Scandalul și Noi contra voastră de Fredrik Backman (recenzie)

Scandalul
Noi contra voastră

Noi contra voastră de Fredrik Backman

Am ales să vorbesc despre aceste două cărți împreună. Bineînțeles că pot fi citite și separat, dar cred că atunci când sunt menite a fi un întreg, e de preferat să le vedem și noi așa. Scandalul este primul roman din așa-numita serie Beartown, continuarea fiind evident Noi contra voastră. În februarie 2020 Fredrik Backman a anunțat și apariția unui al treilea volum anul acesta. 

There WILL be a third book in the "Beartown" series. I'm writing it right now, and it will be published in 2021 (beginning with Sweden, and thereafter most other countries where the first two books were published, but I have no idea yet what exact month in each country). The first two books in the series were called "Beartown" and "Us against you". The title of the third book is, roughly translated from swedish, "Those who run towards fire", but I don't know what the exact title will be in each country.
Fredrik Backman
Scriitor
No flipbox content added

Scandalul de Fredrik Backman

În Scandalul, Backman ne invită în Björnstad (Beartown), un oraș-comunitate, pierdut pe harta Suediei. Un oraș care se luptă să supraviețuiască, pe care mulți îl părăsesc sau nici măcar nu-i știu numele, în care locuitorii se luptă să trăiască în condiții economice tot mai vitrege. Dar care are o singură inimă care bate pac, pac, pac. Neîncetat. Bate pentru hochei.

Da! Mândria, speranța și salvarea acestei comunități a fost clubul de hochei de așa de multă vreme, încât ursul de pe tricourile jucătorilor trăiește în sufeltul fiecărui locuitor. Indiferent de vârstă. În Björnstad nu există altceva. Björnstad e hochei, e orașul urșilor.

De aceea, atunci când echipa de juniori se califică în finala Campionatului Regional de hochei și urmează să joace cu rivalii lor din orașul învecinat, Hed, toată suflarea respiră acest sport. Poate părea de neînțeles de ce o partidă dintre niște copii, practic, ar avea așa o mare importanță, însă într-un oraș ca Björnstad, este ceva capital. O victorie ar însemna ca numele lui să fie din nou în atenția politicienilor. O echipă care să ajungă la Naționale dintr-o zonă uitată de lume, ar însemna investiții, noi ocuri de muncă, speranță, viață!

Iar în acel an, totul pare a fi de partea lor! Că vor câștiga!

Vedeta echipei, Kevin, face o alegere și o greșeală care vor schimba viața tuturor. Pentru totdeauna. Dă o petrecere înainte de marele meci, unde participă taotă echipa și o mare parte dintre liceeni. Printre care și două prietene Maya și Ana. Maya este fiica directorului tehnic al clubului de hochei și prima victimă a acestei povești. În seara petrecerii, Kevin alege să nu asculte de refuzul ei categoric și o violează. Și de aici totul se năruie.

Se vor crea tabere, se vor distruge destine, se vor clădi altele noi și no vom pătrunde într-o lume reală, dominată de o pasiune comună și mistuită de nevoi și alegeri. O carte care te zdruncină. Care te lovește cu toată puterea, dar ca în hochei, te obligă să te ridici și să continui jocul. Sau viața. Să continui să supraviețuiești. 

Câteva citate pe care mi le-am notat:

Poți să faci orice să pară normal, dacă îți cauți cu grijă comparațiile.

E atât de ușor să ne convingem unii pe alții să nu mai privim un om ca pe un om. Și, când suficienți de mulți tac, o mână de voci pot da impresia că toată lumea urlă.

Fiecare zi poate fi o viață întreagă sau o bătaie de inimă, depinde cu cine o petreci.

Secretele mari  ne fac oameni mici, mai ales când noi suntem cei față de care alții se simt nevoiți să aibă secrete.

No flipbox content added

Noi contra voastră de Fredrik Backman

Personal am fost foarte mulțumită de modul în care s-a terminat Scandalul. Toate personajele aveau un capăt de drum, să mă exprim așa. Am primit un ochean din partea scriitorului, prin care am putut zări câte un instantaneu din viitor și care mă mulțumea. Deci când am aflat de această continuare, nu am fost neapărat bucuroasă. Dacă știu unde ajung, mai contează cum o fac?

Se pare că da, având în vedere că, după cum v-am spus, va apărea și partea a treia.

În Noi contra voastră, Backman ne reintroduce în lumea, acum familiară, a Björnstadului și a hocheiului. Îi regăsim pe protagoniști din punctul unde i-am lăsat în Scandalul. Și pac, pac, pac, pornim alături de ei într-o luptă de supraviețuire, pe alocuri aparent imposibilă.

Elementele noi din acest roman sunt aspectele politice, feministe și a minorităților sexuale. Din punctul meu de vedere tratate destul de simplu și de flower-power, deci ușor irealist.

Deși, nu am văzut necesară această continuare, a fost o reală plăcere să îi reîntâlnesc pe locuitorii Björnstadului. Recunosc, îi iubesc! Scandalul m-a cucerit și dacă e să devină o saga eu tot o voi citi cu mare drag!

Câteva citate pe care mi le-am notat:

Oamenii vor prefera întotdeauna o minciună simplă, în loc de un adevăr complicat, căci minciuna are un avantaj imbatabil: adevărul trebuie să spună tot ce s-a întâmplat, pe când minciuna trebuie să fie doar ușor de crezut.

Orice om e o sută de lucrurim dar, în ochii celorlalți, de cele mai multe ori nu avem șansa să fim decât unul singur.

Căci adevărul despre majoritatea oamenilor e la fel de simplu, pe cât de insuportabil de acceptat: rar vrem ce este cel mai bine pentru toți. De cele mai multe ori vrem ce este cel mai bine pentru noi.

Dar Maya n-a trecut printr-un viol, Maya încă trece. N-a fost violatp, încă este. Pentru Kevin totul a durat câteva minute, pentru ea nu se termină niciodată.

Nu cred în violență, Leo. Când eram mic, taică-miu mă bătea dacă vărsam laptele. Asta nu m-a învățat să nu mai vărs. Ci doar m-a făcut să-mi fie frică de lapte.

Reacțiile noastre spontane sunt arareori momentele de care suntem cei mai mândri. Se spune că primul gând al unui om e întotdeauna cel sincer, dar adesea nu e adevărat. De cele mai multe orie cel mai prostesc gând. Altfel, la cel ne-ar mai trebui răzgânditul?

Pentru că, uneori, e atât de simplu să-i faci pe oameni să se urască, încât e de neînțeles de ce nu facem asta tot timpul.

#recenziinescrise

Related Posts

4 thoughts on “Scandalul și Noi contra voastră de Fredrik Backman (recenzie)

  1. De data aceasta, chiar nu m-a deranjat o continuare, am gasit oportuna lamurirea unor aspecte din Scandalul. Si mi-a placut sa-l regasesc pe Benji, favoritul meu. 🙂 Recunosc, mi-a fost foarte teama pentru el. Daca vrei sa-mi citesti impresiile, le gasesti pe Delicatese literare. Pup!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *