De vorbă cu cititorii: Alina Bogateanu

S-a terminat și vara și vacanța mea și a copiilor. Revin cu mare drag și cu forțe proaspete. Mi-a fost dor să scriu, am simțit lipsa cărții mele nescrise, dar o pauză uneori e mai mult decât binevenită! Sper că îmi sunteți încă și abia aștept să reîncep programul meu obișnuit.

Fiind miercuri, e momentul pentru un nou interviu De vorbă cu cititorii! Astăzi vă invit să descoperiți o persoană pasionată de lectură, căreia îi mulțumesc foarte mult că mi-a acceptat invitația și a răspuns la întrebări.

Să o descoperim pe Alina-Alexandra Bogateanu!

Sunt o fire prietenoasa, ma imprietenesc repede cu cei din jur. Cu toate acestea prefer sa imi petrec timpul liber citind, sau uitandu-ma la filme sau seriale, in loc de a iesi afara. Lucrez ca educatoare intr-o gradinita Waldorf, ceea ce inseamna ca majoritatea timpului ni-l petrecem in natura. Deci ies, dar nu fac din acest lucru o obisnuinta. Imi petrec mai toata ziua la gradinita, inconjurata de copii si asta ma incarca pozitiv. Apoi acasa intru intr-o alta lume… cea oferita de cartea pe care o citesc.

Alina Bogateanu

Îți amintești prima carte citită?

Citesc de mai bine de 20 de ani, nu mai pot spune cu exactitate care a fost prima carte citita. Insa, cu siguranta, a fost o carte de povesti.

Ce anume te-a atras la lectură?

Imi plac cuvintele, iar lectura mi-a oferit sansa de a ma hrani cu cuvinte, multe cuvinte. Mi-a oferit sansa de a calatori acolo unde nu pot ajunge, de a construi o lume, unde pot evada atunci cand simt nevoia.

Ai crescut înconjurat de cărți sau le-ai descoperit mai târziu?

Da, intr-adevar am crescut inconjurata de carti. Tati lucra la o librarie-tipografie si majoritatea zilelor de vacanta mi le petreceam in librarie sau in spate, in tipografie. Odata ajunsa acolo, eram in lumea mea. Petreceam ore intregi cu dumnealui in birou. Imi placea sa il urmaresc in timp ce aseza cartea in pagina si realiza coperta cartii.

Apoi, coboram in tipografie si stateam cu unchiul si matusa mea, acolo, deoarece imi placea mirosul de cerneala si bineinteles, aveam sansa se miros pagina proaspat scoasa de sub tipar. Ajutam la verificarea paginilor, inainte de a trimite cartea la lipit. Aveam si avantajul de a primi gratuit fiecare carte tiparita.

Libraria. Stateam acolo cu orele pierduta in rafturile ei. Mai erau zilele in care tati trebuia sa plece in tara ca sa distribuie cartile tiparite. Cu drag ma trezeam in fiecare dimineata ca sa plec cu dumnealui. Dormeam cu grija de a ma trezi la timp, ca sa nu raman acasa. Au fost cei mai frumosi ani si as putea vorbi cu orele despre acest lucru.

Ce gen preferi să citești?

Pot spune ce gen nu prefer. Cu siguranta horror, dar nici sf-ul nu ma atrage. Mai degraba ma uit la filme sf, decat sa citesc acest gen. Insa horror cu siguranta iese din discutie.

Ai scriitori preferați? Numește câteva nume!

Multi. Lynn Austen, Karen Kingsbury, Jane Austin, Alexandre Dumas, etc.

De la noi sunt de mentionat Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Nichita Stanescu, George Cosbuc. De fapt cred ca orice autor, a carui carte mi-a ajuns la suflet, a devenit automat unul dintre autorii mei preferati.

Ai un loc preferat unde obișnuiești să citești?

Citesc oriunde, insa daca sunt acasa, prefer sa citesc pe pat. E locul unde stau cel mai comod. Insa citesc cu drag si spor si in autobuz, in tren. Carti sa am, ca unde citesc nu mai conteaza.

Cand eram copil, intram la baie cu cartea si in loc sa ies ca se racise apa, schimbam apa din cada, doar ca sa mai pot citit cateva pagini. Mi-aduc aminte, ca o data m-a scos tati din baie intr-un mod foarte creativ. M-a lasat pe intuneric. Oprise lumina de la panou, ca nu mai ieseam din cada.

Si pentru ca prima dragoste sunt cartile, nu pot sa nu amintesc si ce-a de-a doua mea dragoste: MUZICA. Alaturi de carti, muzica e parte din viata, e ceea ce ma reprezinta. Am terminat 3 ani de canto – muzica clasica si m-am indragostit de nebunia si jovialitatea lui Mozart, de pasiunea lui Bach si de sensibilitatea lui Schubert. Duc dorul acelor ani de scoala si daca ar mai fi un vis, care inca asteapta sa se vada implinit, ar fi acela de a urma cursurile Academiei de Muzica.

Ce înseamnă o carte bună pentru tine?

O carte buna e o carte care transmite un mesaj, daca nu mai multe. Ultimele carti cu adevarat bune pe care le-am citit au fost: Mastile fricii de Camelia Cavadia, Scandalul si Noi contra voastra de Fredrik Backman.

Ce carte crezi că ar trebui să fie citită de toată lumea?

Biblia.

Care este personajul tău preferat?

Nu ma pot decide asupra unui singur personaj. Deoarece fiecare carte citita mi-a oferit sansa de a ma atasa de un personaj sau mai multe. Si nu pot alege doar unul singur.

Sau ai un personaj pe care nu l-ai plăcut?

Oh, da. Multe. Insa Fernand Mondego, e in top personaje pe care le urasc. Deoarece e genul de personaj care tradeaza cu usurinta si stiu cat e de dureros.

Citești tot cu atenție sau mai sari peste anumite pasaje (descrieri, detalii istorice etc)?

Depinde de carte. Insa daca e o carte care, in 400 de pagini, nu prea are dialog, atunci cu siguranta mai sar peste descrieri. Detaliile istorice nu le sar de obicei, deoarece imi place acest gen de carte. Uneori, dupa ce citesc un roman cu detalii istorice, ma simt motivata sa mai “arunc” si eu, personal, cate o privire in istorie si sa vad cum stateau lucrurile atunci.

De unde obișnuiești să îți cumperi cărțile?

Cand eram in tara, obisnuiam sa intru la librarii sau in anticariate. Am facut facultatea in Brasov, iar in timpul facultatii intram la anticariatul care este peste drum de Teartul Dramatic. Pierdeam notiunea timpului. Si acum, cand merg acasa, imi place sa dau o fuga pana acolo. Chiar in martie anul acesta mi-am cumparat Pasarea Spin si Spartacus de acolo.

In prezent cumpar mai mult online, de pe Libris si Elefant, deoarece au livrare internationala si desigur de pe Amazon.

Pe ce criterii te bazezi când alegi să cumperi o carte?

Nu am anumite criterii. Uneori ma atrage coperta, alteori titlul, iar uneori ceea ce scrie pe ultima coperta.

Obișnuiești să recitești anumite cărți?

Da. Daca o carte mi-a placut cu adevarat, e posibil sa o recitesc dupa cativa ani.

Care este cartea ta preferată din literatura română?

Este o carte de poezii de George Cosbuc, deoarece acolo am citit pentru prima oara poezia “Mama”. Cred ca e una dintre cele mai frumoase poezii din literatura romana.

Dacă există o ecranizare a unei cărți pe care ai citit-o, te uiți la ea?

Cu siguranta. Insa mi s-a intamplat si invers. Sa vad filmul si sa aflu ca este bazat pe o carte.

Obișnuiești să cumperi cărți din anticariate?

Deja fara sa stiu, am raspuns la aceasta intrebare. Imi place, deoarece cumparand cartea, primesc la pachet o poveste in plus. Povestea aceluia care a dat-o mai departe. Imi place sa imi imaginez traseul unei astfel de carti pana a ajuns la mine.

Când ai fost ultima dată la bibliotecă?

Ultima oara la biblioteca, am fost acum aproximativ un an. Am fost la Biblioteca Universitatii din Heidelberg si am avut sansa de a-mi petrece o zi intraga acolo. A fost de vis.

Împrumuți cărțile tale cuiva?

In ultimii ani imprumut mai greu. Mi-am cam pierdut curajul. Deoarece am imprumutat carti, care nu au mai ajuns la mine nici pana in ziua de azi. Si atunci prefer sa aleg oamenii carora le imprumut carti.

Poți numi o carte pe care o consideri supraapreciată?

Doar una? Cartile Irinei Binder. Si cred ca as putea adauga si Totul se termina cu noi de Colleen Hoover.

Dar un autor?

Cum deja am mentionat, Irina Binder si Coleen Hoover. Insa celei din urma ii mai acorg o sansa, deoarece cartile ei nu m-au dejamagit chiar in proportie de 100%. Insa cu Irina nu rezonez.

Dacă ai putea rescrie tu o carte celebră, care ar fi aceea?

“Mandrie si prejudecata” cu siguranta. Este una dintre cartile mele preferate.

Te interesează biografia unui scriitor?

In general imi place sa cunosc cateva date despre autorii cartilor pe care le citesc. Insa legat de aceasta intrebare, recomand “Viata secreta a marilor scriitori”. Am aflat cateva detalii picante, la care nu m-as fi asteptat vreodata.

Există o carte pe care ai început-o, dar nu ai reușit până acum să o termini? Dacă da, care anume?

In general, imi place sa citesc o carte pana la sfarsit. Chiar daca nu imi place sau ma plictiseste, o las si o termin mai tarziu, dar cu siguranta o termin. Insa, singura carte pe care nu am terminat-o nici pana azi, a fost Fluturi, vol II. Nu am mai putut. Am citit primul, insa al doilea a fost deja prea mult.

Citești și în format electronic?

Da. Citesc mai ales seara, sau la munca.

Crezi că cititul te face mai deștept?

Sper. Eu, pana acum, nu am intalnit oameni care sa citeasca si cu care sa nu pot purta o discutie “desteapta”. Cu siguranta o carte buna te transforma, te modeleaza si te face sa vezi lumea cu alti ochi.

Ai vreo carte de care nu te-ai despărți niciodată?

Biblia. Si agenda mea in care am adunat citate de-a lungul anilor.

Ce părere ai despre literatura contemporană?

Sunt multi autori talentati, autori care transmit si care te prind in povestea lor. L-am descoperit pe Fredrik Backman, datorita cartii “Scandalul” si am ajuns sa il indragesc maxim. E un om care nu scrie doar de dragul de a scrie, ci pune daruire in tot procesul de scriere al cartilor lui. Recomand de la el si continuarea cartii Scandalul, “Noi contra voastra” si bineinteles “Un barbat pe nume Ove”.

Alti autori, ale caror carti imi plac sunt: Camelia Cavadia, Mesu Andrews, Patricia St.Johns, Agnes Martin-Lugand, Lynn Austen, etc.

Obișnuiești să citești poezie?

Da. Nu foarte des, insa am momente in care simt nevoia de a ma lasa purtata de cuvinte asezate-n versuri.

Ai ales vreodată o carte doar după copertă?

Bineinteles. Imi plac cartile celor de la Harlequin, din seria Love Inspired. Ador copertele acelor carti. Si desigur romanele de fictiune istorica, biblica. Unele dintre ele au niste coperte fantastice. Le ador!

Deoarece biblioteca nu o am fotografiata, va las o poza cu primele carti achizitionate de cand sunt in Germania. Sunt cele din seria Love Inspired, de la Harlequin, serie pe care o ador.

Îți mulțumesc mult, Alina! A fost o plăcere să citesc răspunsurile tale!

Pe Alina o puteți citi și pe blogul ei: A glimpse of heaven

Sper că v-a plăcut interviul! Iar dacă doriți să răspundeți și voi, oricare dintre voi cei care citiți, intrați pe De vorbă cu cititorii. Vrei și tu? și vă aștept cu mare drag răspunsurile!


Recomandarea de azi:

Sursa foto: libris.ro

O puteți comanda de aici:

Libris, Elefant, Cărturești, Cartepedia


Poze nescrise puteți vedea pe contul meu de Instagram 🙂

*linkurile din articol, folosite ca îndemn de achiziționare a cărților sau a produselor, sunt linkuri de afiliere. Asta însemnând că eu primesc un comision dacă alegeți să cumpărați o carte folosind aceste linkuri. Prețul este neschimbat pentru voi, doar că pe mine mă ajutați printr-o simplă alegere să obțin mici comisioane la vânzare.

Imaginile: arhiva personală a Alinei

Related Posts

7 thoughts on “De vorbă cu cititorii: Alina Bogateanu

  1. Ce răspunsuri frumoase şi interesante! Să copilăreşti într-o librărie-tipografie… ah, ce vis frumos!
    E a doua oară azi când aud de cartea “Scandalul” deci e semn clar că e musai să o caut.
    Mulţumesc pentru interviul ăsta frumos, a fost o plăcere să-l citesc!
    Te pup, Mona!

    1. Și eu te pup, Potecuță! Și mă bucur tare mult că ți-a plăcut! Daaa, mi s-a părut că citesc despre o fetiță din povești. Minunat, într-adevăr!

      O Duminică minunată, Potecuță! Și… La mulți ani! 😉

    1. Eu îți mulțumesc încă o dată! Imaginea cu pianul m-a emoționat în mod deosebit, eu absolvind școala de muzică (pian) a fost o surpriză enormă să descopăr această pasiune și la tine.

      Te pup!

  2. De vorbă cu cititorii: Alina Bogateanu este unul din cele mai tari
    texte despre calatorii pe care le-am descoperit. Tine-o tot asa si continua cu asemenea detalii.
    Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *