Când înflorește liliacul de Martha Hall Kelly (recenzie)

Când înflorește liliacul de Martha Hall Kelly

Editura Litera

Când înflorește liliacul de Martha Hall Kelly este o carte pe care nu o vei uita după ce o citești. Este un roman care împletește povești și vieți reale și ne oferă o bucată de istorie, dar și de destine.

Un roman puternic, care îți întoarce stomacul pe dos. Imposibil să-l termini fără a vărsa o lacrimă…

Khadija Moussou – ELLE

În septembrie 1939 trupele naziste invadează Polonia. Din acel moment pentru trei femei, complet opuse și locuind în țări și continente diferite, începe cea mai cumplită și aspră iarnă. Una care avea să se sfârșească în 1959. Cel puțin povestea pe care ne-o oferă Martha Hall Kelly se oprește în acel an.

Liliac girls sunt personaje reale, scriitoarea făcând o muncă de documentare remarcabilă, acesta fiind și marele atu al acestui roman de debut. Întâmplările ne sunt prezentate din perspectiva celor trei eroine, oferindu-ne un tablou despre puterea necunoscută a femeilor de a schimba istoria, căutând mereu iubirea, libertatea și o a doua șansă.

Caroline Ferriday

Caroline este o fostă actriță americană, marcând câteva succese pe Broadway. Renunță la cariera ei și se dedică muncii de voluntară la Consulatul Francez din New York, strângând donații pentru copiii orfani din Franța.

Războiul din Europa îi va schimba încet, încet cursul vieții, însă dorința ei de a ajuta se va păstra intactă până la sfârșit.

Herta Oberheuser

Este numele real a singurului medic femeie din lagărul de la Ravensbruck. Din 1940 până în 1943 a condus numeroase experimente pe prizonierele din Ravensbruck și le-a eutanasiat pe cele care nu erau de interes. Femei în vârstă, gravide sau prea bolnave. “Pacientele” care au supraviețuit au rămas cu numeroase infirmități și sechele. Acestea sunt cunoscute în istorie sub numele de Iepuri.

A fost judecată la Nürnberg pentru crime împotriva umanității, însă scapă de spânzurătoare și este condamnată la 20 de ani de închisoare. Această sentință va fi redusă, din motive destul de incerte, la cinci ani. Herta va ieși din închisoare și va continua să practice medicina, ca medic de familie, până ce va fi deconspirată și își va pierde definitiv dreptul de liberă practică.

Kasia Kuzmerick

Kasia este un personaj inspirat din povestea uneia dintre deținutele poloneze de la Ravensbruck. Ea ajunge să fie închisă în lagăr după ce intră în Mișcarea de Rezistență din Polonia și este prinsă de către naziști. Din păcate, prin decizia ei de a se revolta, de a încerca să lupte, le condamnă și pe mama și sora ei la aceeași soartă. Împreună vor ajunge în lagăr și tragedia va începe.

Ce se întâmplă cu cele trei eroine? O femeie singură dedicată carității, o victimă a Holocaustului și un medic abrutizat, cum ajung să se intersecteze și cum își vor influența viața?

Asta veți afla citind romanul Când înflorește lililacul de Martha Hall Kelly. După cum am spus, o carte bună, un subiect tulburător și o poveste care merită cunoscută.

În timp ce citeam acest roman, ceva m-a deranjat. Am avut adeseori senzația că personajele nu sunt credibile, că sunt ușor forțate. Știind că e vorba de persoane reale, fiind conștientă că Martha Hall Kelly a făcut o documentare excepțională și a reușit să redea cu minuțiozitate întâmplările, nu îmi puteam explica de ce am acest sentiment.

La final, după ce am citit nota autoarei, am înțeles. Anumite evenimente sunt romanțate, scriitoarea stropește această poveste și cu bucăți de ficțiune. A făcut-o de dragul povestirii, pentru a contura cât mai frumos întregul. Acele părți mie mi s-a părut că au tras un pic în jos cartea. Că au ciobit din veridicitatea scriiturii.

Așadar, sunt curioasă să mai citesc un roman semnat de Martha Hall Kelly. Că este o adevărată profesionistă, că excelează în munca de documentare și poate reda minunat adevărul, m-a convins. Însă că poate fi și o scriitoare bună de ficțiune, nu. Povestea pe care a țesut-o ea în jurul realității șchioapătă, e scrisă naiv, parcă de către o altă persoană. Mi-ar fi plăcut mult mai mult această carte și chiar cred că ar fi fost mai valoroasă, dacă renunța la fantezie și se rezuma la a construi magistral povestea celor trei eroine,dacă rămânea doar la adevărul pe care îl cunoștea.

Voi ați citit această carte? Ce părere aveți?


Romanul Când înflorește liliacul de Martha Hall Kelly îl puteți comanda de pe: Libris, Elefant, Cărturești


Sursa foto: carturesti.ro

Related Posts

6 thoughts on “Când înflorește liliacul de Martha Hall Kelly (recenzie)

  1. Am mai auzit de ea, încă nu am ajuns să o cumpăr. Sper să ajung şi la ea cândva. Mă tentează după ce am citit la tine.

    1. Merită citită. Nu pot spune că e o carte extraordinară, dar vorbește despre un adevăr și povestea chiar e impresionantă. Poate cândva îi va veni timpul și ei. Te îmbrățișez!

  2. Mi-a plăcut și m-a impresionat mult. E încă printre cele mai bune cărți citite până acum. Ai prezentat-o minunat, mi-ai readus-o în minte de parca as fi citit o ieri și cred ca am citit-o prin 2017.

    1. Și mie mi-a plăcut foarte mult! Are și părți care m-au derutat puțin, dar cartea este una bună într-adevăr ?
      Îți mulțumesc foarte mult pentru semnul lăsat ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *