Autoarea lui Harry Potter este, dacă nu știai, o femeie care a crezut în potențialul poveștii despre un băiat pe care trenul îl duce la o școală de magie. A crezut atât de mult încât și-a trimis manuscrisele spre 12 edituri și a fost refuzată de toate. Un an mai târziu, o a 13-a editură micuță a acceptat să îi publice prima carte, Harry Potter și Piatra Filozofală, într-o serie limitată și înlocuindu-i numele de Joanne Rowling cu enigmaticul J.K. Rowling.
De ce? Pentru că editorii s-au temut că o carte cu nume de femeie pe copertă va avea mai puțini cumpărători. Pentru că oamenii credeau atunci (în 95) că scriitorii buni sunt eminamente bărbați.
Și iată că, 15 ani mai târziu, ultimul volum din Harry Potter a ajuns să fie cea mai rapid vândută carte din toate timpurile, tradusă în 65 de limbi.
4 Comments
anasylvi
Recunosc ca nu am citit primele patru carti, am vazut doar filmele, insa am citit de la vol. 5 in sus si chiar recitit, sunt foarte bune si merita citite la orice varsta. Despre aberatiile cu carti anti-crestine nu mai zic nimic, unii pur si simplu au ramas blocati in Evul Mediu. Mi-au placut mult si filmele, au fost bine realizate, desi e clar ca nu vor putea sa redea complexitatea cartilor, dar spre deosebire de alte productii nu au denaturat actiunea din carti,
Mona Simon
Și mie mi-au plăcut foarte mult. Le-am citit de curând pe toate, și recitit unele volume. Filmele nu le apreciez foarte mult, dar cum am mai spus au și ele părțile bune. Și actori buni. M-am uitat la ele cu plăcere, totuși. 🙂
Dana
Încă nu am bifat această serie, poate o voi face și eu cu copilul meu. Pare o experienta minunata!
Pingback: