a plăcut tare mult și v-o recomand cu drag!

12. Cimitirul trandafirilor de Cristi Nedelcu

Două povești de viață și de dragoste desfășurate la distanță de câteva decenii se influențează și se întrepătrund. Investigând un dosar al Securității comuniste, un istoric descoperă treptat o existență nu cu mult diferită de a sa, care-i va pune într-o cu totul altă lumină propria viață.

Cumpăr-o de aici
5/5

Iată că anul acesta am citit două cărți care îi poartă semnătura lui Cristi Nedelcu. Cimitirul trandafirilor este un roman excelent. Două povești de viață și de dragoste desfășurate la distanță de câteva decenii se influențează și se întrepătrund. Un istoric studiază un dosar al Securității comuniste și descoperă doi protagoniști care trăiesc o poveste foarte asemănătoare cu propria lui viață. Minciună, trădare, dragoste și destin, toate sunt cuprinse în acest volum, scris în stil jurnalistic.

De asemenea scriitorul folosește un procedeu pe care eu personal nu l-am mai întâlnit, oferă două perspective, însă în același timp. Ni se prezintă mereu și vocea ei și vocea lui, dar fără a fi delimitate. De aceea la început, ca cititor, poți fi ușor derutat, însă odată ce te obișnuiești lectura devine o plăcere și acest artificiu stilistic îi dă o savoare aparte și chiar un plus valoare romanului. Vă recomand călduros cartea!

13. Viață sălbatică de Richard Ford

Romanul Viață sălbatică redă cele câteva zile din toamna anului 1960, în care Joe, un adolescent de șaisprezece ani, se confruntă cu slăbiciunile părinților săi, atunci când tatăl rămâne fără slujbă și pleacă să se lupte cu incendiul forestier din apropierea graniței cu Canada, iar mama începe o aventură cu un bărbat mai în vârstă.

Cumpăr-o de aici
4/5

Viață sălbatică de Richard Ford a fost un roman scurt, dens și tăios cumva. Mi-a plăcut stilul scriitorului foarte mult. Scrie simplu, dar cu propoziții aspre. Fiecare fapt pe care îl spune poate avea mai multe înțelesuri. Îmi vine în minte vorba: Spune multe cu cuvinte puține. Vă recomand cartea!

14. Elizabeth a dispărut de Emma Healey

Roman de suspans și psihologic sofisticat și, în același timp, meditație sfâșietor de onestă asupra memoriei, identității și îmbătrânirii, Elizabeth a dispărut spune povestea lui Maud, o femeie în vârstă care se luptă cu ravagiile demenței senile și care începe o căutare disperată pentru a-și găsi cea mai bună prietenă, Elizabeth, despre care crede că a dispărut.

Indisponibilă momentan
5/5

Elizabeth a dispărut de Emma Healey este un roman psihologic care a vut un mare impact asupra mea. Scris într-un stil simplu, ca o poveste spusă de o prietenă, se citește foarte repede, dar este memorabil. Este povestea lui Maud, o bătrână care se luptă cu demența senilă și care este convinsă că prietena ei Elizabeth a dispărut și se luptă să o găsească. Acțiunile ei vor avea consecințe tulburătoare și surprinzătoare.

Ce e foarte interesant e că romanul e scris din perspectiva ei. Iar felul în care scriitoarea a descris felul în care se simte o persoană care suferă de această afecțiune, mi-a plăcut în mod deosebit. Categoric recomand cartea!

15. Fecioarele de Alex Michaelides

Edward Fosca e un ucigaș. În privința asta, Mariana n-are nicio îndoială. Dar Fosca e intangibil. Profesor de tragedie greacă la Cambridge, chipeș și charismatic, este adorat de colaboratori și de studenți deopotrivă – mai cu seamă de membrele unei societăți secrete cunoscute drept Fecioarele.

Cumpăr-o de aici
4/5

Am citit anul trecut Pacienta tăcută și am fost plăcut surprinsă. E greu să ai o asemenea carte de debut și să revii la fel de în forță sau să aduci ceva nou. Fecioarele, cum a fost tradus în română, eu am citit-o în franceză, noul roman al lui Alex Michaelides e bun, diferit, dar bun. Mult mai previzibil decât primul, însă cred că ar fi cazul să nu le mai compar. Dacă vă place genul thriller psihologic, și unul scris bine, vă recomand cărțile lui. Eu voi continua să îl citesc, cu siguranță

16. Perla de John Steinbeck

Poveste de o simplitate clasică, născută dintr-o legendă mexicană, Perla explorează secretele firii umane, adîncurile întunecate ale răului și luminoasele posibilități ale iubirii.

Cumpăr-o de aici
5/5

Mi-am propus să citesc toată opera lui John Steinbeck. Mai am, dacă nu mă înșel, patru de citit. Perla a fost o reală plăcere să o parcurg. Are dimensiunile unei nuvele mai degrabă și e plină de forță. E o legendă povestită cu naturalețe. Mi-a plăcut tare mult!

17. Bătrânul și marea de Ernest Hemingway

Te vei regăsi repede în personajul principal și vei înțelege că textul nu este decât o lecție despre perseverență, despre “marele vis” pe care îl are orice om și despre lupta pe care o duci cu tine ca să prinzi „marele pește”. (Dorin Stef)

Cumpăr-o de aici
5/5

Bătrânul și marea de Ernest Hemingway nu cred că mai are nevoie de prezentare. Este un reper în literatura universală și mă bucur că am reușit în sfârșit să o citesc.

18. Un fiu de Alejandro Palomas

Protagonistul acestui roman este un copil cu totul deosebit. Pe nume Guillermo, alintat Guille, trăiește doar cu tatăl său, Manuel, întrucât mama, de profesie stewardesă, a plecat la muncă în Dubai. Tocmai a ajuns la o școală nouă, iar singura lui prietenă este Nazia, o fată pakistaneză. Pare un copil fericit, un copil anormal de fericit, după opinia dirigintei sale, Sonia.

Cumpăr-o de aici
4/5

Un fiu de Alejandro Palomas este diferită de celelalte. Este o poveste duioasă, blândă și plină de emoție. Ca un basm pentru oameni mari. M-a emoționat.

19. Lucette - Viața dincolo de imunitate zero de Cosmisian

Lucette este reflecția delicateței și emoției, a cuvintelor sensibilitate și gingășie. Este o poveste nu doar captivantă, cât aproape palpabilă prin prisma condeiului lui Cosmisian, care nu numai că te aduce aproape de personaje și te îndeamnă să te identifici cu scene cât se poate de empatice, dar te prinde în mreje și te face personaj în propria-i carte. (Iuliana Cazan)

Cumpăr-o de aici
4/5

Lucette – Viața dincolo de imunitate zero de Cosmisian. O carte pe care am așteptat-o cu mare drag și nerăbdare.

Cine e Cosmisian? O persoană mi-a spus odată: Cosmisian e Cosmisian! Citește-l și vei ajunge să spui simplu – e Cosmisian.”

Exact așa și e. Nu pot descrie cartea, pentru că nu se cere descrisă. E un buchet de trăiri, metafore și iubire. O carte pornită de la o lacrimă. E o poveste, dar nu e doar atât. E un destin, dar nu e doar unul. E iubire, dar nu e doar despre asta. E durere delicată și frumusețe aparte a unei scriituri aparte. E Lucette. E Cosmisian.

Despre prima carte a autorului am scris AICI.

20. Curajul de a fi vulnerabil de Brené Brown

Nu avem de-a face cu o carte despre victorie sau înfrângere. Ci cu o carte despre curaj. Într-o lume a lui „niciodată nu-i destul“, în care frica a devenit o a doua natură, vulnerabilitatea este subversivă. Incomodă. Ba, uneori, chiar puțin periculoasă. Fără îndoială, a ne-o asuma implică riscuri mult mai mari decât criticile pe care le-am putea primi sau faptul de a fi răniți.

Cumpăr-o de aici
3/5

Cărțile de dezvoltare personală îmi sunt străine. Am citit-o pe aceasta – Curajul de a fi vulnerabil de Brené Brown – după o recomandare făcută de o scriitoare nonfiction extrem de talentată. A fost ok cartea, dar nu m-a surprins. Interesantă și cam atât. 

21. Seria Logo-armonia de acasă de Mădălina Orian

Logo-armonia de acasă este o carte care îți devine acel prieten la care simți că poți apela oricând, la orice oră, cu toată încrederea, chiar dacă nu și-a propus să țină loc de psiholog, terapeut al limbajului sau psihoterapeut.

Cumpăr-o de aici
5/5

Seria Logo-armonia de acasă de Mădălina Orian o recomand cu tot sufletul părinților care au copii cu tulburări de vorbire sau copii speciali. A apărut la Editura QUARTO, astfel am avut onoarea să editez aceste volume și o spun cu mâna pe inimă a fost o muncă minunată din care am avut foarte multe de învățat. Mădălina este scriitoarea de care am amintit mai sus, care recomandă Curajul de a fi vulnerabil în cărțile sale. O scriitoare de nonfiction extrem de talentată, un om deosebit și mama a doi copii minunați.

Sunt conștientă că am o doză de subiectivism, însă sper ca asta să nu vă împiedice să-i descoperiți  cărțile, deoarece vă vor fi un real ajutor. Vă vor fi prietene.

22. Pasagerii de Monica Tonea

Totul s-a întâmplat în viteză, ca orice finalitate grotescă care nu se anunță dinainte. Există lucruri care ne schimbă viața sau ne-o curmă cu așa iuțeală că nici nu mai apucăm să intervenim. În cazul de față, noi eram cei norocoși, situați încă pe axa temporală, în spațiul suspect, înghesuit și strâmb, chiar dacă ne simțeam trunchiați de existența noastră precară.

Cumpăr-o de aici
5/5

Pasagerii de Monica Tonea este o carte pe care am așteptat-o cu tot sufletul! Mi-a fost greu să nu o termin într-o zi. Monica are o forță în scriere care atrage, parcă hipnotizează. Pur și simplu vrei să știi ce urmează, ce se va întâmpla.

În Pasagerii călătorim alături de niște destine. Destine construite de propriile alegeri, bune sau rele, inspirate sau nu, de neevitat ori dimpotrivă. Suntem pe bancheta din spate și urmărim personajele cum tot își schimbă locul și rolul de povestitor, iar noi le aflăm tainele, durerile și mai ales iubirea.

Mi-a plăcut foarte mult cartea!

23. Fluturi și alte frunze de Em Sava

Este una dintre cele mai frumoase cărți de versuri pe care am citit-o de multa vreme. Pur și simplu e o carte pe care nu îți vine să o lași din mână, o carte care cred că poate convinge și pe cei mai sceptici că poezia chiar merită citită. (Cristina Cristea)

Cumpăr-o de aici
5/5

Em Sava spune că în Fluturi și alte frunze doar s-a jucat. Dar ce frumos a făcut-o! Mi-a fost dor să citesc poezie. Cred că ar trebui să o facem mai des. Cel puțin eu nu am făcut-o suficient.
Poezia e o stare. E emoție, metaforă, joc, zâmbet și lacrimă. E iubire și dor. E trăire.
Și ce prețioase trăiri a surprins Em în acest volum! Vă recomand cartea cu drag și bucurie! Fiecare avem nevoie de poezie în viața noastră 

24. Eu. Și atât de Aura B. Lupu

Pentru o perioadă, Aura iși încredințează trăirile jurnalelor, după care iese la iveală cu un verb decis, provocator. ,,Mai am momente cand plâng, scriind. Dar, de cele mai multe ori, e de bucurie. Că pot manifesta ceea ce simt. Că pot impărtăși ceea ce gandesc. Și, mai ales, că pot exprima ceea ce sunt: Eu. Și atât.”

Cumpăr-o de aici
5/5

Da, romanul Eu. Și atât  de Aura B. Lupu este un roman curajos, iar faptul că este inspirat din fapte reale îi dă o forță și mai mare. 

Alisa este o supraviețuitoare a violenței domestice. Singură cu doi copii mici se vede nevoită să plece în străinătate pentru a câștiga ceva bani. Un scenariu atât decunoscut în România de azi, nu-i așa? Doar că în loc să ajungă să lucreze la curățenie, cum i s-a promis, ajunge pe mâna unor traficanți de persoane. Din nou, prea familiară această poveste. Prea reală și cruntă. Ce se va întâmpla cu Alisa? Va reuși să se salveze? Iubirea pentru copii poate să îi dea puteri nebănuite? Toate acestea ni le spune Aura B. Lupu, în stilul ei inconfundabil, dulce ardelenesc și autentic. Mi-a plăcut foarte mult cartea! E neiertătoare și plină de realitatea de azi și din ultimele decenii din România. V-o recomand!

25. Șotron pe zăpadă. Let it Snow

Antologia SIONO îți povestește despre iarnă, o iarnă atipică ce cuprinde tradiționalul și neconvenționalul între aceleași coperte. Te invită la gura sobei cu o lectură fascinantă, care-ți va deschide ferestre narative, acoperite de albul hibernal. Îți strecoară în buzunare căldura – atât ca metaforă, cât și ca temperatură.

Cumpăr-o de aici
5/5

Șotron pe zăpadă este antologia SIONO în care apare și povestirea mea – Călătoria. Am citit toate povestirile cu mare drag și mă simt onorată să fac parte dintre autori. Vă recomand să ne descoperiți pe fiecare!

Aceasta este lista mea cu cărțile pe care le-am citit în 2021. Nu este spectaculoasă, dar are titluri minunate în ea. Sper ca anul viitor să fie unul mai bun, cel puțin din punct de vedere literar, însă mă bucur că am avut din nou ocazia să citesc cărți bun și foarte bune!

Vă spuneam la început că voi face și un top personal, așadar iată-l!

Top 3 personal

Fără o ordine anume, nu există locul unu, doi sau trei, toate mi-au plăcut în mod deosebit, acestea sunt cărțile anului 2021 pentru mine:

  • Pasagerii de Monica Tonea
  • Grădina Sofiei de Suzănica Tănase
  • Noi contra voastră de Fredrik Backman

Sper că v-a făcut plăcere să citiți această retrospectivă literară! Vă doresc lecturi minunate și inspirate în anul care vine! Voi aveți un top personal al acestui an? Și dacă da, îl aștept cu drag în comentarii!

Voi cei care sunteți abonați la newsletter, nu uitați de cuponul de reducere de la carturesti.ro, special creat pentru voi! Să vă fie de folos și bucurie! Mai e valabil doar câteva zile 🙂 Profitați!

#monasimon

Related Posts

19 thoughts on “Cărți citite în 2021 și un top 3 personal

  1. Ma bucur ca am citit si eu cateva ditre aceste titluri, iar altele sunt pe lista, cum ar fi Pasagerii Monicai Tonea, care m-a cucerit cu Piatra de hotar, acum o vreme. Lecturi minunate in continuare! <3

    1. Îți mulțumesc foarte mult, Ana! Vei iubi Pasagerii, garantat! E o carte minunată și mă simt onorată să știu că e scrisă de Monica! Lecturi minunate și ție! Te îmbrățișez!

  2. O listă minunată! ❤️ Am si eu vreo 3 titluri bifate din ea. Din păcate, în acest an nu am reușit să citesc foarte mult, însă, un top mi-am alcătuit: Laur-Evgheni Vodolazkin, Alesul – Thomas Mann și Dinți de lapte.

    1. Îți mulțumesc, Dana! Nici eu nu am reușit anul acesta să citesc mult și nu am nicio explicație de ce. Așa a fost să fie 🙂 Laur mi-a plăcut și mie foarte mult! Iar pe celelalte două le am pe wishlist de multă vreme, sper să le vină timpul cât de curând. Te îmbrățișez și lecturi minunate să ai!

  3. Eu am 48 de cărți citite, 47 pe Goodreads căci Pe cărări românești, penultima carte citită, nu e listată. Încă nu m-am gândit la un top, dar cu siguranță o să îl fac în zilele ce vor veni.

    1. Excelent an literar, Diana! Abia aștept să îl descopăr. Sper să reușești să faci o listă. Bine, mă uit și pe Goodreads, dar orișicât 😊❤
      Acum citesc și eu Pe cărări românești. Cred că o voi termina anul acesta, dacă da, voi edita 😊
      Te îmbrățișez 🤗

      1. Sigur o s-o fac, printre picături, am o perioadă mai aglomerată acum, dar e în cărți 😀 Abia aștept să aflu părerea ta și despre Pe cărări românești, mie mi-a plăcut tare!

        Te îmbrățișez și eu 🤗

        1. Eu am terminat Reverie și mi-a venit să o trec deja în topul anului. Este o carte care mie îmi vorbește mult. Știam că o să o iubesc și nu m-am înșelat! Sper să o termin curând. ❤️ Așteeeeept list ta! ❤️ 🤗

    1. Îți mulțumesc mult! E faină cartea Aurei, merită categoric citită. Iar stilul e al ei, atât de cunoscut de pe blog, deci sigur îți va plăcea! Te pup!

    1. Îți mulțumesc, Aura dragă! Mă bucur că ți-a plăcut semnul de carte! ❤️ Cât despre romanul tău, ți-am mai spus este foarte bun! Real și autentic și cred că ar trebui citit de toate femeile aflate în situația Alisei. Te îmbrățișez!🤗

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *