Nescrisele mele

Să spunem sau să presupunem

Să spunem sau să presupunem că te-ai săturat de fasole. Deși ai consumat-o ani buni și ți-a fost prietenă mereu, gata! Te hotărăști că nu o mai vrei. Motivele sunt multe și diverse. Unele le simți prin intestine, altele le-ai citit pe net și prin articole “dăștepte”. Ai mai învățat câte ceva la școală, dar să o spui pe aia dreaptă, ai cam uitat. Că prea iubeai fasolea, încât să asculți cu inima deschisă tot ce se vorbea de rău despre ea.

Dar, gata! Te-ai hotărât. De data asta pe bune. Că ai mai avut tu tentative, dar puteai să juri că ai de a face cu fasolea fermecată și vrejul ei te ținea așa strâns în mreje, că nu ai putut-o părăsi.

Însă, să spunem sau să presupunem că reziști o tură a Soarelui. Când vine Luna stai cu ochii agățați în tavan și nu te gândești la fasole. Nu vrei. Că așa ți-au spus oamenii deștepți sau cei alergici la fasole.  Că e bine să nu te gândești la asta. Că mintea ta nu poate procesa interdicțiile. Așadar nu e bine să-i spui “Nu mai mănânc fasole!”, că atunci doar iahnia cu ciolan o să o simți în inimă. Cică trebuie să gândești pozitiv și să nu folosești deloc cuvântul fasole. Să-l înlocuiești cu un cuvânt care îți face plăcere. Să-l zici și cu voce tare, dacă e cazul, doar nu care cumva să mai spui: vreau fasole!

Și să mai spunem sau să presupunem că fac eu asta toată ziua de ieri. Am înlocuit vreau fasole cu vreau să scriu. Și mă învârt în stânga și-n dreapta, tot repetând vreau să scriu, că și vecinii mi-au recomandat: scrie o dată! Ce mai aștepți? Cred că au crezut că am chemat Armata Roșie la ceai. În fine, azi îmi iau cafeaua, mă uit la ea cum tânjea după fasole și șoptesc văicărit: nu, eu vreau să scriu… Dar înainte de asta, mă pun să citesc.

Ei! Nu mai spun și nu mai presupun. Este purul adevăr. Din trei texte citite, toate vorbeau despre cât de bună e fasolea. Fasole și iar fasole. Mă mut pe comentarii, aceeași poveste. Persoane care au savurat o porție de fasole și împărtășeau cu noi senzația de burtă plină. Mă mut pe Facebook, că acolo nu prea găsești poze cu fasole. Fir-ar a dracu’ potriveală. Fix azi, văd două poze cu fasole, una în lingură, dusă la gură, zău! Alta în farfurie, neîncepută, stând răbdătoare pe masă, așteptând să fie mâncată.

Așa că mi-am înghițit cafeaua rămasă și am zis printre dinți: vreau să scriu! Apoi, m-am pus frumușel și am scris despre… fasole!

Vreau să scriu… vreau să scriu… vreau să scriu…

 

Colorată, veselă, optimistă și extrem de pasionată; pe numele meu, Mona. Scriitor, Blogger, Coordonator Club de Carte QUARTO, Editor Editura QUARTO. O Nefirească încadrată perfect în Firesc.

23 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *