De vorbă cu cititorii: Roxana Clapa

Bine v-am găsit la un nou interviu din seria De vorbă cu cititorii! Astăzi o vom cunoaște pe Roxana Clapa. Blogger, mămică și nu în ultimul rând o persoană pasionată de lectură. Mă bucur mult că a acceptat provocarea mea și vă invit cu mare drag să-i citiți răspunsurile!

Să o descoperim pe Roxana Clapa!

Roxana Clapa

Bun găsit, Mona! Salutări ţie şi cititorilor tăi. Mă bucur să fiu aici, după ce am “evadat” pentru un timp din lumea blogosferică. Îţi mulţumesc pentru invitaţia de a participa la acest interviu.

Când trebuie să scriu ceva despre mine, îmi fug pur şi simplu ochii pe tastatură, mai ales că în acest moment din viaţa mea nu prea mă recunosc. M-am pierdut undeva pe drum. Eu sunt Rox, iar astăzi sunt o mamă cu job part-time. Blogging-ul, IT-ul şi cititul sunt pasiunile cu care îmi place să jonglez în timpul liber. Scriu pe Jurnal de Mămică de câte ori simt nevoia, când am o recomandare de carte sau vreau să împărtăşesc din experienţele şi cunoştinţele mele.

Roxana

Ce anume te-a atras la lectură?

Când am învăţat să citesc, mi se părea un lucru extraordinar să pot culege atâtea informaţii din cărţi. De-a lungul timpului, însă, am citit tot mai puţin. Presiunea care se punea pe noi la şcoală, lista lungă de materii, fiecare cu cerinţele ei… Toate acestea m-au determinat să mă îndepărtez. Am ajuns să citesc doar cărţile obligatorii din programa şcolară. Astăzi am libertatea de a citi ce îmi place.

Ai crescut înconjurată de cărți sau le-ai descoperit mai târziu?

Le-am descoperit mai târziu. În familia mea nu citea nimeni. Pe mama mea o mai vedeam din când în când citind, însă se întâmpla rar. Nu avea timp, nu îi era deloc uşor cu trei copii. Observam că îi place, făceam temele împreună şi când aveam vreo proză scurtă o citeam împreună.

În viaţa de adult, dar mai ales de când am plecat din țară, văd lectura ca pe o modalitate de evadare din cotidian. Vreau să găsesc timp pentru ea, chiar dacă nu-mi iese întotdeauna. Stilul de viață relaxat al irlandezilor ajută.

Ce gen preferi să citești?

În prezent, prefer ficţiunea. Uneori aleg să citesc și cărți de parenting, atunci când simt că am nevoie de ajutor în domeniu. 

Ai scriitori preferați? Numește câteva nume!

Am o listă lungă de scriitori preferaţi. De exemplu, pe Fredrik Backman l-am descoperit citind “Un bărbat pe nume Ove”. Am căutat şi alte cărţi scrise de el şi mi-au plăcut la fel de mult. Printre cei mai recenţi se numără Kristin Hannah şi Clare Mackintosh. Dacă rezonez cu stilul autorului, îmi doresc să citesc toate cărţile lui. Lista e mereu deschisă.

Ai un loc preferat unde obișnuiești să citești?

Pe canapea, la gura sobei, când vremea o permite (aproximativ 9 luni pe an), alături de un ceai irlandez sau o ciocolată caldă. 

De unde obișnuiești să îți cumperi cărțile?

De puține ori merg în librării, simt că mi-e greu să aleg dacă am posibilitatea să le răsfoiesc. Online mi se pare mult mai ușor şi mai accesibil.

Ca o paranteză: de câte ori merg în supermarket pun ochii pe câte o carte. Am rămas odată între rafturi să citesc paragrafe din Happy Mum, Happy Baby, de Giovanna Fletcher să văd dacă mi-ar plăcea să o cumpăr, dacă îmi aduce măcar un zâmbet. Până la urmă am cumpărat-o online, de pe Amazon. Genială, mai ales la acel moment când nu mai ştiam nici câte urechi am! Pot spune că mi-am început călătoria în parenting citind-o.

Pe ce criterii te bazezi când alegi să cumperi o carte?

Mă bazez pe recomandări, pe care le caut pe grupurile de carte de pe Facebook şi în recenziile de pe bloguri. Nu am rețineri, în schimb, când este vorba de autorii preferați.

Obișnuiești să recitești anumite cărți?

Nu am recitit nicio carte până acum, nu-mi place să știu ce urmează. Aş putea încadra aici şi cărţile a căror ecranizare am văzut-o deja. Am o mulțime de cărți care își așteaptă rândul, care aşteaptă să fie descoperite.

Care este cartea ta preferată din literatura română?

“Enigma Otiliei” a lui George Călinescu este preferata mea încă din perioada în care mă pregăteam pentru Bacalaureat. Ador tehnica detaliului.

Dacă există o ecranizare a unei cărți pe care ai citit-o, te uiți la ea?

Îmi doresc să văd ecranizările cărţilor pe care le-am citit de-a lungul timpului. De câteva ori mi s-a întâmplat să văd întâi ecranizarea, dar cartea nu a mai avut acelaşi impact. De exemplu, din seria Twilight nu am citit încă nimic, m-am oprit după câteva pagini ale primei cărţi, deşi am “devorat” ecranizările.

Când ai fost ultima dată la bibliotecă?

Ultima dată am fost la bibliotecă când eram la facultate. Petreceam mult timp acolo, ca orice student, cu atât mai mult unul al Facultăţii de Litere. După ce am născut, mi s-a propus să mă înscriu la bibliotecă aici, însă nu s-a concretizat din cauza distanţei.

Împrumuți cărțile tale cuiva?

Am foarte puţini oameni pasionaţi de citit în jurul meu. Dacă ar fi să le impumut, cel mai probabil le-aş da prietenilor sau familiei mele.

Citești și în format electronic?

Ador mirosul cărţilor tipărite, dar în urmă cu cinci ani mi-am cumpărat primul Kindle şi, pasionată fiind de gadget-uri, cărţile tipărite au trecut pe locul doi. Am citit cărţi în format electronic care mi-au plăcut mult şi nu m-ar fi tentat dacă le-aş fi văzut în librărie. 

Crezi că cititul te face mai deștept?

Cred că cititul oferă o altă perspectivă. Aş spune, mai degrabă, că există o legătură inevitabilă între a fi deştept şi a citi, fix in ordinea asta.

Ai ales vreodată o carte doar după copertă?

Nu am ales niciodată doar după copertă. Dacă îmi stârneşte curiozitatea, citesc descrierea şi abia apoi mă hotărăsc.

Mulțumesc mult, Roxana! Iar dacă vă tentează și pe voi, intrați pe De vorbă cu cititorii. Vrei și tu? și răspundeți la întrebări. Eu abia aștept să vă descopăr!

După cum a amintit chiar ea, pe Roxana o puteți citi și pe blogul personal: Jurnal de Mămică.


libris.ro

Profită și tu! Dă clik pe poză și alege ce ți se potrivește! Mai sunt doar 4 zile!


*linkurile din articol, folosite ca îndemn de achiziționare a cărților sau a produselor, sunt linkuri de afiliere. Asta însemnând că eu primesc un comision dacă alegeți să cumpărați o carte folosind aceste linkuri. Prețul este neschimbat pentru voi, doar că pe mine mă ajutați printr-o simplă alegere să obțin mici comisioane la vânzare.

Related Posts

4 thoughts on “De vorbă cu cititorii: Roxana Clapa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *