Grațiela Vlad: Trăiește în felul tău… oricare ar fi acela! O lecție de autenticitate de la OSHO

„Oamenii nu pot fi fericiți decât într-un singur mod: dacă sunt ei înșiși, în mod autentic” - OSHO
Trăiește în felul tău
Osho

Într-o lume bombardată de artificial, de norme nescrise și de răni, nevoia de a aparține unui grup, de a ne perverti pentru validare este tot mai des întâlnită. Ceea ce vedem în jurul nostru și, poate uneori chiar simțim în noi… este rezultatul unor răni mult prea profunde pe care nu am avut curajul să le vindecăm. Unor comenzi impregnate în ADN, care ne conduc pe nesimțite.

Astfel, din grămezile de oameni gri, triști și conformați… primim îndemnul lui Osho de a ne ridica, a trăi în felul nostru și a fi rebeli.

Grațiela Vlad

Dar cum știm cine suntem?

Aceasta este prima întrebare pe care ne-o punem fiecare într-un moment de tristețe, când suntem sinceri cu noi înșine și ne dăm voie să acceptăm suferința lipsei de autenticitate. Acest lucru face parte din evoluție și reprezintă un semn extrem de bun. Ne arată că suntem umani și că ne dorim mai mult. 

Ei bine, binecunoscutul lider spiritual Osho ne îndeamnă să renunțăm la tot ceea ce cunoaștem, să ne dezbrăcăm de tot ce este comod și să ne dăm voie să descoperim ce se află în spatele măștilor pe care le-am împrumutat, de-a lungul timpului, de la cei din jurul nostru… 

Trăiește în felul tău – Ce înseamnă să fii cu adevărat rebel face parte din colecția „Învățături esențiale” și a cunoscut tiparul la editura Litera București în 2014. Cartea se găsește în diverse ediții atât pe rafturile majorității librăriilor din țară, cât și în colecțiile librăriilor virtuale… și costă mai puțin decât o cafea de calitate.

Lider spiritual, guru sau coach de dezvoltare personală?

Volumul de față ar putea fi considerat, cu ușurință, o lectură din categoria celor de dezvoltare personală. Acest lucru se datorează în principal faptului că urmează structura logică a cunoașterii de sine și a proactivității (principiile dezvoltării personale). De fapt, această carte se adresează în mod deosebit celor care s-au săturat de conflicte interioare. 

Deși Osho este un renumit lider spiritual, cu o prezență publică destul de controversată, aș încuraja cititorul să se detașeze de figura publică a autorului și să pornească în Universul lecturii cu toată deschiderea. Principiile promovate aici nu sunt menite să ducă lectorul în vreo altă direcție decât în interiorul propriei realități. Cu alte cuvinte, ceea ce învățăm din această carte este să ne întoarcem la noi înșine, să ne eliberăm de traume și dureri prin înțelegerea superioară, sinceră și dezinteresată a realității obiective… și să iertăm. Nu din motive spirituale, ci pentru că noi înșine merităm liniștea.

No flipbox content added

De la trecut la viitor

Cartea de față se citește extrem de ușor, fiind scrisă într-un stil fluent și lejer, pe placul oricui. Se poate savura fără probleme dimineața la cafea sau seara, ghemuiți sub plapumă, la lumina caldă a veiozei.

Cele 5 capitole ne ajută să călătorim ușor prin psihicul nostru, de la trecut – căruia învățăm să îi spunem „la revedere” -,înțelegând curajul cu care ne naștem toți de a înfrunta necunoscutul și a construi familiarul și, mai departe, ținându-ne tandru de mână în timp ce ne croim un nou drum spre… viitor!

În final, învățăm diferența între natura umană, instinct și obicei, numai pentru a putea ajunge la performanța de a ne opri vocile din cap. Iar atunci când toate vocile tac, atunci când liniștea ne inundă existența… atunci suntem, în sfârșit, capabili să construim. Să ne construim pe noi înșine, după normele rațiunii pe care cu greu le puteam auzi înainte.

„Devenirea e un proces, ființa este o descoperire. Sămânța doar pare că devine copac; lucrul acesta se întâmplă numai în aparență. Sămânța avea deja copacul în ea, era însăși ființa ei (...) sămânța pur și simplu se descoperă pe sine murind în sol - renunțând la învelișul ei exterior, realitatea ei interioară e relevată”.
Trăiește în felul tău
Osho

În loc de încheiere, vă invit să vizionați și materialul meu despre cartea lui Osho:

Recomandarea cărții Trăiește în felul tău. Ce înseamnă cu adevărat să fii rebel ne-a fost făcută de Grațiela pe care o puteți citi pe blogul personal Grațiela Vlad și viziona pe canalul de YouTube Grațiela Vlad.

Mulțumim, Grațiela!

#recenziinescrise

Related Posts

9 thoughts on “Grațiela Vlad: Trăiește în felul tău… oricare ar fi acela! O lecție de autenticitate de la OSHO

  1. O recomandare deosebita. Eu am citit prima carte purtand semnatura lui Osho acum mai bine de 20 de ani, de atunci am citit cateva carti care ii contin discursurile. Consider ca sunt carti din care oricine are ce invata si imi place indemnul catre creativitate, autentic, original. Osho a fost, intr-adevar, un individ controversat, dar asta nu ma opreste sa il citesc si azi cu placere, din cand in cand.

    1. Mă bucur tare mult. Eu recunosc nu am citit nimic de la el și nici despre el 🙂 Am auzit, l-am văzut tot amintit, dar până acum nu am avut curiozitatea. Îi voi da o șansă, categoric.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *