1 Decembrie
Nescrisele mele

Țara mea, România

În acte scrie că m-am născut în România. O țară oarecare de pe harta Europei, rătăcită și pe cea a lumii. O simplă formă, o piesă de puzzle parte dintr-un întreg. Da, m-am născut în România!

Da, m-am născut în România! Pe suflet, însă, scrie mult mai mult.

Romania

Scrie că m-am născut într-o zi de vară. Era cald și soarele râdea de după deal. Mirosea a proaspăt și a verde. Și viața mea a început. Țara mea mi-a dăruit prima gură de aer și eu am început să respir românește.

În țara mea era veselie. Alergam desculță prin iarbă și mă luam la întrecere cu păsările cerului. Stăteam cu cana în mâini până ce primeam laptele proaspăt muls și mă mândream cu mustățile rămase, după ce îl beam cu nesaț. Fugeam la fântână să scot apă, pentru a o duce mâinilor care lucrau cu dragoste și cu datorie pământul.

În țara mea Baba oarbă se lua la întrecere cu Mâța. Laptele gros sărea peste Șapte sticle. Văzduhul se cutremura când se auzea Țară, țară, vrem ostași!, iar râsetele nu conteneau nicicând. Țurca ne era singura ocupație sau ne întorceam plini de praf și cu mingea sub braț.

Țara mea mi i-a dăruit pe Eminescu, Maiorescu, Antonescu, Slavici, Stănescu, toți Petrescu, Arghezi, Creangă. I-a avut și pe Eliade, Caragiale, Brâncusi, Vuia, Babeș, Paulescu. Și mulți alții. Îi are pe toți oamenii care lasă urme vizibile de valoare pe tricolor, prin toate formele de artă, muncă și știință.

A știut să îmi primească lacrimile și să îmi mângâie dorul. Mi-a ocrotit oamenii dragi și când a venit vremea i-a primit înapoi, învelindu-i cu glie strămoșească.

Țara mea m-a învățat să iubesc, să cânt, să râd, să sufăr, să plâng. Să alerg, să caut, să întreb, să răspund. Să scriu, să citesc, să rostesc și să simt. Și toate acestea să le fac în dulcele ei grai românesc. Dorul nu îmi știe altă limbă. Și cu toate cele mai puțin bune îmi e dor de țara mea! De cum ar putea fi  și cum este în amintirile mele.

Port în mine aerul ei, pe tălpi îmi sunt desenate toate drumurile care m-au adus până aici, vorbesc și scriu cu mândrie limba ei, iar în suflet îmi scrie românește: La mulți ani, țara mea! La mulți ani România!

#monasimon

Sursa foto: arhiva personală și alexandruenache.ro (cuiul). Editate cu canva.com

Colorată, veselă, optimistă și extrem de pasionată; pe numele meu, Mona. Scriitor, Blogger, Coordonator Club de Carte QUARTO, Editor Editura QUARTO. O Nefirească încadrată perfect în Firesc.

13 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *