
Mi-a căzut dimineață în cap(ul) patul(ui), raftul cu cărți de deasupra lui. A patului, dar, însă și a capului, se înțelege. La ce durere m-a luat, putea fi vorba și de pat până la urmă. În fine…
M-am ridicat (din pat de data asta) și mi-am agățat privirea direct de oglinda cu cui din cameră. Nu mică îmi fu mirarea să văd cum flutura pe post de pălărie o carte de povești de zici că aveam un fund (pe cap) de barcă de hârtie. Dar cui să-i mai ardă acum de râs?
Și numai ce aud din spatele meu o voce Bar(it)onală:
O, domni cu ifose, aflați acuma
Că înțelepților le place gluma.
M-am uitat în stânga și-n dreapta, renunțând cu totul să mai casc gura-n oglindă. Dacă aș mai fi făcut-o un pic, aș fi văzut că cum, necum, s-a produs în mine o mare transformare! A lovit cartea capu’ și capu’ patu’ și am devenit Librarul cu papion!
Librarul cu papion este prima librărie dedicată copiilor din Timișoara. Este un concept care imbină nevoia de lectură cu cea de relaxare, nevoia de a răsfoi cărțile cu nevoia de joacă și creativitate. Acum și online-www.librarulcupapion.ro (Sursa: Librarul cu papion, Facebook)
Dar eu habar n-aveam încă! Eram mult prea preocupată să caut domnii cu ifose pe dimprejurul meu. Pe cuvânt de ce vreți voi, niciun picior de domn sau nedomn nu a mai călcat în dormitorul meu de când m-am măritat. Cu excepția domnului meu, se înțelege! Căruia îi lipsesc cu desăvârșire ifosele, vă asigur!
Am devi(n)at, ca Pomul înăurit, spre cărțile pentru copii care m-au trezit într-un mod atât de original și mult mai devreme decât mi-am propus. Pentru că dacă știu ceva cu certitudine, apoi este un singur lucru. Când pătrunzi în lumea poveștilor, totul este de povestit! A fost odată ca niciodată e ca o poartă magică care te invită să-i treci pragul și dintr-o dată imposibilul devine posibil.
Mi-am suflecat mânecile și am început să le iau una câte una. Cum lectura lor mi-a fost o reală plăcere și îmi este în continuare, de fapt, am văzut întreg universul din spatele coperților. Deci am început să le orânduiesc ca pe copiii care așteaptă cu nerăbdare poveștile de weekend propuse și povestite de Librarul cu papion.
Și în ordinea numerelor de pe tricou le-am pus cât de bine am putut la ora respectivă. Să nu uitați că abia ce mă dădusem (forțat) jos din pat. Nici spălată pe dinți nu eram și când există chiar și Ziua spălatului pe dinți la Zoo, credeți-mă că a fost un amănunt care a contat!
De exemplu Mama-zână a luat-o pe Ella și duse au fost până s-au lipit de perete. Iar dacă ar fi știut deja să facă vrăji cred că p(r)af și pu(f)lbere s-ar fi ales de toate strădaniile mele!
Furnica și porumbița s-au așezat confortabil pe genunchii frumoasei Heidi, fetița munților. Gaston Tomberon, eroul din Aheron a deschis repede Umbrela să îl ocrotească pe Omul din tinichea din Vrăjitorul din Oz, când Gulliver nu-și dădu seama și ni se alătură direct din Țara piticilor și era cât pe ce să facă nefăcuta aia, să se ușureze, adicătelea, peste toată suflarea livrească, deși aveam cred că vreo trei exemplare din Vreau să fiu pompier. Și nici nu ardea nimic. Doar eu de nerăbdare să-l prind cu mâța-n sac pe bar(it)on!
Da, a fost nevoie să îl văd pe Pinocchio pentru a ști exact cu cine am de-a face!
Dragi prieteni de carte, părinți și copii deopotrivă,
-Am în mână una dintre cele mai îndrăgite cărți ale copilăriei, Aventurile baronului von Münchhausen! Există cineva care să nu-l cunoască pe vestitul baron?
De la el am învățat să fim atenți când ne legăm calul, mai ales când zăpada e maaaareeee, să nu care cumva să o facem de morișca de vânt de pe turla bisericii.
-Eu vizitându-i pe yahuni, care erau niște cai mult mai înțelepți ca oamenii, îmi vine greu să cred că așa ceva este posibil! se grăbi să-mi dea replica Gulliver.
-Sau cum, vezi Doamne, l-am dus unul dintre noi, în hățuri legați la sanie, până în St. Petersburg! săriră la unison lupii din Cei trei purceluși, Capra cu trei iezi și inclusiv cel din Un mieluț la cină.
Până să mă dezmeticesc, Nils Holgersson care în sfârșit reușise să iasă de sub așternuturi, începu a striga cât îl țineau plămânii lui de-o șchioapă:
-Eu care am călătorit în întreaga Suedie pe spatele gâscanului meu Martin, pot spune cu mâna pe inimă că este imposibil să zbori pe ghiulea de tun și, mai mult, să sari de pe una pe alta!
-Da, șopti cu sfială Micul prinț. Eu îndrăznesc să spun că, dacă Luna seamănă, doar un pic cu planeta mea, nu strălucește totul ca argintul pe ea și în niciun caz nu e posibil să te cobori de pe ea cu ajutorul unei funii!
Iepurele Alb se ridică cu emfază și făcând o plecăciune spuse:
-Cu atât mai puțin probabil e să trebuiască să scoți la pășune în fiecare dimineață un roi de albine! Mă scuzați, continuați!
-Dar, Iepurașule, se grăbi Alice să intervină! Nu ții minte modul miraculos în care a fost salvat Bilețel în Țara minunilor? Și îi făcu discret cu ochiul.
-Eu nu contest Șansa lui Bilețel! Eu mă alătur celorlalți în a afirma că poveștile baronului sunt de-a dreptul mincinoase!
Am vrut să îl țin cât mai strâns, că îl știam de pișicher, și să îi spun povestea. Însă nici nu am apucat bine să mă dumiresc cu tot ce se întâmpla, când îl văd că se proțăpește falnic în fața adunării de cărți ilustrate și făcând o plecăciune cu nasul în poala mea începu:
Erus care abia ce se întorsese din Valea Recunoștinței îl aprobă cu un zâmbet larg. La drept vorbind pe mine chiar m-a bufnit râsul să îl văd atâta de serios pe baron.
-Mai departe scrie-n carte, baroane! Acum poți să iei locul lângă colegele tale tipărite.
–Vă poftesc, așadar, să descoperiți aventurile mele și vă asigur că o să petreceți cât se poate de bine. Iar pentru astăzi, mă înclin în fața domniilor voastre și a Librarului cu papion, dorindu-vă o zi rodnică în povești!
Brusc, am început să realizez. Capu’-patu’-raftu’-(im)pactu’. De cu seară mă gândisem câte titluri minunate am adunat pe acest raft poveste din casa mea. Și mă întristasem nițel că nu mai puteam să-l vizitez pe Librarul cu papion în căsuța lui, în librăria pentru copii.
A fost nevoie să-mi cadă, la propriu, cartea-n cap, pentru a realiza că el e doar la un click distanță. Iar cele mai frumoase povești pentru copii se găsesc în librăria online!
Și ca la un semn, toate poveștile m-au auzit. Sub bagheta deloc priceputului dirijor-tenor Apolodor au început să sară la locul lor, respectând regulile unui DoMino(r) perfect, cu tot cu raft, dar nu cu pat.
Pe el m-am așezat eu zâmbind, fiind foarte mândră de ele! Era clar că au preluat înțelepciune și creativitate de la librar! De ce? Pentru că doar el asociază cărților jocuri inteligente care le dezvoltă copiilor logica, limbajul, creativitatea, spațialitatea, răbdarea și perseverența.
Când era gata să cred că am revenit în real, am auzit-o pe Alice în timp ce îl consola pe baron, care parcă, parcă, se îndoia de acuratețea cu care și-a relatat aventurile. Și ascultându-i cuvintele mi-am imaginat că sunt și eu sora ei și toți copiii mari ai lumii…
În cele din urmă și-o închipui pe această surioară a ei cum avea să fie cândva, când va crește mare și va fi o femeie în toată firea; și-o închipui păstrând, de-a lungul anilor maturi, aceeași inimă simplă și iubitoare ce o avea în copilărie; își închipui cum va aduna în preajmă-i alți micuți și cu poveștile ei năzdrăvane- poate chiar cu Aventurile tale baroane sau cu visul din Țara minunilor- le va aprinde luminițe în ochi, și cum va lua parte la mâhnirile lor, oricât de neînsemnate, și la curatele lor bucurii, amintindu-și propria ei copilărie și fericitele zile de vară.
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2021
Am subliniat titlurile aflate pe site-ul Librarul cu papion, pentru că am cam aplecat cam multe litere în acest text, de la cuvinte cheie, la citate din îndrăgitele cărți ale copilăriei…
Sursa imagini: librarulcupaion.ro și pagina de Facebook și editate personal cu canva.com
Suntem multe. Mereu alerte, mereu împreună. Avem un dans al nostru continuu, care ne oferă armonie. Însă nu ne obosește. Nimic nu ne-ar putea vreodată obosi. Noaptea, când casa doarme și liniștea vorbește, atunci ne relaxăm și ne transformăm în vise. Așa suntem noi. Simple gânduri care se întrepătrund. Eu m-am născut într-o zi de primăvară. Am apărut pe neașteptate și aparent fără mare importanță. Un trecător. Da, sunt multe gânduri trecătoare. Apar brusc și dispar la…
Mi-a plăcut întotdeauna să călătoresc. Cred că totul a început de la faptul că părinții mei nu aveau cu cine să mă lase pe timpul vacanțelor. Așadar am fost trimisă în tabere de la vârsta de doi ani. Eram nelipsită la Năvodari, Eforie Sud, Predeal, Bușteni. Dacă nu mai erau tabere din care să aleagă, eram împachetată frumos și transportată la bunici. De acolo veneam pleznind de sănătate cu un bagaj de povești și năzdrăvenii demne de…
M-am îndreptat hotărâtă spre bar. Voiam doar să plătesc și să plec acasă. Era vineri seara și ieșisem cu un grup de prieteni. De mult nu mai aveam acest obicei. Atmosfera plină de veselie, dar ușor aglomerată, mă obosise puțin. În timp ce așteptam, un tablou de deasupra rafturilor mi-a atras atenția. Am început să râd involuntar și probabil era un râs așa de neașteptat și de sincer, încât mi-au dispărut ca prin farmec câțiva ani și…
S-a încheiat Spring SuperBlog 2018! Impresiile și concluziile mele le voi împărtăși cu voi, după ce se vor da toate notele și voi afla și clasamentul final. Azi vreau să vă mulțumesc. Ați continuat să fiți alături de mine, să mă citiți, să mă încurajați. Advertorialele, fie ele și creative, nu sunt o lectură care să se muleze pe toate sufletele. Cu toate acestea, mi-ați apreciat în continuare cuvintele, așadar, vă mulțumesc! Abia aștept să continuăm să…
De fiecare dată când aleg să spun o poveste mă gândesc cum să încep. Contează începutul. În orice. Primul cuvânt, prima pagină, prima impresie. De data aceasta am simțit că trebuie să fac alfel. Mi-am imaginat că am o cutiuță de bijuterii muzicală pe care atunci când o deschid, pe lângă acorduri se aud și cuvintele mele încă nescrise. Deci am ales să las notele muzicale să le scrie. Să se așeze fiecare pe portativ, în timp…
De curând am recitit Călătoriile lui Gulliver de Jonathan Swift. Recunosc că am cumpărat-o pentru copii. Cine nu-și amintește de Țara piticilor sau a uriașilor? Am văzut și desene animate, am avut și cărți ilustrate special pentru copii. Călătoriile lui Gulliver este o carte de suflet, doar că nu este una pentru copii! Da, romanul lui Jonathan Swift este considerat pe nedrept o scriere pentru copii. Recitind-o acum, nu doar că nu-mi venea să cred câte nuanțe…
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Ce periplu frumos prin lumea cărților ❤️ a fost o bucurie, mi-a trezit multe, dar multe amintiri ❤️
Mă bucur tare mult că ți-a plăcut, Diana! Și eu scriind am zâmbit de dragul amintirilor. Te îmbrățișez și îți mulțumesc! ❤🤗
❤️
Mona, minunate titlurile alese, tare frumos le-ai condimentat pe parcurs. Mi-a fost drag să citesc!
Mulțumesc tare mult, Mari! Te îmbrățișez!
Chiar daca este doar scris, mi te inchipuiam povestind de pe balansoarul tau. Ai puterea asta dincolo de litere. Felicitari!😘🤗
Îți mulțumesc din suflet! Mi-au fost cu adevărat bucurie cuvintele astea! Te pup!
O lume minunata de povesti… Mi-ar placea sa se reediteze o parte dintre cartile copilariei mele, care nu se mai gasesc, din pacate. Dar sunt si foarte multe carti noi minunate de descoperit!
Lumea poveștilor este cu adevărat minunată! Și, da! E excelent că sunt mereu noi și noi cărți de descoperit. Eu m-am bucurat tare mult când le-am găsit în stoc pe tpate cele clasice despre care am amintit. Faptul că se găsesc atât de ușor e încurajator și…bucurie! Sunt însă câteva titluri care m-au fascinat când eram mică și nu mai sunt disponibile nicăieri. Dar poate cândva se vor reedita. Te îmbrățișez, Ana și îți mulțumesc!