Franke, trebuie să vină! A venit!

Mai țineți minte că mă întrebam Cine e vinovatul: vinul sau fotbalul? Ei bine, am decis să le mulțumesc pe rând amândurora și lui în fiecare zi. Și tot pentru el, am făcut ceva incredibil. I-am scris omului care, fără să știe, ne-a făcut să ne îndrăgostim unul de altul pentru toată viața și l-am chemat să ne fie alături la masa de Paște. Și el și Dragul Meu își serbează ziua de naștere, aproape în fiecare an, în jurul acestei sărbători, deci este un prilej perfect pentru a-i mulțumi. Sper doar să vină!

Lăcătuș trebuie să vină! Lăcătuș va veni!

Da, chiar pe Marius Lăcătuș îl aștept. Marele nostru fotbalist pe care eu îl admir de când mă știu. Și a cărui carieră i-am urmărit-o și trăit-o cu toate emoțiile posibile. De la bucuria de a striga împreună cu ai mei : “Am câștigat Cupa!” la mândria de a-l învinge de două ori pe Rinat Dasaev și la acel penalty care ne-a întristat pe toți în ’98. Și deloc în ultimul rând i-am fost alături pe banca tehnică la fiecare meci, indiferent ce echipă a antrenat. 

Abia pusesem șunca la fiert pe plita Franke, când a sunat soneria. Am sărit ca arsă și am deschis. În fața mea stătea chiar el! 

-Lăcă! Ai venit! 

-Normal că am venit. Nici prin cap nu mi-a trecut să te refuz. Mai țin minte și acum cum am zis, când eram în deplasare în Satu Mare, că nu am timp să îți dau un autograf. Crezi că aș fi repetat greșeala de a încerca să-ți spun nu? 

-Da, îți mulțumesc din nou pentru că nu ai fugit de adolescenta teribilă care am fost și mi-ai semnat până la urmă albumul. Îl am încă în camera copilăriei mele de la mama de acasă!

Și iată-ne acum! Ne vom bucura împreună de mai multe rețete tradiționale de Paște! Și ce surpriză va fi pentru Dragul Meu!

-Abia aștept să îl cunosc! Când vine?

-L-am trimis afară cu copiii. Când suntem prea mulți în bucătărie ne cam călcăm pe picioare. Ia și tu ceva rece de băut din frigider și fă-te comod! Imediat termin și eu. Mai am de pus doar friptura de miel și tianul de dovlecei la cuptor. Sper să îți placă meniul pe care l-am pregătit!

-Sună foarte bine! Lasă-mă să te ajut!

-Nici vorbă! Ești musafirul meu! Oricum, folosesc electrocasnice Franke, deci am la dispoziție o echipă perfectă! Cât ai clipi pun la punct o organizare tactică de te vei linge pe degete și când va sosi Dragul Meu acasă ne vom putea relaxa! Iar mâine vom avea o zi de Paște superbă!

-Insist! Știi foarte bine că jocul individualist nu e ceva ce am apreciat, nici ca antrenor, nici când eram pe teren!

-Bine! Așa să fie! Îmi vine să râd. Eu te invit la masă și ajungem de fapt să gătim împreună. Păi nu e foarte mult de făcut. Sunt aproape gata. Ouăle sunt deja vopsite, am făcut-o împreună cu minunile mici. E o plăcere pentru ei, mai ales că le facem cu model de frunze și totul se transformă într-o aventură. De la căutatul în curte a frunzelor potrivite, la legatul în ciorap a fiecărui ou în parte. Da, e tradiție în familia noastră și ne este motiv de bucurie!

Cașul, urda și verdețurile: roșii, ceapă verde, ridichi și ce mai avem, le voi tăia mâine să fie proaspete, deci îmi mai rămâne să fiu atentă un pic la șuncă.

-Am vrut să te întreb de asta! La ce spui tu șuncă? Mie îmi miroase a afumătură!

-Da, am uitat că doar în zona noastră se spune așa. E carne de porc afumată, într-adevăr, și este un preparat nelipsit de pe masa de Paște. Cu hrean devine un deliciu!

"Șunca" de Paște

-Ok! Văd că mielul e gata pregătit în tavă, simplu cum îmi place și mie, doar un pic de usturoi, vin alb și cimbru! Trebuie doar pus în cuptor nu-i așa? La ce temperatură îl faci de obicei?

-Eu am cuptor Franke, deci mă pot folosi de programul Cookassist. Sunt deja peste 60 de rețete automate. Alege de acolo miel și gata. Se vor seta automat temperatura, timpul și funcția necesară.

Întoarce-mă

Tip: Multifunctional Full Steam (Aburi), Clasa energetica: A+, Volum: Maxi 73 L , Programare: Display TFT full touch colorat, Numar functii: 19, Programe exclusive: Cookassist cu 60 de retete automate si 15 programe speciale, Program Meniu Complet pana la 4 nivele simultan, Usa: inchidere si deschidere amortizata, Ghidaje: cromate cu sine telescopice pe 1 nivel, Dotari: 2 gratare, 1 tava, 1 recipient gatit cu aburi, Nota: sistem de curatre Steam Cleaning (Sursa: frankemagazinonline.ro)

-Excelent! Și pentru tianul de dovlecei de ce ai nevoie? 

-De asta mă ocup eu! Oricum, pe lângă faptul că pot apela la programul meniu complet al cuptorului, deci pot găti pe patru nivele de temperatură diferite, am la dispoziție și un recipient pentru gătit cu aburi și exact pe acela îl voi folosi în acest caz. Pentru că voi pune doar puțin ulei de măsline și totul va ieși impecabil!

Chiar, nu te-am întrebat. Ție îți plac dovleceii? Că pot foarte simplu să îi înlocuiesc cu cartofi. Principiul e același.

-Nu, e foarte bine așa! Prea am în meniu cartofi de obicei! Oricum, sincer, eu nu am  mâncat foarte des tian. Mai ales de Paște. Sunt curios! 

-Da, este o rețetă pe care o facem de ceva vreme. Mi-am dorit să aduc și eu ceva original ca rețetă pentru masa de Paște. Ceva care să se transforme în tradiția familiei noastre. Și am reușit!

-Minunat! Hai atunci să ne apucăm de treabă!

Tian de dovlecei cu pancetta și cașcaval
 • 2-3 dovlecei
 • Pancetta
 • Cașcaval sau alt tip de brânză
 • Sare și piper
 • Ulei de măsline
Arhiva personală

Mod de preparare: Se curăță dovleceii de coajă și se taie rondele subțiri. Se așează vertical în tavă un prim strat. Se pune un strat de cașcaval, pe urmă unul de pancetta și din nou unul de dovlecei. Se continuă până se umple tava. Se asezonezază cu sare și piper după gust și se stropește cu puțin ulei de măsline. Se pune în cuptor, de preferat în recipientul pentru gătit cu aburi sau la 160 de grade, pentru aproximativ o oră.

90 de minute mai târziu...

-Închide ochii! Am o surpriză pentru tine! Ta daaaa!

-Lăcătuș? Marius Lăcătuș? Ce se întâmplă?

-Am fost invitat la prânzul de Paști și am venit! Am și gătit! A fost un meci pe cinste!

-Nu pot să cred! Zână, ce ai putut tu să-mi faci! Dar despre ce vorbiți? Ce am pierdut? Nu-mi spune că l-ai pus să se uite pe Lăcă la un meci cu tine? Te rog, zi că nu ai făcut asta!

-Nu, minune! Lăcă doar m-a ajutat un pic la pregătiri. Dar el a insistat. Și glumesc zicând că am așezat tactic în teren toată bucătăria. Am profitat de faptul că e utilată doar cu produse de pe Franke magazin online și l-am avut lângă mine pe unul dintre cei mai iubiți fotbaliști români, deci am devenit și eu campioană în prepararea unei mese de Paște!

-Să înțeleg, așadar, că mâine va fi cea mai bună pe care am avut-o vreodată?

-Trebuie să fie!

-Va fi!

-Dar până atunci nu sari și tu la cap cu un pahar de apă vie din aia de prune?

-Vai, acum chiar că nu știu cine e vinovatul, vinul sau fotbalul, că am uitat să respect una dintre cele mai importante tradiții din Maramureș! Sărbători fericite!

#ocartenescrisa

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2021

Sursa foto: frankemagazinonline.ro și franke.com 

Editare personală în canva.com, iar la ultimul vizual imaginea de fundal este de pe pixabay.com

Related Posts

12 thoughts on “Franke, trebuie să vină! A venit!

 1. Ce meniu minunat, sigur e pe gustul lui Lăcă! E și pe al meu și musai să fac și eu tianul de dovlecei, chiar aveam nevoie de o garnitură de genul pentru meniul de săptămâna viitoare ❤️

  1. Amu’ sper să îi placă! 🙂 E foarte bun tianul. Poți pune și roșii dacă vrei, mie nu prea îmi plac la cuptor. Sau cum am spus și în articol, cartofii sunt o alegere la fel de bună, doar să fie tăiați în rondele foarte subțiri să se facă bine. Îți mulțumesc, Diana!

 2. Mona, am crescut cu Lăcă. Cu doi bărbați în casă, mâncam fotbal pe pâine. Și îmi plăcea de Lăcă pentru faptul că nu ierta nimic. Terenul de fotbal este o idee senzațională. M-a incitat pe loc! Ești adorabilă prin felul înn care scrii. Natural și cald.

  1. Daaa, “fiara” mea preferată! Am o adevărată poveste cu el. O voi spune cândva. Dar fără să știe m-a ajutat enorm, nu doar în a mi-l da pe Dragul Meu. E fascinant cum prin acest statut de vedetă, prin alegerile pe care le faci doar pentru tine, ajungi să influențezi atâtea vieți!

   Îți mulțumesc, Mari! Asta și vreau mereu să transmit. Naturalețe și căldură. Te îmbrățișez!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *