Splendida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini

Splendida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini este o carte care m-a scos din zona de confort. Recunosc, deși am văzut-o amintită de foarte multă lume și am citit câteva impresii despre ea, nimic nu m-a convins cu adevărat să îi dau o șansă. Însă, luna trecută am acceptat o provocare de pe un grup de carte, o competiție de lectură între două echipe. Din nefericire, echipa din care am făcut parte a pierdut, așadar am primit fiecare membru o “pedeapsă” literară. Lecturarea acestui roman a fost pedeapsa mea. Pe care am îndeplinit-o, chiar dacă la început am fost foarte sceptică.

Sursa: libris.ro

Splendida cetate a celor o mie de sori este o poveste de iubire, de prietenie și de sacrificiu. Acțiunea este plasată în Afganistan, într-o perioadă istorică care a zbuciumat din temelii această țară. Ocuparea sovietică, jihadul, războiul civil și regimul totalitar instaurat de talibani. Pe acest fundal autorul ne oferă povestea a două femei, Mariam și Laila.

Am ales să vă spun părerea mea despre această carte, pornind de la o parafrază a unui citat din roman: Prietenia pentru bărbați e ca soarele. Știu că este acolo, se bucură de razele lui, dar nu se opresc să se uite direct la el.

Este o carte destul de tulburătoare, scrisă extrem de simplu și de firesc. Nu pot spune că m-a surprins sau că m-a emoționat peste măsură, însă descrie un adevăr, luptă, nedreptate, tristețe, cruzime și lipsă de libertate. În special soarta femeilor, ființe considerate nefolositoare, demne de dispreț, bunuri neglijabile.

Mariam este un copil din flori, o așa zisă harami, o “vină” care i se va tatua de la naștere în suflet. Ca urmare a unui lanț de evenimente tragice și decizii determinate de naivitate și suferință, ajunge să se mărite la vârsta de 15 ani și calvarul îi începe. Burqa o va feri de ochi curioși sau compătimitori, de oameni. Sub ea, Miriam își va purta semnele abuzului, suferinței și resemnării în fața unui destin crud, fără a fi știută de nimeni.

Laila o fetiță din vecini, născută deodată cu primele picături de sânge vărsat de Miriam din violența soțului ei, are un început de viață diferit de femeia care va ajunge să însemne atât de mult pentru ea. Crește cu încredere în ea, în propriile forțe, i se oferă educație și înțelegere și cunoaște iubirea pură, completă, care poate fi simțită doar de inimile tinere.

Poveștile și cursul vieții li se intersectează în mod neașteptat și tragic, iar împreună vor cunoaște durerea și iubirea, deznădejdea și speranța.

Adevărul descris de autor nu e unul care există doar într-un asemenea regim sau în țările islamice. Este unul omniprezent. Exact ca soarele care știm că e acolo, dar nu ne oprim niciodată să îl privim în față. Pentru că pentru a face asta ar trebui să privim în spatele ușilor închise. Din fiecare colț de lume.

Violența în familie, abuzul, viața sub teroare nu sunt determinate de legi, fie ele și fundamentaliste, ci de natura unor brute care se vor a fi numiți oameni. Soarta femeilor din societatea afgană, mai ales în acea perioadă, este una cumplită. Și cu toate acestea ele continuă să spere, să fie mame, să iubească și să se lase iubite. Și uneori au norocul să găsească și persoana care să o facă!

Recunosc, sfârțitul cărții mi-a displăcut. A fost prea romanțat pentru mine și parcă a umbrit veridicitatea poveștii prezentate. Dar soarele răsare nestingherit oriunde. Fie că te uiți la el sau nu, el își vede de treaba lui. Chiar și în locurile măcinate de orori și tragedie.

” Nici c-ai putea să socotești acele luni ce-i strălucesc pe-acoperișuri  Sau miile de sori splendizi ce i se ascund după ziduri.”

Cartea Splendida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini o puteți comanda de pe: LIBRIS, CĂRTUREȘTI sau CARTEPEDIA. Eu v-o recomand cu drag!


*linkurile din articol, folosite ca îndemn de achiziționare a cărților sau a produselor, sunt linkuri de afiliere. Asta însemnând că eu primesc un comision dacă alegeți să cumpărați o carte folosind aceste linkuri. Prețul este neschimbat pentru voi, doar că pe mine mă ajutați printr-o simplă alegere să obțin mici comisioane la vânzare.

7 thoughts on “Splendida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini

  1. Mă bucur că ți-a atras atenția! Eu ți-o recomand. Cred că chiar ți-ar plăcea. Se citește extrem de ușor, dar subiectul este tulburător. Sunt curioasă și eu de celelalte cărți ale autorului.
   Sărbători minunate îți doresc! ?❤

 1. Mona, îmi place tare mult noul template al site-ului tău. Nu-mi dau seama exact ce s-a schimbat, dar fontul e foarte lizibil și spațiat, o plăcere să citești. Splendida cetate e pe lista mea pentru 2020. Am citit anul acesta ‘Și munții au ecou’, de același autor, mi-a plăcut foarte tare. Crăciun fericit!

  1. Mulțumesc mult, Mădălina! Sărbători minunate și vouă! ❤
   Mă bucur că se observă diferența și că e în bine. Mi-am făcut curaj și mi-am schimbat tema. După câteva încercări, am găsit-o pe aceasta și mi-a plăcut tare mult. Sunt încântată că vedeți și voi la fel, că uneori am impresia că văd altfel un site când sunt simplu vizitator decât pe al meu 🙂
   Te îmbrățișez tare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *