De vorbă cu cititorii: Ionuț Iancu

Cu mare bucurie vă invit să-l descoperiți pe invitatul meu de astăzi la De vorbă cu cititorii. Nu vă voi spune mai multe, răspunsurile oferite vor vorbi de la sine! Mi-a făcut o deosebită plăcere să le citesc.

Haideți să-l cunoaștem pe Ionuț Iancu!

Blogger din 2007. Pasionat de politică, meteorologie, îndrăgostit de Radu Tudoran. A citi reprezintă pentru mine momentul acela când las toată lumea, cu bune, cu rele, în urmă și devin părtaș al unor povești fără de seamăn.

Ionuț Iancu
Ionuț Iancu, arhiva sa personală

Îți amintești prima carte citită?

Cuore, inimă de copil. A fost ca o carte a fiecărei generații a familiei mele. A trecut de la unul la altul. Apoi, în adolescență, Shogun și Elevul Dima, dintr-a șaptea.

Ce anume te-a atras la lectură?

Shogun, am încercat de vreo trei ori să o termin, eram fascinat de civilizația japoneză. Iar în Elevul Dima, dintr-a șaptea, combinația de dramă și erotism. Era imediat după Revoluție, anii 90 și descopeream o carte care vorbea necenzurat despre sexualitate.

Ai crescut înconjurat de cărți sau le-ai descoperit mai târziu?

Am crescut încjurat de cărți acasă și captivat de cea mai mare și frumoasă biliotecă, a mătușii mele, în fața căreia stăteam ore întregi, uitându-mă la fiecare titlu din ea. Și sunt câteva sute.

Ce gen preferi să citești?

Absolut orice. Alegerile mele nu țin de un gen anume ci de autori. Pe care îmi dau răgazul să îi descopăr, pentru a vedea dacă îmi plac.

Ai scriitori preferați? Numește câteva nume!

Radu Tudoran, pe care aleg să îl pun ca pe o icoană a literaturii române și pe care sper să îl văd introdus lectură obligatorie pentru elevii de orice vârstă. Apoi ar mai fi: Sfântul Ioan Gură de Aur, Stieg Larsson, Marin Preda, Eminescu, Creangă, Pleșu, Cărtărescu, Nicolae Iorga și, mai presus de orice, Simona Poclid. Un nume care poate nu spune acum multe, multora, dar a cărei scriitură, dacă ajungeți să o citiți, vă va face dependenți de ea.

Ai un loc preferat unde obișnuiești să citești?

Când eram adolescent, vara fugeam la mătușa mea care avea o curte și stăteam fie în leagăn acolo, fie în căsuța ei mică. Acum, acasă, în patul meu, străjuit de cărți.

Ce înseamnă o carte bună pentru tine?

O carte bună este o carte care te provoacă intelectual și spiritual. Care îți stârnește dileme, întrebări, controverse. Care îți dă și răspunsuri. Avem în ziua de azi atâta maculatură în jurul nostru, pe care, fie din lene, fie din necunoștință de cauză, ajungem să o acceptăm ca fiind literatură. Când, în fapt, literatura trebuie să te mistuie. Să fie ca o împărtășanie.

Ce carte crezi că ar trebui să fie citită de toată lumea?

Biblia. Începe prin a descoperi Cartea Cărților care, dincolo de valoarea ei teologică și religioasă, este cu adevărat cea mai complexă creație, cumulând în ea aproape toate genurile literare, având un vocabular complex cum nu vei mai regăsi în nicio altă scriere dar, mai presus de toate, har. O carte care te îmbogățește, care te motivează.

Apoi, Radu Tudoran (va reveni ca un laitmotiv în răspunsurile mele) Flăcările, Întoarcerea Fiului Risipitor, Dunărea Revărsată, O lume întreagă, Ultima poveste sunt cărțile pe care le-am citit în ultimele trei luni de zile. Sunt incredibile. Și nu în ultimul rând, Pescarul Nimicului. Doar căutați cartea, deschideți-o, citiți începutul și vom mai vorbi.

Care este personajul tău preferat?

Nu am personaje preferate neapărat. Îmi place croiala personajelor feminine ale lui Tudoran. Gingașe și demonic de dulci în același timp.

Sau ai un personaj pe care nu l-ai plăcut?

Regele Carol al II-lea din memoriile lui Nicolae Iorga.

Citești tot cu atenție sau mai sari peste anumite pasaje (descrieri, detalii istorice etc)?

Tot. Fidelitatea față de o carte este o formă de respect față de autorul care nu a sărit peste rânduri când ne-a dăruit-o.

De unde obișnuiești să îți cumperi cărțile?

Cel mai des, de la târgurile de carte.

Pe ce criterii te bazezi când alegi să cumperi o carte?

O carte nu o alegi tu, te alege ea pe tine. Acesta este singurul și cel mai important criteriu după care în biblioteca mea ajunge ceva. Să existe acea chimie dintre mine și ea și prima interacțiune cu ea.

Obișnuiești să recitești anumite cărți?

Mai mereu. Din două motive: recitesc ceea ce m-a cucerit și nici nu găsesc altceva mai bun acum.

Care este cartea ta preferată din literatura română?

Radu Tudoran: Flăcările și Un port la Răsărit, Pescarul Nimicului de Simona Poclid.

Dacă există o ecranizare a unei cărți pe care ai citit-o, te uiți la ea?

Da. Unele din cele mai bune filme le-am descoperit așa.

Obișnuiești să cumperi cărți din anticariate?

Am început să descopăr multe cărți de valoare în anticariate și câteva din volumele mele de suflet de acolo sunt.

Când ai fost ultima dată la bibliotecă?

Aici trebuie să recunosc că au trecut ceva ani. Ultima bibliotecă în care am intrat este Biblioteca Națională, la fostul sediul de la CA Rosetti. O clădire sublimă.

Împrumuți cărțile tale cuiva?

Nu prea.

Poți numi o carte pe care o consideri supraapreciată?

Orice carte scrisă de una din vedetele la modă acum. Oameni care au mari dificultăți de exprimare, oameni care abia reușesc să nu se împiedice de o cratimă și o virgulă, ajung să se considere și să fie considerați scriitori.

Dar un autor?

Aici este simplu. Irina Binder. Dumnezeule, ce are toată lumea de o citește pe femeia aceasta? Cred că și eu aș scrie mai bine.

Dacă ai putea rescrie tu o carte celebră, care ar fi aceea?

Aș alege să nu fac niciodată asta. Ar fi ca și cum aș batjocori altarului sufletului acelui autor, cartea sa.

Te interesează biografia unui scriitor?

Da, poate ajuta să descoperi opere ale lui care nu sunt atât de scoase în evidență, dar pot fi foarte valoroase.

Există o carte pe care ai început-o, dar nu ai reușit până acum să o termini? Dacă da, care anume?

Chiar dacă îmi poate lua un pic de timp, când mă apuc de o carte, nu mă las până nu o termin.

Citești și în format electronic?

Da. Suntem într-o epocă a tehnologiei, trebuie să ne adaptăm Am un Kindle Paperwhite pe care îl ador și pe care am stocat multe din cărți.

Crezi că cititul te face mai deștept?

Cititul trebuie să vină ca o armă în lupta împotriva analfabetismului, în primul rând. Degeaba citești dacă nu reușești să asimilezi și să înțelegi. Și, mai ales, să explici. Este o problemă majoră a societății, când peste 40% dintre tineri sunt analfabeți funcționali.

Ai vreo carte de care nu te-ai despărți niciodată?

De când a apărut, acum doi ani, țin lângă mine cu drag și dor Teatru în Stomac, o carte pe care vreau să o văd jucată pe marile scene ale teatrului românesc.

Ce părere ai despre literatura contemporană?

Foarte multă maculatură. Multă dorință din partea cititorilor de a citi ceva lejer, ușor, care să nu îi provoace sub nicio formă. Aproape că ne reîntoarcem la momentul: „câte poze are cartea asta?”. Nu în ultimul rând, ultra sexualizarea (aproape fiecare femeie scrie azi cărți erotice, deși virginitatea ei în toate formele, inclusiv intelectuală, se vădește. Iar bărbații scriu cărți despre cum să iubim femeile. Și nu, nu mă refer la Cărtărescu.

Obișnuiești să citești poezie?

Destul de puțin. Pentru mine poezia înseamnă Eminescu, Blaga, Minulescu.

Ai ales vreodată o carte doar după copertă?

Da. Convorbiri cu Regele Mihai, de Stelian Tănase. Am văzut poza Majestății Sale și a fost tot ceea ce îmi trebuia. Nu am regretat nicio clipă.

Mulțumesc pentru bucuria de a apărea pe site-ul tău.

Eu îți mulțumesc, Ionuț pentru timpul alocat acestui interviu și pentru răspunsurile oferite!

*

Pe Ionuț îl puteți citi pe Daraveri politicești cu Iancu. Pe Facebook îi puteți urmări pasiunea pentru fotografie pe pagina iiSHOOT.

*

Sper că v-a plăcut interviul! Iar dacă doriți să răspundeți și voi, oricare dintre voi cei care citiți, intrați pe De vorbă cu cititorii. Vrei și tu? și vă aștept cu mare drag răspunsurile!


Recomandarea de azi:

Sursa foto: elefant.ro

O puteți comanda aici:

Libris, Elefant, Cărturești, Cartepedia

Ofertă valabilă azi, 24 iulie 2019. Dați click pe poză și profitați de ofertă!
Sursa foto: libris.ro

Poze nescrise puteți vedea pe contul meu de Instagram 🙂

*linkurile din articol, folosite ca îndemn de achiziționare a cărților sau a produselor, sunt linkuri de afiliere. Asta însemnând că eu primesc un comision dacă alegeți să cumpărați o carte folosind aceste linkuri. Prețul este neschimbat pentru voi, doar că pe mine mă ajutați printr-o simplă alegere să obțin mici comisioane la vânzare.

Related Posts

6 thoughts on “De vorbă cu cititorii: Ionuț Iancu

  1. Ce interviu minunat. Mi-au plăcut foarte mult răspunsurile. Când am citit numele său, m-am gândit la Simona Poclid și eram tare curioasă de răspunsurile lui. Pescarul nimicului este pe lista mea, am sa o comand de pe net. Va fi lectura mea de vacanta, in august, cand plec la Balcic.

    1. Mă bucur mult că ți-a plăcut! Și eu am citit cu mare plăcere răspunsurile!
      Pescarul mă așteaptă acasă la mami. Îți spub sincer că nu mai am răbdare! Sper să scrii impresiile tale după ce o citești. Sunt foarte curioasă cum o vom percepe și simți. Fragmentele și descrierea m-au cucerit, recunosc!
      Concediu minunat să aveți, Otilia! Te îmbrățișez!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *