Ce înseamnă O carte nescrisă pentru mine și ce vă oferă vouă?

Drumul meu în blogosferă a fost foarte sinuos. Am trecut de la a scrie despre mine, mama, la a-mi așterne gânduri De(spre) mine, înspre voi și acum, iată-mă aici. Un site abia ivit în online, un nou și un altfel de început. Pașii premergători i-am descris în textul Trece timpul și într-un articol scris în cadrul competiției SuperBlogStrada Speranței nr. 3 – așadar nu voi reveni asupra lor.

Acum vreau să îmi trasez foarte bine obiectivele acestui drum pe care am pășit. Pentru mine, dar în special pentru voi. Să știți ce anume veți găsi pe O carte nescrisă, în cazul în care alegeți să o răsfoiți.

Am numit-o volumul doi, deoarece pe blogul de pe subdomeniu, de unde am început, am scris povești și povestiri, bucăți din mine. Odată cu mutarea în această nouă locație, am îmbrăcat siteul cu o direcție destul de evidentă: nișa de carte.

Simt că nescrisele mele voi reuși cândva să le învelesc cu copertele potrivite. Asta nu înseamnă că renunț la a mă așterne printre rânduri, la a scrie texte care răsar doar din un vis tremurând, acela că eu pot să învăț să scriu, nu! Doar că vor fi condimentele care vor da un alt gust călătoriei voastre pe O carte nescrisă.

În rest, aleg să mă nișez.

Acum, ce înseamnă asta pentru mine?

Voi scrie cu mare drag la cele două mari categorii de pe blog:

De vorbă cu cititorii – interviuri cu oameni pasionați de lectură, fie că dețin un site sau nu, pe care le public de două ori pe săptămână, miercuri și sâmbătă. Atâta timp cât voi reuși să vă rup din timp și vor fi doritori care să-mi răspundă la întrebări, această categorie va exista.

În momentul când nu vor mai fi persoane interesate, voi trece la formatul inițial al categoriei Miercuri descoperim. Acest concept a luat naștere inițial pe pagina de Facebook O carte nescrisă. Alegeam articole de pe diferite bloguri pe care le distribuiam. Un îndemn către cei din comunitatea mea să descopere bloggeri talentați, alte nișe sau povești.

Ulterior am mutat totul pe blog, simțind că e mult mai bine așa. Astfel, voi, cititorii monasimon.ro, v-ați putut plimba pe potecuțe ori pe străduța de iluzii. I-am cunoscut pe Maria și Albert și am intrat cu nostalgie în arheologia Radio Tv.

Biblioteca blogosferică – o retrospectivă a recenziilor scrise pe diferite bloguri în săptămâna respectivă. Lista siteurilor am întocmit-o pe baza sugestiilor voastre, a cititorilor. În linkul sugerat explic pe larg. Articolele vor apărea în fiecare duminică și mi-am propus să mă țin de ea cât timp voi scrie aici. Dacă renunț, vă anunț 🙂

Însă, aceste articole nu sunt scrise de mine. Se scriu singure, datorită vouă.

Ce scriu eu?

Recenzii nescrise

Am ales acest titlu, nu doar pentru jocul de cuvinte, ci și pentru că nu voi scrie niciodată recenzii. Nu am studiile de specialitate. Ofer doar o părere personală, de multe ori extrem de subiectivă, despre cărțile pe care le citesc sau le-am citit.

Nu voi scrie niciodată despre o carte care nu mi-a plăcut. Asta din principiu și respect. Faptul că nu îmi place mie nu înseamnă că cineva, undeva, nu va considera acel manuscris perfect pentru el.

Am scris despre Zilele abandonului, de exemplu, chiar dacă nu am rezonat acum cu ea. Dar acest lucru s-a datorat unor motive atât de subiective, încât nu am putut spune că nu mi-a plăcut cartea. Astfel de păreri poate voi mai împărtăși cu voi, dar tind să mă abțin de acum încolo.

De asemenea, din respect pentru scriitor. A scrie o carte nu e ușor! Nici măcar maculatura nu se scrie singură! Cine sunt eu să spun că munca unui om nu are valoare și nu contează? Cine sunt eu să arunc cu pietre în visul și viziunea unui om?

Da, pot recunoaște literatura de proastă calitate! Da, pot să îmi dau seama de pagini umplute doar de dragul de a nu fi lăsate albe! Dar, fără nicio epatare, asemenea cărți le recunosc de la primele pagini și aleg să nu le citesc, așadar în niciun caz nu voi scrie despre ele.

De ce știu că pot face o asemenea diferență? Pentru că am citit. Mult! Am trecut de la o carte la alta, lectură trecută prin prisma unei educații solide pe care am luat-o în serios.

Nu consider că poți citi orice, important e să citești. Există literatură și există foiletoane. Și asta nu este ceva specific contemporanității. E de când lumea și pământul, vorba aceea 🙂

Recenziile nescrise sunt orientate spre clasici. Literatura contemporană îmi este încă o necunoscută, așadar nu mă avânt foarte mult spre ea. Recunosc, citind recenzii pe diferite bloguri, am fost tentată să îmi cumpăr câteva titluri. Dar, foarte, foarte puține m-au convins.

Dar mereu descopăr talente și penele extraordinare, iar despre acele nume voi scrie. Tot ca o părere și percepție subiectivă, bineînțeles!

Însă, ca o concluzie, dacă vă e dor de acele nume pe care le-ați auzit de multe ori și care nu au cum să nu vă spună ceva, atunci O carte nescrisă este blogul de carte pe care îl căutați!

Cred cu tărie că unii scriitori nu vor fi niciodată uitați, dar merită să fie reamintiți!

Spre voi îmi îndrept atenția! Spre cei care vreți să răsfoiți din nou biblioteca de acasă. Despre noile apariții sunt foarte multe persoane care scriu, unele o fac foarte bine, mult mai bine decât aș putea eu vreodată, așadar avem de unde să ne inspirăm împreună!

Vor fi și contemporani amintiți de mine, dar repet, doar acele cărți care îmi vor spune ceva. Care pentru mine vor fi cărți bune.

Cărți de suflet

Categoria aceasta va fi plină de sufletul meu. Atât. Cărți pe care nu le pot uita, pe care le-aș reciti mereu și care nu trebuie să aibă steluțe pe goodreads sau recenzii pozitive. Sunt cărțile mele. Și ale voastre uneori 🙂

Nescrisele mele, Povestirile nescrise și Poveștile doamnei Mira

Aici mă veți găsi mereu pe mine. Pe cea care muncește, visează și speră ca într-o zi O carte nescrisă se va scrie! Va veni și acea zi. Poate curând sau peste câțiva ani, dar cu siguranță va veni! Și sper să vă am alături!

Cuvintele de luni

Cuvintele de luni este o inițiativă tare dragă mie, pe care am neglijat-o în ultima vreme, dar am de gând să revin cât de curând! Totul se desfășoară pe grupul de pe Facebook, Viața de blogger. Practic, în fiecare zi de luni ni se propun trei cuvinte. Cine dorește scrie un text inspirat din ele și care să le conțină. Frumos, nu?

Diverse

În această categorie am adunat, după cum îi spune și numele, diverse articole. Majoritatea sunt advertoriale scrise în cadrul competiției SuperBlog. După două participări, pot spune cu mâna pe inimă, că mă bucur că am descoperit acest concurs. Nu cred că voi mai participa în calitate de concurent, dar voi fi mereu alături organizatorilor. Fie ca blogger partener sau ca simplu susținător a participanților și a competiției în sine.

Asta înseamnă, pe scurt, O carte nescrisă pentru mine și ce mi-am propus să vă ofere vouă!

Un blog ca multe altele, doar că îmi păstrează semnătura. Un loc în care să citiți despre cărți dragi mie și vouă, să citiți de(spre) mine, înspre voi. Gânduri și povești, speranțe și trăiri. Și nu în ultimul rând, să descoperiți bloggeri și oameni talentați, pasionați de lectură.

În timp, sper să cresc. Să fie și o bibliotecă virtuală cu manuscrisele semnate de mine. Ori să vă fie doar drag să reveniți. Ca acasă.

Bine ați venit în poveste! Să vă fie bucurie!


Recomandarea de azi:

Sursa foto: libris.ro

O puteți comanda aici:

Libris, Cărturești, Elefant, Cartepedia


Poze nescrise puteți vedea pe contul meu de Instagram 🙂

*linkurile din articol, folosite ca îndemn de achiziționare a cărților sau a produselor, sunt linkuri de afiliere. Asta însemnând că eu primesc un comision dacă alegeți să cumpărați o carte folosind aceste linkuri. Prețul este neschimbat pentru voi, doar că pe mine mă ajutați printr-o simplă alegere să obțin mici comisioane la vânzare.

13 thoughts on “Ce înseamnă O carte nescrisă pentru mine și ce vă oferă vouă?

  1. Foarte bine sintetizat, Mona! Mie imi place cum suna. 🙂 Eu am ramas cu aceeasi rubrica “About”, de cand am deschis blogul, desi intre timp s-a dezvoltat in mai multe directii. Un lucru insa nu s-a schimbat nici la mine pe blog – nu recomand ce nu imi place, fie ca vorbesc de lecturi, muzica, arta culinara, moda sau orice altceva. Sa ai spor!

    1. Mulțumesc mult, Ana!
      Recenziile tale sunt printre preferatele mele. Se simte condeiul experimentat din spate.
      Mă bucur tare mult că îmi ești aici! Sper să reușesc să te fac să revii cu drag în timp.
      Te pup!

  2. Hotărâtă şi ambițioasă mergi pe cărare cu toate cărțile tale nescrise. Volumul 1 sau volumul 2 – ambele sunt frumoase! Să creşti mare! Mult succes!

  3. Eu îți citesc cu drag ambele volume! Dar sper să am ocazia de a citi cândva și un volum tipărit (când vei simți tu că e cazul, cred că te înțeleg așa că nu te prestez)! P.S. Continuă ceea ce faci, că o faci tare bine!
    P.P.S. Mulțumesc că ai amintit de străduța mea 🙂

  4. Mult succes si putere în îndeplinirea viselor si evolutia pe drumul sinuos, adeseori primejdios, plin de surprize si imprevizibil, înbracat în metafore, simboluri si tainice sentimete, exprimate în proza si vers, al Cuvântului scris !

  5. Foarte frumos ai povestit despre munca ta. Nu e blog ca multe altele, e un blog tare cald, cu texte frumoase. Ma bucur că te-am descoperit. Repet, ăsta este unul din cele mai faine câștiguri ale competiției SuperBlog, faptul că ne descoperim. Te îmbrățișez!

    1. Da, și eu consider acesta cel mai mare câștig.
      Îți mulțumesc tare mult, Otilia! Sper să reușesc să vă fac să vă placă să reveniți! Te pup!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *